Læsetid: 3 min.

Libyske rædsler set med et barns øjne

Hisham Matar lader i sin vellykkede debutroman, 'Mændenes land', et barn demaskere oberst Gaddafis rædselsregime
13. marts 2007

Bosat i Egypten fortæller den voksne Suleiman historien om sin barndom i Tripoli, hovedstaden i Gaddafis totalitære Libyen. Men det er lige så meget barnets stemme, vi hører, som den voksnes. For Matar væver subtilt det oplevende barns naive, uforstående idiom ind i den voksne fortællers reflekterende, modne sprog.

Suleiman er en litterær fætter til Günter Grass' groteske og vidunderlige lille Oskar, fortælleren i Bliktrommen, der nægter at vokse sig stor og fra sin outsiderposition, i bogstavelig forstand fra neden, trænger ind bag facaden i nazitidens Tyskland. Den kun ni-årige Suleiman tilbyder nemlig, netop fordi han blot er et barn, et unikt og utilsløret indblik i de hårrejsende rædsler, oberst Gaddafi udsætter det libyske folk for.

Suleimans far er en intellektuel, vidt berejst forretningsmand. Han oversætter europæisk filosofi til arabisk og drømmer om et demokratisk Libyen. Sammen med en gruppe ligesindede dissidenter kickstarter han et studenteroprør, der imidlertid mislykkes fælt.

Hans nære ven og medsammensvorne, universitetsprofessoren Ustath Rashid, arresteres brutalt af det hemmelige politi og lider en krank skæbne. Han dømmes til døden efter at have tilstået under massiv tortur og hænges derefter på Tripolis spritnye Basketballstadium, mens masserne jubler på tilskuerrækkerne, og han selv tisser i bukserne af dødsangst.

Såvel retssagen som hængningen transmitteres til skræk og advarsel live på nationalt fjernsyn. Men barnet Suleimans synsvinkel nuancerer billedet. Hans legekammerat i gaden er Rashids søn, og herigennem får vi et dystert indblik i den tunge, helt konkrete sorg, der udløses af det modbydelige, men abstrakte underholdningsshow, vi har været vidne til.

Også Suleimans egen far er i farezonen. Han arresteres ligesom sin ven, og før den obligatoriske husundersøgelse må familien skynde sig at skaffe sig af med hans systemkritiske bøger for til gengæld at hænge et prægtigt billede af Gaddafi op på vægen.

Faren overlever da også, men vender hjem så vansiret af tortur, at familien må holde ham skjult for ikke at chokere omgivelserne. Suleiman er det imidlertid svært at holde på afstand af sin elskede far, og igen er det den den unge fortæller, der løfter sløret for rædslerne.

Mandesamfund

Det mands- og magtdominerede samfund afspejler sig i privatsfæren. Over for sin unge søn afslører Suleimans mor, hvordan hun som 14-årig blev banket gul og blå af sin bedstefar, fordi hun var blevet set på en café sammen med en jævnaldrende dreng. Efterfølgende blev hun tvunget til at gifte sig med en ældre mand, Suleimans far, for at redde familiens ære.

Suleiman fortæller med barnlig uvidenhed, hvordan moren under hånden køber flasker med medicin hos bageren, men det er klart for læseren, at den stakkels kvinde forsyner sig med rigelige mængder illegal spiritus for at komme igennem tilværelsen.

Da Suleiman upåagtet overværer et samleje mellem sine forældre, ser vi da også klart, hvor glædesløst ægteskabet er. Suleiman beretter, hvordan moren "lå under ham uden at bevæge sig og med ansigtet vendt bort", mens faren "udstødte en mærkelig stønnen, lige så stædig som lyden af en sav".

Mændenes land blev shortlistet til Booker-prisen i 2006. Det er absolut velfortjent. Bogen er på en gang stærkt politisk og romanteknisk fremragende. Med den unge Suleiman som prisme lykkes det Hisham Matar at give et nuanceret og gribende billede af tilstandene i det Libyen, som, selvom Gadaffi i kølvandet på 11. september pleasede Vesten ved at opgive sine masseødelæggelsesvåben-programmer, fortsat systematisk krænker menneskerettighederne.

Hisham Matar: Mændenes land. Oversat af Jan Hansen. 288 sider, 269 kr. Gyldendal. ISBN: 978-87-02-04730-1. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu