Engang stod den på strejker, blokader og knyttede næver, men de røde faner er blevet gamle og støvede, og der er blevet færre unge med stærke hænder til at holde fanerne højt. Medlemmer under 30 år bliver en mere og mere truet art i LO's forbund. De unge er ikke nødvendigvis negativt indstillede over for fagbevægelsen, men de synes ikke, at det er indlysende at bruge penge på månedlige kontingenter til kampe, der er udkæmpede.
Forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning, Jens Christian Nielsen, har skrevet Ph.d. om LO's ungdomsprojekter. Han mener, at de unge stadig har forståelse for fagforeningstanken. De kan godt se, at der er opnået store resultater for den enkelte arbejder og samfundet som helhed, men alligevel preller de traditionelle paroler af på dem.
"De unge har sympati for de fordele, som fagforeningen har kæmpet for, men de har svært ved at se meningen i dag," siger han.
Ifølge Jens Christian Nielsen har det før været lettere for fagbevægelsen at rekruttere unge medlemmer, fordi det var naturligt at engagere sig i faglig kamp. I dag kommer de unge ikke igennem den socialisering og læring, der skal til. Det er ikke længere en naturlov, at man skal være medlem af en fagforening.
Individuelt livsprojekt
Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, mener, at det også hænger sammen med, at de unge i dag tænker individualistisk frem for kollektivistisk.
De har deres eget selvstændige livsprojekt; hver kæmper sin egen kamp mod individuelle mål. Men forskningsleder Jens Christian Nielsen mener, at fagforeningen stadig har en rolle at spille, da det også er nødvendigt med kollektive løsninger.
"Fagforeningerne skal benytte sig af, at de unge er selvstændige og ressourcestærke. Men stå til rådighed, når de ikke kan klare sig selv," siger han.
De faldende medlemstal blandt de unge skyldes blandt andet, at mange af faggrupperne under LO mangler den faglige identitet, som gør medlemskab af en fagforening til en selvfølge. Men ifølge Flemming Ibsen har LO's forbund flere faktorer imod sig.
"Små ungdomsårgange og et generelt højere uddannelsesniveau blandt de unge er faktorer, der spiller ind. Industrisamfundet er på retur til fordel for flere videns-baserede job, og det kan også ses på LO forbundenes medlemstal. Men det handler i høj grad om de erhvervsaktive unges indstilling til fagbevægelsen," siger han.
Ud af starthullerne
Realiteterne om de dalende medlemstal har fået forbundene ud af starthullerne. I LO gør man mere ud af opsøgende arbejde for at få fat i de unge, potentielle medlemmer og for at oplyse dem om de fordele, der er for den enkelte, i medlemskabet af en fagforening. Fagforeningerne har også sat fokus på de nye krav fra de unge medlemmer. Ifølge en rundspørge blandt 47 forbundsformænd foretaget af Information er faglig profilering, efteruddannelse og kompetenceudvikling af medlemmerne de mærkesager, der står højest på dagsordenen i de kommende år. Tiden vil vise, om disse tiltag vil vende de dalende medlemstal blandt de unge, eller om fagbevægelsen står over for en alvorlig krise.