Læsetid: 3 min.

Liberale foreslår en udliciteringsminister

Regeringen arbejder alt for lidt for udlicitering trods dokumenterede gevinster, mener den liberale tænketank CEPOS, der foreslår ny ministerpost: nemlig en udliciterings- og privatiseringsminister
20. januar 2006

Statsministeren bør oprette et ministerium for udlicitering og privatisering for at sende et signal om, at han ønsker en helhjertet indsats på området.

Det mener tænketanken i Venstres bagland, CEPOS. Den konstaterer, at regeringen hidtil har gjort alt lidt for at presse kommunerne til øget udlicitering af f.eks. renovation, beskæftigelsesindsatser og skoletandpleje. Det på trods af at den tidligere rengøringsdirektør og nuværende finansminister, Thor Pedersen (V), talte meget varmt for udlicitering under valgkampen i 2001.

I dag holder CEPOS en konference om outsourcing/privatisering, og i den forbindelse siger tænketankens cheføkonom Mads Lundby Hansen:

"Det er pauvert, hvad regeringen har gjort i forhold til udlicitering, og man kan da også se ud fra talmateriale, at der ikke er sket noget særligt i regeringens fire år. Det er for dårligt, når man nu ved, at der både kan spares skatteborgerpenge og opnås en bedre kvalitet ved visse udliciteringer."

Den liberale cheføkonom mener, at udlicitering simpelthen "ikke er højt på regeringens dagsorden". Og han erkender, at det er et område, som er svært at score stemmer på, da der er udbredt skepsis i befolkningen og i kommunernes forvaltninger. Alligevel mener han, at regeringen bør lægge sig i selen:

"Der bør udnævnes en minister for privatisering og udlicitering. Hvis der var en minister, som skubbede på; sørgede for indsamling af viden på området og resultatmålinger, så ville han/hun ikke kunne leve med, at graden af udlicitering står så stille, som den har gjort de senere år," siger Lundby Hansen.

Ideen vinder ikke gehør hos Dansk Industri (DI). Her siger branchedirektør for serviceindustrien, Frank Bill:

"Vi vil ikke blande os i, hvordan statsminister Fogh sammensætter sin regering. Men vi ønsker da ligesom CEPOS, at der kommer mere fremdrift i udlicitering."

Fremgang næste år?

Thor Pedersen har tidligere over for Information forklaret, at han forventer, at når de nye storkommuner er på plads i 2007, så vil der komme langt mere gang i udliciteringen. Til den tid vil kommunerne have en størrelse og en forvaltning, som gør dem langt mere interessante for private firmaer. Men Lundby Hansen tror ikke, at udliciteringen sådan kommer af sig selv.

"Kommunalpolitikerne ved godt, at udlici tering ikke er en folkesag, som man kan vinde vælgere på. Og når de så samtidig møder modstand i forvaltningerne, så er det næppe realistisk at forvente et stort løft i udliciteringen, når storkommunerne træder i kraft," siger Lundby Hansen.

Han mener, at staten ved at sænke bloktilskuddene bør presse kommunerne til at søge effektiviserings-gevinster.

"Med kommunesammenlægningerne er der opbrud i den kommunale verden, så derfor er det oplagt nu at forøge indsatsen," mener Lundby Hansen.

Frank Bill fra DI siger:

"Når nu de kommunale sammenlægningsudvalg sidder i år og diskuterer serviceniveauer, så er det oplagt, at de går meget ind i at præcisere, hvad de ønsker. På den måde kan de også nemmere teste markedet for, hvad private aktører - efter sammenlægningen i 2007 - har at tilbyde."

Fordobl udliciteringen

De to store erhvervsorganisationer Handel, Transport & Serviceerhvervene (HTS) samt Dansk Handel & Service (DHS), presser også på for øget udlicitering.

I Erhvervsbladet argumenterer de for, at kommunerne skal tvinges til at sende alle opgaver på mere end en halv million kroner i licitation. Dermed vil Danmark nærme sig tærsklerne i Sverige og Norge, hvor markedet skal afprøves allerede ved opgaver på henholdsvis 150.000 kr. og 195.000 kr.. Chefkonsulent i Dansk Handel & Service, Kirsten Munch Andersen siger:

"Det er ikke urimeligt at sige, at udliciteringen i kommunerne skal fordobles fra (de nværende, red.) 12 til 24 procent af opgaverne. Det kræver en række tiltag, for at vi kan nå det mål. Kontante krav til kommunerne i form af en mindre tærskelværdi eller en udbudspligt er bestemt nogle af mulighederne."

I Kommunernes Landsforening (KL) mener man, at udliciteringen vokser stille og roligt. Og at en del af udliciteringen kommer af frivillighedens vej, f.eks. udlicitering af arbejdet med at få kontanthjælpsmodtagere i job.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her