Læsetid: 2 min.

Liderbasser.dk

Noget andet er, at Hans Engell i sit forsvar for hjemmesiden sagde, at Ekstra Bladet ikke udgives på et nypuritansk grundlag. Nu findes der som bekendt modifikationer til de fleste sandheder. Således også til denne. For man skal ikke mange måneder tilbage for at finde et eksempel på, at Ekstra Bladet ligefrem påtog sig førertrøjen i det nypuritanske korstog - sammen med Politiken i øvrigt. Nemlig da man - ganske vist uden at undersøge detaljer såsom pigens alder - lagde sig i selen for at få stemplet forfatteren og filmmanden Jørgen Leth for hans forhold til en angiveligt mindreårig pige. Det medførte en af de mest overdimensionerede mediestorme rettet mod et enkelt menneske i nyere tid, hvor køen var lang bag bladene fra Rådhuspladsen for at fælde domme over Leths liv. Kønt var det ikke, men dengang var Ekstra Bladets tolkning af tidsånden mere præcis. Denne gang ramte den i første runde klart forbi. Det er svært at udlægge JP/Politikens og Ekstra Bladets ageren både i Leth-sagen og i Luder-sagen som andet en rendyrket opportunisme. Den ene dag ét synspunkt, den næste et andet. Så længe der er "lir på drengen", er det cool med luderanmeldelser, og den næste dag, hvor koncernens andre produkter begynder at mærke de negative effekter, er det pludselig hensynet til "utilsigtet debat", der hersker. Principperne bøjes efter udsigten til størst mulig fortjeneste.
1. juli 2006

Er det i orden, at en avis laver en hjemmeside, hvor man tester og anmelder prostitueredes evner og talenter? Ja, rent juridisk er der intet til hinder for det. Så derfor var mediehuset JP/Politiken og Ekstra Bladet på sikker grund, da den store bladkoncern valgte at tilbyde denne form for udvidet servicejournalistik for sine - nok især mandlige - læsere på hjemmeside Side6.dk. Men at noget er lovligt, er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det er klogt. Så efter et par dages mediestorm, hvor JP/Politikens administrerende direktør Lars Henrik Munch og Ekstra Bladets chefredaktør, Hans Engell, ellers med stiv overlæbe havde forsvaret det husarvenlige initiativ, besluttede bladhuset alligevel torsdag at stoppe rufferiet - undskyld, anmelderiet.

GRUNDENVARIFØLGEavisen den "utilsigtede debat" ved initiativet. Så tidsånden fik bladet, der åbenbart ikke tør, hvor andre tier, til at rette ind, og det er sikkert meget klogt. Det ændrer imidlertid ikke ved, at hele optrinnet nåede at være omgærdet af ikke så lidt hykleri.

Et er, at avisen ikke kalder sin pornosite for det, den er. I stedet for at kalde det, "hvordan-knepper-luderen.dk", som instruktøren Anders Morgenthaler foreslog i gårsdagens Information, benyttes en pseudointellektuel markedsføring indpakket i titlen Seksuel Kulturformidling, der lyder som noget fra Statens Information.

Alle ved, at Ekstra Bladet henter en substantiel del af sin indtægt fra massageannoncer. Det er, hvad det er. Men når man samtidig tager denne type lumre initiativer, gavner det ikke ligefrem den journalistiske troværdighed, næste gang bladet kaster sig over prostitutionsbranchen og dens bagmænd.

Noget andet er, at Hans Engell i sit forsvar for hjemmesiden sagde, at Ekstra Bladet ikke udgives på et nypuritansk grundlag. Nu findes der som bekendt modifikationer til de fleste sandheder. Således også til denne. For man skal ikke mange måneder tilbage for at finde et eksempel på, at Ekstra Bladet ligefrem påtog sig førertrøjen i det nypuritanske korstog - sammen med Politiken i øvrigt. Nemlig da man - ganske vist uden at undersøge detaljer såsom pigens alder - lagde sig i selen for at få stemplet forfatteren og filmmanden Jørgen Leth for hans forhold til en angiveligt mindreårig pige. Det medførte en af de mest overdimensionerede mediestorme rettet mod et enkelt menneske i nyere tid, hvor køen var lang bag bladene fra Rådhuspladsen for at fælde domme over Leths liv.

KØNT VARDETIKKE, men dengang var Ekstra Bladets tolkning af tidsånden mere præcis. Denne gang ramte den i første runde klart forbi. Det er svært at udlægge JP/Politikens og Ekstra Bladets ageren både i Leth-sagen og i Luder-sagen som andet en rendyrket opportunisme. Den ene dag ét synspunkt, den næste et andet. Så længe der er "lir på drengen", er det cool med luderanmeldelser, og den næste dag, hvor koncernens andre produkter begynder at mærke de negative effekter, er det pludselig hensynet til "utilsigtet debat", der hersker. Principperne bøjes efter udsigten til størst mulig fortjeneste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her