Læsetid: 3 min.

Libanons presse raser

Kampen for fri presse i Mellemøsten er truet af Muhammed-tegninger, mener libanesiske mediefolk
8. februar 2006

Den 12. decemeber 2005 betalte Gebran Tueni en høj pris for sine anti-syriske ytringer. Han var chefredaktør for den libanesiske avis an-Nahar, indtil han effektivt blev aflivet af to bilbomber. I dagene efter demonstrerede flere hundrede journalister og civile borgere foran an-Nahars bygning i det centrale Beirut. Med kuglepenne i strakte arme protesterede de mod attentatet, et indgreb i Libanons pressefrihed.

Tegningerne af Muhammed har fået en hel anden modtagelse på avisen an-Nahar.

"Ytringsfrihed er vigtig for et frit samfund, men Danmark må være opmærksom på, hvad der er helligt. Islam var en revolution mod billede- og statuedyrkelse, så I har fornærmet noget meget grundlæggende hos muslimer. Jeg er kristen maronit, men jeg er også fornærmet. Alle friheder har grænser," raser Edmund Saad, chefredaktør for an-Nahar.

"Jeg tror, at mangel på dialog i det danske samfund har skabt kaos i verden. Danmark har vist arabere et uheldigt eksempel på pressefrihed."

Edmund Saad fordømmer angrebene på danske ambassader og angrebet på konsulatet i Beirut på den dag, han har døbt 'Sorte Søndag'. Men angrebene understreger en af hans pointer.

"Vi er for frie protester med respekt. Den respekt manglede i tegningerne, og derfor bliver Danmark mødt med respektløse protester. Selvfølgelig kan jeres statsminister ikke forbyde en avis, men han kan sørge for, at den bliver stillet for retten. Lige nu tror muslimer ikke, at I respekterer religionsfrihed. En smart leder ville fordømme det og ikke bare tage personligt afstand."

Politisk værktøj

Pressen i Libanon er fri, men libanesere kender ytringsfrihedens pris. Landets 17 forskellige sekter lever i hårfin balance med hinanden. Derfor har ingen libanesiske medier trykt de nu verdensberømte tegninger af profeten.

"Jeg gætter på, at balladen startede med et formål, men vi forsøger at undgå sager om profeten. Islam er et politisk værktøj, og ekstreme grupper venter blot på sådan en sag for at fremme egne interesser," forklarer fungerende chefredaktør på Daily Star, Hanna Anbar.

Han er nervøs for den arabiske kamp for ytringsfrihed efter de voldsomme protester: "Med undtagelse af Libanon eksisterer fri presse ikke i den arabiske verden. Samtidigt føler rigtig mange mediefolk sig selv krænkede. Hvis de forsøgte at tale ytringsfrihed i en så brandfarlig sag, så ville de være ubeskyttede."

Selv mener Hanna Anbar ikke, at man skal lade ytringsfriheden blive undertrykt eller formet af nogen som helst. Men så simpel er verden ikke.

"Man må forstå, hvilken type regeringer, vi har her i regionen. De er også under pres. Især i de lande, hvor det eksplicit fremgår af forfatningen, at landet er islamisk. De kan ikke bare sidde med hænderne i skødet. De er nødt til at reagere. De forsøger at tilfredsstille deres befolkninger, og de folk, som styrer de lande, er fuldstændig ligeglade. Tro mig. Det bedste, du kan forvente fra medierne her, er, at de forholder sig neutrale, og det er omkring halvdelen af alle medier, som forholder sig sådan," erklærer Hanna Anbar.

Dårlig reklame

Netop fordi Libanon har fri presse, huser landet flere af de mest sete tv-stationer i den arabiske verden. Blandt andet sender den saudiarabiskejede tv-station Rotana musikvideoer (med let påklædte kvinder) fra den libanesiske hovedstad, og MTV planlægger at åbne deres arabiske afdeling i Beirut.

Fra Future TV's lokaler overfor det libanesiske indenrigsministerium sender Zaven Kouyumdjian sit talkshow ud til millioner af fans i hele Mellemøsten. Showet behandler alt fra fattigdom til homoseksuelle rettigheder. Han er fra flere sider blevet bedt om at lave et show om tegningerne, men har afslået. Han vil ikke puste til ilden.

Professor i kommunikation ved Université Saint-Joseph, Pascal Monin, er ikke nervøs for den libanesiske presse.

"Vores aviser stammer fra 50'erne og har overlevet en borgerkrig. Men det er svært at se profet-tegningerne som reklame for ytringsfrihed i andre muslimske lande," konstaterer han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her