Læsetid: 3 min.

Det lille forlag lukker

Men dets 'backlist' består. Forlægger Peter Thielst foretrækker at kalde lukningen en pause, som muligvis bliver evig
24. september 2005

Peter Thielst, der siden 1993 har drevet klassikerforlaget, Det lille Forlag med gamle og moderne klassikerudgivelser inden for (historie)filosofi og psykologi, drejer foreløbig nøglen om, når han i begyndelsen af næste år har søsat Michel Foucaults Ordene og Tingene i en nyoversættelse ved Mogens Chrom Jacobsen. Selv kalder Peter Thielst det "en pause, som muligvis bliver evig. Jeg er blevet træt, simpelthen," siger han.

Solid backlist

Lukningen af forlaget har dog intet med tidens meget omtalte krise for bøgerne at gøre.

"Jeg lukker ikke, fordi det går økonomisk dårligt, nærmest det modsatte," siger forlæggeren.

"Hvis forlaget gik dårligt, kunne jeg slet ikke tillade mig at lukke, men jeg er i den situation, at jeg har en ret solid backlist, der sælger, om ikke meget, så ret stabilt til stadig nye studerende," forklarer han og nævner Kants Kritik af den rene fornuft og Platons Symposion.

For egen regning kan man tilføje, at Michel Foucaults Galskabens historie, Overvågning og straf, samt hans tre bøger om seksualitetens historie nok heller ikke lige med det samme går bag af dansen. Af andre bøger på Det lille Forlags backliste finder man to af Gilles Deleuze, Jacques Derridas Differance, et helt Nietzsche-bibliotek - Peter Thielst har selv i 1999 udsendt en bog om Nietzsches filosofi - og i den tyske afdeling for nyere filosofi Peter Sloterdijks Kritik af den kyniske fornuft. Alt sammen bøger, der nok skal sørge for Peter Thielsts underhold, mens han selv søger nye græsgange.

Måske frugtavler

Hvad han vil lave, aner han simpelthen ikke, siger han.

"Jeg tror ikke, det kommer, før bordet er ryddet, og jeg begynder at kede mig. Min erfaring er, at der først sker noget, når jeg har gjort mig fri. Ellers får jeg ikke lavet det hul, som noget nyt kan opstå af."

"Måske skal jeg være gårdmand - eller frugtavler ligesom min far," gætter han, og nærmere vil han ikke komme sine fremtidsplaner.

Selvrealisering

Lukningen ligger også stadig nogle værker ude i fremtiden. Først skal Immanuel Kants Kritik af dømmekraften i komplet oversættelse ud til oktober - sammen med franciskaneren og nominalisten Johannes Duns Scotus' (1266-1308) Afhandling om det første princip, Jürgen Habermas' Teknik og videnskab som ideologi samt Peter Thielst egen seneste bog, der - med en titel, som ligner en tanke - hedder At realisere sig selv. Kritik af det omsiggribende selvbedrag.

Til november kommer Gilles Deleuzes Forhandlinger, og så er det kun Foucault, der står tilbage, når 2006 oprinder.

Burde have pris

Det er virkelig en skam, at Det lille forlag lukker. Peter Thielst burde have en pris, mener professor i idehistorie Hans-Jørgen Schanz.

"Det er et imponerende og respektindgydende arbejde, han har udført, han har turdet udgive bøger, som ingen andre har turdet binde an med," siger han.

Filosoffen Arno Victor Nielsen er knap så rosende.

"På det seneste har Peter Thielst sørget for at udgive hovedværker af Hegel og Kant, oversat at Claus Bratt-Østergaard. Det lille forlag er blevet stort i kraft af Claus Bratt-Østergaard," siger han.

"Men tidligere var Peter Thielsts politik mest været at udgive, hvad der allerede fandtes på norsk."

"Hvad skal vi med det," spørger Arno Victor Nielsen, "vi lever dog i Skandinavien."

Arno Victor Nielsen forventer desuden, at andre vil tage over, hvor Det lille Forlag slipper. Det samme forventer Hans-Jørgen Schanz, der peger på, at forlag som Gyldendal og Klim nu har opdaget, at der er et marked for den type bøger, Det lille Forlag har udgivet.

"Men det er jo netop, fordi Peter Thielst har slæbt noget i gang, han har gjort et marked synligt, der ellers havde været skjult," fastslår han.

"Der er grund til at takke ham for hans indsats."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her