Læsetid: 3 min.

Lektier til juleferien

19. december 1998

"Gør Jer selv en tjeneste, Gå hjem og læs på lektien."
Statsministeren til kritikerne to dage efter forliget om finansloven

MED DET store regeringsparti på en vælgermæssig nedtur uden fortilfælde i partihistorien, drog Folketinget i går på ferie indtil den 12.januar. På falderebet vedtog tinget årtiets mest omtalte finanslov med 99 stemmer for og 28 imod.
Ugen startede med statsministerens massive undskyldningskampagne. Nyrup udstak i DR-TV parolen: "Nu gælder det om at komme i gang med arbejdet og genopbygge forbindelsen mellem befolkningen og jeg selv."
Af alle de ting Nyrup og Lykketoft nu skal i gang med, er netop det tillidsskabende måske det sværeste. Ikke mindst fordi de efter deres voldsomme fejlvurdering i forbindelse med finansforliget, er kommet ind i en tæt stime af nye problemer.

DET ER pinligt, at regeringen endnu ikke har kunnet skære igennem debatten om, hvordan den forringede efterløn og den tidligere pensionsalder virker fordelingsmæssigt og socialt.
Når kritikerne har fremlagt alarmerende regneeksempler, har regeringen fnysende afvist dem som misvisende. "Outrerede" har finansministeren senest kaldt SF's beregninger.
Men på skrivebordene i de økonomiske ministerier ligger der - som beskrevet i fredagsavisen - regnestykker, som belyser det samlede indgrebs virkninger for forskellige familier. Samtidig har regeringen så oplagt desperat brug for pålidelige tal, der kan lukke munden på de hårdeste kritikere.

GAD VIDE, hvorfor beregningerne så holdes tilbage? Der er flere mulige forklaringer. Fælles for dem er et element af skandale.
For det første kunne det jo tænkes, at de kvikke regnehoveder ikke var helt færdige med at trække fra og lægge til. Men det er skandaløst, hvis det 25 dage efter forliget ikke er muligt at fremlægge en gennemregnet belysning af følgerne. Det er dog et helt banalt krav, at der er overblik over følgerne, før en stor aftale laves færdig.
En anden grusom mulighed er, at tallene rent faktisk er klar, men at regeringen har forhindret offentliggørelse, fordi indeholdet er nyt politisk sprængstof. Et sådant problem kan kun "løses" ved at regne videre, indtil det store forlig kan fremstilles i den ønskede belysning.

EN TREDIE endnu grusommere tese er, at der i virkeligheden er tale om en kombination af de to muligheder. Til fordel for denne forfærdelige antagelse taler en del observationer.
Den store finanslovsaftale var et dramatisk eksempel på, hvorledes en række omfattende og komplicerede reformer pakkes sammen i en hurtigt forhandlet pakkeløsning. At pakken bagefter virker uoverskuelig, er i dette tilfælde ikke en utilsigtet bivirkning. Det er tværtimod en del af hele plottet: De politisk ømtålelige sager - såsom efterlønnens fremtid - søges kamufleret godt og grundigt i en meget teknisk helhed.
I Informations nye serie "Centralmagten" - der starter i dagens avis - gives en sammenhængende beskrivelse af denne tendens i moderne politik.
Men den konkrete sag om forligspakken har et yderligere element. Her er de snævre og lukkede forhandlinger om store reformer også kommet til kort rent teknisk.

Ikke blot har den brede vælgergruppe sagt fra overfor kombinationen af Nyrups klare valgløfter, efterfulgt af det ene omfattende, uvarslede og svært overskuelige indgreb efter det andet. Men samtidig har det vist sig, at en stribe af landets fremmeste politikere og embedsmænd havde overvurderet deres egne tekniske evner. At dømme efter den fortsat voksende række af uafklarede elementer, har heller ikke de tilsyneladende haft totalt overblik over indgrebets følger.
Der er mange andre end SiD, der nu har lektier for i julen. Embedsmændene skal regne, til de har fundet de politisk acceptable tal. Nyrup og Lykketoft skal øve sig i at virke troværdige. SF skal overveje, om de tør bruge chancen til at fremlægge deres plan for den uundgåelige beskæring af efterlønnen - eller om de blot vil lune sig i de proteststemmer, de har til låns. Og Venstre skal øve sig i ikke at hovere.
Det bliver en hård jul .mol

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu