Læsetid: 3 min.

Litterafarmaka

22. februar 2001

Det store Bogudsalg har allerede ændret mange menneskers liv. For nogle år siden kunne en tynd bog betitlet Menneskelivets mening for eksempel erhverves for den – for et sådant værk – opsigtsvækkende pris af kun kr. 6,75. Og hvad med den krimi-begejstrede, der af vanvare købte Dostojevskijs Forbrydelse og straf og fik voldet sine litterære fornemmelser i en sådan grad, at hans forhold til Agatha Christie aldrig mere blev det samme?
Nu er Bogudsalget så over os igen med sine trusler mod almindelige menneskers sjælefred og pengepung. For eksempel er det en skræmmende tanke, at nye generationer af unge mennesker efter sigende har tænkt sig at bemægtige sig Hunter S. Thompsons Frygt og lede i Las Vegas (79 kr.). For slet ikke at tale om de torpedo-togter mod apotekernes lager af dulmende midler, som markante indkøb af den polske forfatter Tomek Tryznas fantastiske roman Frøken Ingenting let kunne udløse. Prisen for paperbackudgaven (39 kr.) kan nemlig godt lede folk i fristelse. Især mennesker, som ikke på forhånd har stålsat sig mod litteraturens evner til at anfægte fordomme, få læseren til at indleve sig i andre menneskers liv og tankegang, ja, måske ligefrem indgive mod til at bevæge sig nye steder hen i sit eget liv. Selv vellagrede varer som Hemingways Døden kommer om eftermiddagen eller Thomas Manns Josef og hans Brødre-tetralogi (1630 sider til samlet kun 600 kr.) kan glimrende tænkes at virke som glasskår på uforberedte nervetråde.

Til alt held er der dog også beroligende litterafarmaka at finde. Hvad f.eks. med Lokalforlagets udvalg af Morten Korchs ’muntre fortællinger’, for slet ikke at tale om Jeg en gård mig bygge vil – en praktisk guide til det gode liv (149 kr.) hvor »drømmen om at komme tilbage til jorden og opleve tingene gro omkring sig« udfoldes i agrare omgivelser af forfatteren Paul Heiney. Bogens forside prydes af en høne.
I børneafdelingen kan man udføre en tilsvarende manøvre med først at drive diskuterelystne, moderne børn ud på rædslens overdrev med Peter Mouritzens raffinerede Nej sagde Kaj (59 kr., om hvorfor man ikke altid skal sige mor og far imod...) – og siden lade de snøftende, skrækslagne små restituere sig i lænestolen på ens skød med f.eks. Den der fisen lugte kan (49 kr.).

I fagbogsafdelingen kan særligt interesserede hygge sig med Mikkel Plums i sin tid stærkt omtalte Bombardér hovedkvarteret! – hvad venstrefløjen sagde, skrev og bedrev fra Stalins død til efter Murens fald (nedsat fra 350 til 149 kr.), eller med Aldring og ældrebilleder (48 kr), som Informations Anne Eleonora Blaakilde er medredaktør på. Og så er der som sædvanlig en velsignelse af bøger om madlavning, husdyrhold og Origami for begyndere (98 kr.), der på trods af ordligheden med ’bigami’
ikke beskriver interessante ægteskabsvariationer for nygifte.

Men uanset smag er det om at benytte chancen, for når først en bog har været på udsalg, ligger den allerede halvvejs nede ad slisken til makulatoren. En klar ulempe ved den bogmængde, som er forlagenes svar på den øgede konkurrence og på den enorme mængde interesser, velstandssamfundets mennesker har mulighed for at krydre tilværelsen med og absolut må læse en bog om.
Men noget kan godt undre én netop på grund af bogbjerget, de mange parallelle udgaver i bogklub og på paperback, der gør udsalgsgevinsten lidt uigennemskuelig, og senest liberaliseringen af boghandlernes monopol. Nemlig, at vi i Danmark har så få paralleller til de vidunderlige boghandeler og imponerende bog-stormagasiner, man kender i det store udland.
Som kæden Barnes & Noble, der i enhver halvstor amerikansk provinsby byder sit publikum velkommen med hygge, sofagruppe og børnehjørne. For slet ikke at tale om venlige og vidende ekspedienter, der ikke kunne drømme om at forstyrre en bladrende kunde med et bøst: »Skulle De ha’ noget?!« I København findes dog den hyggelige og velbesøgte Wiuffs boghandel på Jagtvej, tilsvarende har en lille håndfuld provinsbyer ildsjæls-agtige boghandlere – men ellers er de sociale områder af læsemarkedet i høj grad blevet bibliotekernes område.
Derfor må boglæsere også glæde sig over, at der i disse dage med garanti er liv og folkestimmel hos den lokale forhandler af kuglepenne, fodbold- og Magic-kort samt papirartikler. For som antydet er det især i papirartikler med stift bind, at der ligger overraskelser på lur. Nemlig i skønlitteraturens udbud af litterafarmaka, hvor læserne til stadighed kan blive overfaldet af fantasi, erfaring, sorg, begær, pludselig død og glødende kærlighed.
Nu er De advaret. Hold Dem væk eller tag hvad der kommer.

mlk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her