Læsetid: 2 min.

"Et lille led i en større samfundsmekanisme"

28. juni 2005

Bernt Johan Collet, godsejer og formand for CEPOS:

- Hvorfor modtager du landbrugsstøtte?

"Altså, min holdning til landbrugsstøtten er, at den skal væk. Og jeg kan sige, at jeg er ved at lægge afgrøderne om - vi er ved at blive en af Europas største juletræsproducenter, og der er ikke EU-støtte på juletræer. Så til næste år vil vi modtage meget mindre, for vi har tilplantet kæmpemæssige arealer med juletræer."

- Men du modtager dog støtte?

"Ja, men det går ned af bakke efterhånden som vi planter til med de juletræer. Jeg mener det er et usundt system. Og CEPOS officielle holdning er, at vi er imod erhvervsstøtte af enhver form."

- Hvordan kan du så modtage penge fra EU?

"Hvis jeg ikke modtog penge fra EU, så måtte jeg sælge godset og fyre medarbejderne. Du kan ikke drive landbrug her i landet med mindre at du får tilskud fra EU."

- Der står på jeres hjemmeside, at der kun skal gives offentlig støtte folk der ikke kan klare sig selv. Kan du ikke klare dig selv uden offentlig støtte?

"Nej, jeg vil ikke kunne klare mig uden - ikke så længe jeg driver landbrug. Men jeg kan godt dyrke juletræer uden støtte."

- Er det ikke dobbeltmoralsk på den ene side at sige, at du er i mod landbrugsstøtte og så samtidig modtage 600.000 om året?

"Du kan sige, at det er dobbeltmoralsk, men det synes jeg personligt ikke det er, for du kan ikke som et ganske lille led i en større samfundsmekanisme, som er baseret på disse ordninger gå i spidsen og sige 'jeg nægter at modtage og hermed gå konkurs.'"

- Har I tidligere været fremme og lufte den her holdning?

"Vi mener helt generelt, at statsstøtte til erhvervslivet det går vi imod. Jeg tror ikke du kan-"

- Gemælke får også omkring 600.000 i støtte. Og jeg synes ikke, jeg har hørt noget udspil på det område - mens der har været mange andre udspil om nedskæringer:

"Jo, men CEPOS har været i gang i tre måneder. Vi kan ikke nå det hele. Det er fuldstændig umuligt."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu