Læsetid: 4 min.

En lille sten i smeltefloden

Verdens miljøministre er nu samlet i Nairobi for at diskutere det globale klimas fremtid. Der bliver lidt smuler til u-landene, men miljøminister Connie Hedegaard forventer ikke de store beslutninger om Kyoto-aftalens fremtid
15. november 2006

I den seneste uge har Kenyas hede hovedstad, Nairobi, summet af et af tidens varmeste emner: hvordan det globale samfund kan finde fælles fodslag i kampen imod de stadig mere åbenlyse klimaforandringer. De forsamlede fra 190 lande har en ting til fælles: de skrev alle under på FN's klimakonvention i 1992 og lovede således at nedbringe udledningen af de CO2-gasser, der er skyld i den globale opvarmning. Men her holder lighederne også op. Mens Europa i den efterfølgende Kyoto-aftale forpligtede sig til at nedbringe udledningen med otte procent inden 2012, sagde USA ellers tak, da der skulle handling bag ordene. Store udviklingslande som Indien og Kina vrider sig ved udsigten til at skulle bremse væksten for at bøde for Vestens mangeårige klimabelastning, mens de fattigste afrikanske lande sidder tilbage med konsekvenserne uden midler til at bekæmpe dem. Der er altså en række modstridende interesser, der skal mødes, hvis klimatopmødet skal ende med håndfaste resultater. Den danske miljøminister, Connie Hedegaard (K), opfordrer derfor til at skrue forventningerne ned til et realistisk niveau.

"Ved topmødet i Canada sidste år gjorde vi store fremskridt og det er nærmest en naturlov i forbindelse med internationale forhandlinger om tunge emner, at der kommer en slags mellemrunde. Sådan tror jeg, at det er klogest at se på topmødet i Nairobi," siger Connie Hedegaard, der mandag ankom til Nairobi for at deltage i de næste tre dages forhandlinger. Hun tror således ikke, at årets møde vil levere epokegørende beslutninger med hensyn til Kyoto-aftalens efterfølger. I 2012 udløber den nuværende aftale og, ifølge Connie Hedegaard, er det altafgørende, at der ligger en opfølger klar i 2009.

"Der er enighed om, at man næste år skal have mandatet klar til at forhandle sig frem til en aftale i 2009. Jeg så meget gerne, at det hele kunne rykke hurtigere, men vi er en stor og meget forskelligartet gruppe lande, så det er desværre en lang proces," siger miljøministeren.

Det varede otte år, fra Kyoto-aftalen blev vedtaget i Japan i 1997, til den trådte i kraft sidste år.

U-landene skal med

Men til trods for at vi næppe kommer til at berige sproget med en 'Nairobi-aftale,' mener den danske miljøminister ikke, at dette års møde er mindre vigtigt. Det er nemlig helt afgørende, at u-landene - samlet i den såkaldte G77-gruppe - kan gå til forhandlingerne i 2007 med et mandat. Og så handler det om tillid.

"Mødet blev netop lagt i Afrika for at få fjernet nogle af de forhindringer, der står i vejen for det fortsatte arbejde med at skabe en global klimaindsats. Der er bestemt en positiv stemning og paradoksalt nok kan den seneste tids svækkelse af G77 betyde, at udviklingslandene individuelt er mere åbne for forhandling," siger Connie Hede-gaard.

Et af de spørgsmål, der sandsynligvis vil blive afklaret i Nairobi, er etableringen af en fond, der skal bistå verdens fattige lande med omstilling til en mere klimavenlig energifremtid og samtidig tilpasse sig følgerne af den globale opvarmning. Fonden har været en varm kartoffel under tidligere møder på grund af uenighed om, hvem der skal administrere pengene. Et flertal af industrilande mener, at pengene skal indgå i den globale miljøfond, GEF. Her er det Verdensbanken, der åbner og lukker kassen, men fattige lande vil gerne blande den ofte upopulære bank udenfor og ønsker medbestemmelse. Connie Hedegaard er optimistisk og ser frem til, at spørgsmålet om, hvem der skal forvalte midlerne, bliver begravet.

"Diskussionen afleder debatten fra de vigtige spørgsmål. Det afgørende må være, at vi finder en måde at udligne forskellene, så der bliver skabt tillid til, at de fattige lande godt kan fortsætte deres udvikling, selv om de forpligter sig til en fælles klimaaftale," siger miljøministeren.

Fondens indtægter skal komme fra en afgift på to procent af de klimaprojekter, som i-lande gennemfører i udviklingslande for at begrænse udslippet af CO2, de såkaldte CDM-projekter. Men de midler bliver langt fra uudtømmelig: kun cirka tre milliarder kroner over femårsperioden 2008-2012. Indtil nu er det de økonomiske vækstlande som Kina, Indien og Brasilien, der har modtaget langt de fleste midler. Ifølge et estimat fra selvsamme Verdensbank vil det koste op imod 40 milliarder dollar at omstille udviklingslandene.

Kritik af EU

Der har op til mødet været bred kritik af, at EU ikke har kørt sig stærkt nok i stilling som et godt eksempel. Og i denne uge kritiserede den anerkendte britiske økonom, Nicolas Stern, EU for at have udstedt for mange CO2-kvoter og derfor skabt et kvotehandelssystem, der reelt ikke gør det billigere for virksomheder at opføre sig ansvarligt. Connie Hedegaard er enig i, at det i fremtidens Europa skal kunne betale sig at omstille til en mere CO2-lav produktion. Men hun mener, at Sterns kritik skyder forbi målet.

"Når verden går i krig på en ukendt front for første gang, er det selvfølgelig svært at forudse alt. Det ville da være mærkeligt, hvis Kyoto-aftalen virkede fuldstændig perfekt fra dag et. Vi må hele tiden se på, hvad der virker og ikke virker, men jeg mener faktisk, at kvotehandlen er en succes. Den konkrete pris og omfanget af de kvoter, der bliver uddelt, skal selvfølgelig løbende justeres," siger Hedegaard.

Danmark har endnu ikke indleveret sin plan for fordelingen af kvoter til virksomhederne, og regeringens annoncerede energistrategi lader vente på sig. Connie Hedegaard lover at de begge ligger klar inden for uger.

"Danmark ligger helt i front med verdens højeste reduktionsforpligtelse. Energistrategien vil sørge for, at vi opfylder den målsætning," siger Connie Hedegaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her