Læsetid: 6 min.

Ligestilling i islams navn

Mændenes monopol på tolkningen af Koranen har været med til at holde kvinder i den muslimske verden nede. Alligevel er det i muslimernes hellige bog, at muslimske kvinder skal hente argumentation for deres krav om ligeberettigelse, mener et stigende antal kvinder
8. marts 2006

Forestil dig en verden, hvor en kvinde har ret til skilsmisse, hvis hendes mand ikke tilfredsstiller hendes seksuelle behov. Eller hvor manden skal understøtte hele husholdningen økonomisk, mens kvinden selv bestemmer, hvordan hun vil bruge sin indtægt. Sådan ville samfundet se ud, hvis islams lære blev implementeret.

Ifølge muslimske kvinder verden over ligestiller islam kønnene på en måde, som hverken kristendom eller jødedom gør. Derfor er det med Koranen, at kampen om ligeberettigelse skal vindes, mener Asma Barlas, professor i politik med speciale i bl.a. islam ved Ithaca College i USA:

"Koranen fastslår den komplette menneskelige lighed mellem kvinder og mænd ret tydeligt," siger hun og ser derfor ingen forhindringer i at være både muslim og feminist.

Den holdning er blevet stadig mere udbredt i løbet af de seneste 15 år, hvor fokus på kvindens rolle i islam er vokset både i Vesten og i muslimske lande, forklarer Riffat Hassan, der er professor i religiøse studier ved University of Louisville:

"Det hele afhænger af, hvordan man definerer feminisme. For mig er feminisme en filosofi, ifølge hvilken kvinder har samme ret til at udvikle sig som mænd. De er mennesker og har derfor lige menneskerettigheder. I Koranen er der lagt så megen vægt på rettigheder givet til kvinder, så jeg ser ikke et problem i at være muslim og feminist," siger hun.

I den islamiske udgave af fortællingen om Adam og Eva ses de første spirer til ligestilling mellem kønnene. Selv om mange muslimer på linje med kristne og jøder umiddelbart vil sige, at Eva blev skabt af Adams ribben, så er der intet i Koranen, der understøtter dette. I stedet for Adam og Eva bruges nemlig generelt fælleskønsord som 'folket' eller 'mennesket'. Ordet Adam forekommer, men så er det som oftest ment som det selvbevidste menneske og ikke som manden.

At mange muslimer alligevel tror på fortællingen om ribbenet skyldes forskellige hadith (fortælling om profeten Mohammeds sædvane, red.), der nævner, at kvinden er skabt af et ribben.

Men det er ikke kun i skabelsesberetningen, at kvinden fremstår i et mere positivt lys i islam," fortæller forfatter og foredragsholder Aminah Tønnsen.

"Der står i syndefaldsberetningen, at Satan fik dem - altså både Adam og Eva - til at snuble, de smagte af træet. Men, som kendte islamiske lærde har gjort opmærksom på for mange hundrede år siden, er en del af de udsagn, der findes i Hadith-litteraturen, blevet påvirket af den lokale jødisk-kristne tankegang," fortæller Aminah Tønnsen.

Mændenes monopol

Tønnsen har boet 10 år i Marokko, hvor hun direkte oplevede den undertrykkende behandling af kvinder, bl.a. gjort mulig gennem loven. Det var først, da hun kom tilbage til Danmark, og selv konverterede til Islam, hun blev klar over, at måden kvinderne blev behandlet på, var i strid med religionen.

"Som dansker ville jeg naturligvis ikke påtage mig traditioner, der hørte til i en anden kultur, og som var i modstrid med mit fundament - altså primærkilden, Koranen," siger Aminah Tønnsen.

At de fleste lande har kvindeundertrykkende lovgivning og praktiserer kvindeundertrykkelse i en eller anden form, afskrækker ikke Asmas Barlas fra at bruge Koranen som redskab til at opnå flere rettigheder:

"Problemet er, at historisk er det kun mænd, der har tolket Koranen, og de politiske og seksuelle sammenhænge, som de er blevet tolket i, har været patriarkalske. Så det er ikke overraskende, at dominerende muslimske læsninger af Koranen i sig selv er patriarkalske og fordomsfulde mod kvinder," siger hun.

Den vurdering er Sherin Khankan fra Forum for Kritiske Muslimer enig i.

"En kvindelig pakistansk forsker har fundet ud af, at i Koranens over 6.000 vers er der kun seks vers, der kan tolkes som argumenter for et kønshierarki. Men de kan også tolkes omvendt. Problemet er, at mænd har haft monopol på tolkningen," siger hun.

Aktive kvinder

Som muslimsk kvinde står Sherin Khankan i den usædvanlige rolle, at hun i Forum for Kritiske Muslimer er formand for en gruppe med både kvinder og mænd. Foreningen har bl.a. et mål om en moske i Danmark, hvor kvinder kan lede Khutba'en (fredagsprædikenen, red.). På den måde opdrages piger og drenge til at lytte til kvinder og til at se det som noget naturligt, at en kvinde står forrest og taler til gruppen.

"I profetens tid var kvinder aktivt med til at sprede islams budskab. Og i Mekka går kvinder og mænd sammen rundet om Kaba'en. Pilgrimsrejsen er det ultimative symbol på lighed, hvor alle skel - kønslige, økonomiske og racemæssige - ophæves. Hvorfor ikke implementere det i hverdagen?" siger Sherin Khankan.

Et kig bagud i tiden viser, at der findes eksempler, hvor kvinder ved hjælp af Koranen har øget deres rettigheder. Efter den islamiske revolution i Iran blev alle kvinder i første omgang smidt ud af universiteterne, som hidtil havde været for begge køn. Men med henvisning til uddannelse som en fundamental islamisk ret for begge køn insisterede kvinderne på, at der blev åbnet nye universiteter for dem. Og det lykkedes!

Det er netop historier som denne, der får veluddannede muslimske kvinder til at se håb for fremtiden. Den viser nemlig, at det er kulturen og ikke religionen, der holder kvinderne nede, understreger Riffat Hassan.

"Men det er samtidig vigtigt at sige, at der er forskel mellem religion og kultur. Og disse ting bliver nu udfordret. Hvis du tager til den muslimske verden, vil du se, at den største fremgang, der er sket i de sidste 30 år, er kommet fra kvindegrupper, f.eks. omkring kendskab til egne legale rettigheder. Det har været et stort emne, for kvinder kendte simpelthen ikke deres rettigheder omkring ægteskab, skilsmisse og arv. Men nu tages det ikke længere for givet, hvad mullaherne siger.

Historisk har både muslimske mænd og kvinder henvendt sig til de lærde, når de skulle lære om religionen. Der er ikke tradition for, at det enkelte menneske selv fortolker religionen. Ifølge Aminah Tønnsen er det derfor vigtigt, at også mænd bliver involveret i kampen for kvinders rettigheder:

"Kvinderne har fået mere uddannelse og har derfor bedre mulighed for selv at læse kildeskrifterne. Men mændene skal overbevises om, at det også er til deres fordel, at kvinderne får de rettigheder, som tilkommer dem ifølge islam. Og der har faktisk i de sidste 15 år været ikke så få mænd, der støtter kvinderne i deres krav. Men selv om f.eks. Marokko har ændret lovene, så de giver kvinder flere rettigheder, så varer det selvfølgelig noget tid, før disse love bliver juridisk praksis," siger hun.

Selv om Koranen skaber ligestilling mellem kønnene, er alle kvinderne enige om, at der stadig er lang vej endnu. Der er en øget bevidsthed blandt begge køn i den muslimske verden, men samfundene er stadig indrettet på en sådan måde, at det for mange familier - og især kvinder - er en daglig kamp for bare at overleve. Ifølge Asma Barlas er det derfor nødvendigt med sociale, politiske, økonomiske og kulturelle reformer, inden kvinderne kan få de rigtige rammer for selv at tolke Koranen.

"For at kunne læse Koranen som en befriende tekst for kvinder skal muslimer nærme sig den som ordet fra en Gud, der er retfærdig, og som ikke synder mod menneskets rettigheder. En Gud, som ikke er maskulin, og en Gud, der ikke foretrækker mænd. Hvis man begynder med disse teologiske forudsætninger, så kan man nå en fundamentalt anderledes læsning af Koranen, som er gunstig for kvinder," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her