Læsetid: 4 min.

Ligestilling er lige muligheder

For hjemmeliv og retten til prostitution - Lone Nørgaard ved godt, at det ikke ligefrem er hendes udlægning af feminismen, der klappes ad rundt omkring blandt ligestillingforkæmperne
21. oktober 2005

Kvinder og mænd går ind i ægteskab og parforhold af vidt forskellige grunde. For mens kvinder bygger reder og skaber sociale rammer for familien, vil mænd have sex og service. Og de forskelle er det på tide, at vi anerkender og bringer ind i ligestillingsdebatten, mener Lone Nørgaard, som stod med på sidelinjen dengang de store kønskampe blev udkæmpet i 70'erne.

"I takt med at jeg blev ældre, kunne jeg se, at ligestillingsbegrebet ikke holdt i forhold til familien og intimsfæren. Det kan ikke lade sig gøre at opnå ligestilling i form af, at man skal lave det samme i hjemmet," mener Lone Nørgaard. I egen selvforståelse er Lone Nørgaard feminist, selvom hun godt er klar over, at det ikke lige er det ord, man vil bruge om hende rundt omkring på kønsforskningscentrene og blandt ligestillingsforkæmperne.

"Det afhænger jo af definitionerne. Debatten er i de sidste mange år blevet ført af et relativt begrænset antal kvinder ud fra et social-konstruktivistisk synspunkt. Det vil sige, at kønnet udelukkende er socialt og kulturelt konstrueret, og at der ikke er nogen essens," siger hun. Og det er netop det synspunkt, Lone Nørgaard er uenig i. For hende handler feminisme nemlig om, at der er et kropsligt råstof i de to køn, som udvikler sig forskelligt og har en forskellig seksualdrift. Biologisme, kalder hun sit synspunkt.

"At være feminist handler for mig om at se verden som værende sammensat af to køn. At de to køn har forskellige muligheder, interesser og prioriteringer. I det øjeblik der kommer en konflikt, så har kvindernes interesser og behov lige så megen ret og værdi som mænds. Man kan sige, at det, jeg regner som feminisme, er, at jeg fokuserer på en lige værdighed af mænds og kvinders behov og interesser," siger hun.

At der er forskellige behov og interesser er der nemlig ingen tvivl om for Lone Nørgaard.

"Kvinder har et potentiale for omsorg, som i mange tilfælde forekommer mig at være noget deformeret, fordi de værdier, som kvinden traditionelt har stået for, omsorgen, pasningen af børn og gamle, det at kitte familier sammen er blevet nedvurderet," siger Lone Nørgaard.

- Men hvorfor er det feminisme, at sige, at kvinderne skal tilbage til hjemmene?

"Det siger jeg heller ikke. Det, jeg mener er, at de værdier kvinderne har stået for skal opgraderes og anerkendes. Det er mig fuldstændig ubegribeligt, hvordan kvinder er i stand til at insitutionalisere deres små børn i mange timer hver dag. Det er rystende," siger hun.

Lige valgmuligheder

- Men er det ikke et konservativt synspunkt?

"Nej, for kvinder kan vælge børn fra og arbejdslivet til. Det væsentlige for kvinder er, at de har valgmuligheder. Hvis kvinder vælger at gå efter udenrigsministerposten og nobelpriserne, så synes jeg virkelig, at de skal gøre det. Hver kvinde skal følge sine lyster, men i det øjeblik, at en kvinde stifter familie bliver hun nødt til indse, at hun i forhold til hjemmet kommer til at yde mere end manden. For han er ikke parat til at yde det samme som hun, og det er der nogle biologiske grunde til," siger hun.

Feminisme handler derfor ikke om kvindens kamp mod manden. I stedet for handler den om lige valgmuligheder. Om de muligheder så bruges til at bestige Mount Everest eller stifte familie er fuldstændig ligegyldigt. Derfor har Lone Nørgaard somme tider argumenteret mod den fundamentalistiske islamisme.

"Lige præcis her har vi at gøre med en række kvinder, der ikke har det frie valg. Der er en traditionel kvinderolle at leve op til. Hvis muslimske kvinder vil noget andet, er der typisk restriktioner for, hvordan kvinder skal opføre sig. Islamismen er undertrykkende, fordi den handler om sharialovgivning, og omdrejningspunktet i sharia er mænds kontrol over kvinder og mænds kontrol af kvinders seksualitet. Her bliver der så knyttet an til familiehenrettelser, som nogle kalder æresdrab," siger Lone Nørgaard og understreger, at hun taler om islamismen og ikke om islam. Lone Nørgaard har ofte undret sig over, at der ikke har været flere kvinder fra kvindebevægelsen i diskussionen.

$SUBT_ON$Seksualobjekter

Det frie valg er også centralt, når det gælder kriminaliseringen af prostitutionskunder. For så længe den prostituerede selv har valgt at yde seksuelle tjenester til manden, kan Lone Nørgaard ikke se det forkerte i det, selvom hun anerkender, at prostitution kan være psykisk ødelæggende.

"Mænd er udstyret med en seksualdrift, ligesom sult og tørst. Men den diskuterer man ikke. Det betyder dog ikke, at de må gøre hvad som helst med deres drift. Så jeg kan ikke tilslutte mig det synspunkt at sex-kunderne skal kriminaliseres," siger hun.

De biologiske forskelle mellem mænd og kvinder skaber en seksuel ubalance mellem kønnene, hvilket er endnu en grund til de mange skilsmisser.

"Mænds kønsdrift er stærkere end kvinders, og i og med at kvinderne ikke er konstrueret på samme måde som mænd, bliver de efterhånden ret trætte af den lille sport på silkelagnerne. Den omstændighed, at mænd godt kunne tænke sig at have samleje en gang om dagen og kvinder, når den første forelskelse er overstået, måske vil have sex hver 14. dag eller en gang om måneden, er, hvad jeg kalder en seksuel ubalance," siger Lone Nørgaard.

Derfor kan hun heller ikke se det forargelige i Jørgen Leths skildringer af sex med en ung pige i sin biografi Det uperfekte menneske.

"Mænd ser i høj grad på kvinder som seksualobjekter, og mænds interesse i kvinder er først og fremmest i kvinder som seksualobjekter og som leverandører af service. Det har Jørgen Leth så givet udtryk for, og det må han ikke for nogle feminister. Det er måske fordi, sandheden er ilde hørt," siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu