Læsetid: 3 min.

Den lille 'sejrvinder'

Den 71-årige debutant Georg Ursin har skrevet en tætsiddende og telegramagtig krimi med samfundskritisk brod
6. september 2005

Helten i den 71-årige debutant Georg Ursins kriminalroman, Chenlein og Schmidt, er en interessant figur. Han opnår ikke sin heltestatus ved lækre biljagter og hurtige kvinder. Heller ikke ved tjeppe bemærkninger eller en imponerende våbensamling.

Helten Victor Chenlein er en lille mand, som navnet antyder. Det er en sammenstilling af de to tyske diminutiver -chen og -lein, og fornavnet Victor betyder sejrvinder. 'Den lille sejrvinder' er en handlekraftig pensionist med hjertet på det rette sted. Også selv om hans gamle hjerte bliver sat på en hård prøve, og Chenlein er på kanten af et hjertetilfælde, da han en enkelt gang er tvunget til en trappeflugt fra den formodede morder.

Sagen er nemlig den, at Chenlein finder en myrdet pige i en af byens parker. Politiets opklaring går trægt, og Chenlein tager sagen i egen hånd. Han finder frem til et vidne, en ældre dame, der godt nok har fået et slagtilfælde efter alt det, hun har set. Ingen tror rigtig på hendes chokerende historie, for handlingen er henlagt i et samfund (meget lig vores), hvor gamle, svækkede menneskers udtalelser ikke har megen vægt og oftest fejes af som bedaget nonsens.

Psykopat uden problemer

Den ældre kvindes spor leder Chenlein lige durk ind i centraladministrationen, hvor hans hovedmistænkte for mordet er den magtfulde og frygtede Schmidt, der bestrider en meget stor stilling i statsadministrationen. Med kølig præcision beskriver Ursin her et betændt miljø, hvor psykopatiske personer som Schmidt uden problemer kan begå sig og bringe det vidt. Ingen tager notits af, at der er en usædvanlig høj forekomst af selvmord blandt Schmidts ansatte, og at sexchikane og verbale ydmygelser er almindelig dagsorden i hans følelseskolde kontor-regime.

Hovedpersonen har mange indicier, men ingen håndfaste beviser mos Schmidt, og derfor tøver han meget længe med at gå til politiet. Han er pinlig bevidst om, at han sandsynligvis ikke vil blive taget alvorligt. Og hovedpersonens tiltro til autoriteterne ligger på et lille sted:

"Jeg kan sjældent frigøre mig for en følelse af, at mine modstandere på den anden side af skrivebordene eller skrankerne er mere eller mindre urørlige at de kan lade hånt om retfærdigheden, hvis det passer dem. Men jeg er ikke imponeret af dem, jeg stoler ikke blindt på, at deres udtalelser holder stik. Fortæller de mig, at en forsinket sag har 'beroet på overvejelse', tror jeg, at den snarere har beroet på, at de skulle tage sig sammen til at overveje den. Siger de, at de ikke har haft tid, tror jeg, at det ikke er tiden, men den gode vilje, der har været mangel på. Påberåber de sig administrative hindringer, mistænker jeg dem for selv at være det."

Fin og lavmælt historie

Stilen i Georg Ursins lille komprimerede krimi er tætsiddende og gennemført telegramagtig. Stemningen er kold og klaustrofobisk. Oplysningerne om det kyniske mord på en ung kvinde, som hovedpersonen Chenlein ved et tilfælde er blevet indrullet i, tikker frem til læseren side for side. Præcist og med en vis stabil monotoni.

Selv om der optræder en enkelt mobiltelefon, er miljøet i Chenlein og Schmidt helt anonymiseret. Handlingen foregår i en "ikke-eksisterende europæisk storby," som forfatteren skriver i efterordet. Men der en umiskendelig 50'eragtig tegneseriestemning over bogen. En firkantet og sekventiel beskæring af historien, og sort-hvide personer og situationer der er skarpt ridset op med hårde slagskygger. Man kunne godt ønske sig mere kød og farve på figurerne, der i udpræget grad netop er - figurer.

Bag det kantede krimiplot gemmer der sig en fin og lavmælt historie om den lille mand over for systemet. Om troen på retfærdighed, viljen til civil courage og medfølelse med andre mennesker. Det er karaktertræk, der i det sterile, egomane og stærkt Kafka-inspirerede miljø, Ursin beskriver, virkelig er eksotiske.

Tanken om, at forfatteren selv er pensioneret ekspeditionssekretær i den danske centraladministration, bibringer Ursins fine krimifortælling et ekstra gys. Tanken om, hvor meget af inspirationen til denne betændte verden Ursin i virkeligheden har hentet fra sin tidligere arbejdsplads, bliver længe ved med at spøge.

Georg Ursin: Chenlein og Schmidt. People's Press. 156 s., 199 kr. ISBN 87-91693-23-3. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her