Læsetid: 4 min.

Litteraturen i ørerne

En bedre teknologi og et større udvalg har fået lydbogsmarkedet til at vokse. Cd'en har gjort lydbogen handy, men snart er også den forældet
4. juni 2005

Tag litteraturen med dig overalt. På landevejene, til opvasken, svedende på din kondicykel eller mens du maler dit soveværelse sort som graven. Der er faktisk ingen undskyldning for ikke at pløje dig igennem de store klassikere på originalsprog. Lydbøgerne er ikke kun forbeholdt svagtseende og børn, og det er danskerne nu også ved at finde ud af. Det har længe været en kæmpe industri i udlandet, hvor oplæste romaner flere steder har næsten lige så god omsætning som den trykte bog. Nu bliver der også satset i Danmark, hvor man har mærket en stigende interesse.

Hvor en lydbogsroman tidligere fyldte flere hyldemeter kassettebånd, fylder de i dag ikke mere end fem-ti cd'er - de kan være i en lomme, hvis de pakkes ind i et plastikchartek. Endnu mindre fylder de, hvis man har en MP3-afspiller. Den behøver ikke behøver at være meget større end en tændstikæske og kan rumme flere hundrede romaner. Det har gjort lydbogen væsentlig mere handy end tidligere, og kombineret med et stigende udvalg af voksenromaner har det skabt et glimrende alternativ til papirbogen.

Det har man blandt andet mærket på en af landets største producenter af lydbøger, Audioteket.

"Vi kan klart mærke, at der er sket en ændring og en øget efterspørgsel," siger salgschef for Audioteket Søren Vittrup. Han mener, at der har været tale om en gradvis stigning i efterspørgslen over de senere år.

"Det har vi da også taget til os, og det betyder, at vi udgiver lidt nogle andre titler end tidligere. Før var det hovedsagligt til børn og ældre mennesker - Morten Korch og den slags - men i dag laver vi også nogle af de moderne forfattere. Det er jo alle mulige aldersgrupper og typer, der benytter lydbogen i dag," forklarer Søren Vittrup.

Mindre succes

Indtil videre har forlagene været påpasselige med at gå ind på markedet, men i december sendte Per Kofod Forlag otte lydbøger på gaden. Små kvadratiske kassetter, der hver indeholder en håndfuld cd'er med romaner oplæst af forskellige kendte og mindre kendte stemmer som Thomas Vinding, Niels Skousen, Peter Steen og Povl Dissing. Der er fem deciderede romaner af blandt andre Paul Auster, Charles Bukowski og Siri Hustved, samt noveller af forskellige danske forfattere og en enkelt børnebog. Værkerne er blevet overordentligt godt modtaget i branchen, men endnu kniber det lidt med salget herhjemme, forklarer Per Kofod.

"For et års tid siden var jeg i Sverige for at undersøge, hvad det var svenskerne kunne med bogsalget, og her stødte jeg på lydbøgerne," siger han.

"Det er en kæmpesucces i Sverige med en omsætning på 170 millioner, så det bør man også kunne lave forretning på i Danmark, tænkte jeg. Det burde kunne fange den lidt yngre generation, der ikke rigtig gider at læse og så selvfølgelig de 400.000, der ikke er så gode til at læse," siger Per Kofod. Han bedyrer dog, at salget har skuffet lidt.

"Men det skal nok komme."

Cd'ens dage er talte

I udlandet har lydbøgerne som nævnt længe været en stor succes, og særligt i USA er markedet enormt. Her findes også en række udgivere af lydbøger til downloads via internettet, og hos den største udbyder Audible.com findes der flere tusinde titler. Her kan man når som helst og mod en rimelig betaling, downloade lydbøgerne direkte til sin computer på sekunder og overføre den til MP3-afspilleren. Her finder du alt fra Bob Dylans selvbiografi læst op af Sean Penn til Shakespeare, David Sedaris og Dan Brown. Også stand up, avisoplæsning og sprogundervisning kan downloades her.

Samme firma har indgået en aftale med verdens absolut største online musikbutik iTunes, der netop er blevet tilgængelig i Danmark.

Det er overvejende angelsaksiske bøger, der findes i Audibles enorme udvalg, og der er nærmest ingen danske titler. Kun lidt dansk-amerikansk sprogundervisning og H.C. Andersen læst på engelsk. Det ser desværre heller ikke ud til, at det bliver muligt at downloade danske bøger fra internettet lige med det samme. Per Kofoed har ingen planer i den retning, og selv om teknikken og lysten er til det, er det heller ikke lige om hjørnet hos Audioteket.

"Det er et rettighedsspørgsmål," forklarer salgschef Søren Vittrup.

"Vi har de tekniske muligheder, men rettighedshaverne er lidt bekymrede for at få tingene ud på internettet."

Indtil videre har der ikke været problemer for de amerikanske udgivere - markedet for lydbøger er tilsyneladende endnu ikke så stort, at det giver anledning til pirateri. Til gengæld har et amerikansk selskab specialiseret sig i at tilbyde gratis lydbøger til downloads. Det drejer sig om selskabet www.AudioBooksForFree.com, der dog ikke har helt så mange titler og så store navne som Audible.

Imens må vi enten lytte til de amerikanske oplæsere eller nøjes med de virkelig gode udgivelser, der netop er kommet fra Per Kofods Forlag i cd-format, og hvad der findes på landets biblioteker. Udvalget vil sikkert overraske Dem. God lyttelyst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her