Læsetid: 3 min.

Lige for loven

3. januar 2002

»Jeg synes, det er rimeligt, at alle borgere i dette land er stillet lige for loven, og det må muslimerne også være, så de må betale deres begravelsesplads selv.«
Kirkeminister Tove Fergo (V) i Radioavisen, 31. december 2001

MYTEN OM, at de andre har snablen nede i statskassen og får i hoved og røv, fik historisk set sit store, folkelige gennembrud omkring december 1973 og har siden fejret triumf på triumf.
Og fejrer nye i kølvandet på folketingsvalget og regeringsskiftet – hvad enten de andre er vindmølleejere, statsfinansierede eksperter eller de muslimer/indvandrere, der alleroftest i disse foranderlige tider placeres i rollen som samfundsnassere.
Først læserne af Politiken og siden Radioavisens lyttere kunne på årets sidste dag gøre sig bekendt med, at den gamle SR-regerings tilsagn om at yde en kompensation til Københavns Kommune i sagen om en meget omtalt gravplads var faldet bort med regeringsskiftet. Nyrup-regeringens kirkeminister Johannes Lebech (R) tilbød en statslig kompensation, fordi prisen på en grund, som Københavns Kommune ejer i omegnskommunen Brøndby, faldt drastisk, da kommunalbestyrelsen i Brøndby i sommer vedtog en ny lokalplan med en ekstremt lav bebyggelsesprocent på grunden.
Lokalplanen gør det muligt at oprette en begravelsesplads på jorden mellem Brøndbyskoven og Holbækmotorvejen. Vel at mærke ikke noget så ukontroversielt som en dansk, kristen kirkegård. Nej, det var muslimer, der skulle i jorden ude ved motorvejen. I hvert fald hvis det stod til initiativgruppen for en muslimsk gravplads, kommunerne København og Brøndby samt SR-regeringen, som i august sidste år nåede frem til en løsning, som gjorde alle tilfredse.

MINISTERENS forsøg på at fremstille sagen, som om muslimerne ville have fået positiv særbehandling, hvis staten var gået ind i handlen med en kompensation på omkring 18 millioner kroner (med Brøndby Kommunes nye lokalplan faldt grundens pris fra cirka 21 millioner til omtrent 3 millioner kroner) er først og fremmest et politisk signal, som den nye regering udsender så mange af for tiden.
At reducere problemstillingen til, at »muslimerne må betale selv«, er på demagogisk vis at skabe afstand og splittelse mellem majoritetsbefolkningen af mere eller mindre ugudelige såkaldte kristne og minoriteten af muslimer.
Demagogien fortier, at Tove Fergo er minister for en folkekirke, der i høj grad er finansieret af statstilskud og dermed af alle skatteborgere (muslimer, kristne, hinduer eller ateister), uanset om de også betaler kirkeskat. Skulle man endelig etablere den af Tove Fergo forudsatte lighed for loven, burde folkekirken gøres brugerbetalt med en betragtelig stigning i kirkeskatten til følge.
Men først og fremmest overser ministerens forenklede argumentation de store vanskeligheder, danske muslimer har haft med at finde nogle hektar til en begravelsesplads.
Venstres udlændingeordfører Birthe Rønn Hornbech påstod i september i Jyllands-Posten, at »intet har forhindret muslimerne i København i forlængst at have erhvervet sig en grund for egne midler« og gik til kamp imod, at den daværende kirkeminister skulle være »pengemaskine til gavn for muslimerne«.
Nogen har i høj grad hindret muslimerne i at købe en grund. Nogle kommuner har afvist muslimerne med besked om, at der ikke fandtes egnet jord i kommunen. Andre – som Helsingør Kommune i 1999 – har skyndsomst ændret lokalplaner, hvis den muslimske initiativgruppe har haft kig på en konkret grund i kommunen.

MELLEM 200 og 250 afdøde muslimer transporteres hvert år fra Danmark og til
familiens hjemland for at blive begravet dér. Den transport koster noget mere end en almindelig flybillet, nemlig mellem 25.000 og 50.000 kroner, alt efter hvor afdøde skal hen i verden.
Der er altså en årlig udgift på mellem fem og 12,5 millioner kroner til transport af afdøde muslimer fra Danmark. En udgift selv på 20 millioner kroner for dyr byzonejord ville derfor ikke være uoverkommelig for muslimerne, der i egne rækker foretager særdeles effektive indsamlinger til både velgørende og religiøse formål.
Men hvis muslimerne skal samle penge ind til en uforholdsmæssigt dyr grund til en gravplads, skal de have tillid til, at deres døde ligger godt og trygt i dansk jord.
Og den fornemmelse er det svært at få, når de fleste kommuner er panisk afvisende over for at give plads for gravpladser, og den nye regering har travlt med på demagogisk vis at fremstille det, som om muslimer får positiv særbehandling. Og som om hindringen for en vellykket integration af etniske og religiøse mindretal i Danmark er, at flertallet giver mindretallet for mange muligheder, for mange penge i tilskud og viser for megen tolerance og for meget frisind.

ni

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her