Læsetid: 3 min.

Leths seneste triumf

Et fyldt Lille Vega gav torsdag aften Jørgen Leth sin fulde og uforbeholdne opbakning. Leth kom som en såret helt og gik som en rockstjerne
26. november 2005

Lad os sige, vi skal opleve et digt af Jørgen Leth. Vi skal se Jørgen Leth træde ind på scenen. Der lyder et brøl fra publikum. Han er der. Han beholder jakken på. Papiret ryster i hånden på ham og publikum jubler.

Jørgen Leth er stjernen, og han fornemmer det. Han taler om kærlighed. Om lidenskab og sport. Han taler om kynisme og idealisme. Og han taler om at kneppe.

I korte sætninger og med nasale vokaler. 'Fausto Coppi, Fausto Coppi'.

Publikum jubler. Publikum elsker Jørgen Leth. Jørgen Leth slapper af. Han nikker tilfreds ud mod salen. Jørgen Leth smiler og nikker. Han er der.

Jørgen Leth er perfekt klædt. Casual. Sorte firkantede briller. Sort blazer. De øverste knapper er løsnet i en hvid skjorte. Jeans og grå kondisko, med røde snørebånd. Han er casual. Han er tilfreds. Han smiler taknemmeligt og lettet. Jørgen Leth er der. Han hilser på Lars Bukdahl nede i salen. Han signerer en bog fra scenekanten. Og efter hver endt digt tager han det hvide papir og sender det ud i salen. Til sine fans. Som Elvis med et svedduppet håndklæde. Publikum elsker Jørgen Leth. Han er der.

Fankultur

"Når jeg stiller op og læser digte i Vega, er det en gammel aftale, men jeg har også vældig lyst til det," sagde Jørgen Leth til Jyllands-Posten nogle dage inden oplæsningen i Lille Vega torsdag aften.

"Det er en måde at sige, at jeg er i live, på. Jeg står oprejst, og I får mig ikke ned med nakken."

Og Jørgen Leth har med garanti ikke fortrudt, at han gennemførte oplæsningsarrangementet.

Akkompagneret af sit elektronisk jazzede 'husorkester' med Abdullah S og Jonas Engberg, blev aftenen et sandt triumftog for den skandaleombruste digter. Publikum i Vega var på hans side, og som aftenen skred frem, stod det endnu engang klart, at skandaler og modvind ikke kun fører udstødelse og nedture med sig.

Der var godt nok bemærkelsesværdigt få kvinder mødt op på spillestedet, men de der var, var lige så jublende lykkelige og dedikerede og som de resterende fremmødte. Det var noget så sjældent som deciderede fans af en dansk digter.

Leth indledte showet tydeligt nervøs, men publikums bragende bifald fik ham hurtigt til at slappe af.

Flanør

Han forklarede, at han ville læse nogle gamle digte op, nogen nye digte op, og så nogle helt nye digte op, og særligt de helt nye digte fangede folks opmærksomhed. De var skrevet i et regnfuldt Pisa ganske få dage inden showet. Af en eller anden grund giver det virkelig god mening, at Jørgen Leth sidder på en café og skriver digte i Pisa. Han er levemanden. Verdensmand og flaneur. Skandaler eller ej.

Det blev ikke direkte nævnt i de nye digte, men temaerne kredsede om noget, der godt kunne have været inspireret af virkelige hændelser. Som for eksempel digtet, der handler om en ikke navngiven mand, der elsker regler og love. Han hader snydere, men har svært ved at finde ud af hvilke regler, der gælder andre steder i verden end på Fyn.

"Han ved hvad, der er forbudt," messer Leth.

"Han ved hvad, der er forbudt på Fyn."

"Men hvad er forbudt her," spørger Leth gentagende.

Jørgen Leth nikker lidt i takt til musikken. Smiler og nikker ud til publikum. Han står med hænderne i lommen når bandet jammer i en blanding af aparte elektroniske lyde og regnfuld natklubjazz. Scenen badet i rødt og Leth med hænderne i lommen. Han betragter musikerne og nikker tilfreds. Ikke selvtilfreds, men glad. Går hen mod mikrofonen og publikum jubler.

Da det sidste ekstranummer er afviklet og lyset tændt i salen har Jørgen Leth endnu ikke forladt scenen. Han er i fuld gang med at skrive autografer til en kødrand af mennesker ved scenekanten, der strækker hvide lapper papir op mod ham. Det er et sjældent syn til et digtoplæsningsarrangement.

Jørgen Leth m. band. Torsdag aften i Lille Vega i København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her