Læsetid: 3 min.

Litteraturens tempel i Uhlenhorst

De har været der alle: José Saramago, Cees Noteboom, Judith Hermann, Heinrich Böll, Anna Gavalda, Enquist, Enzensberger, Mankellog Umberto Eco
24. november 2005

HAMBURG - Jeg tog med U-banen til Uhlenhorst fem-seks stationer fra Hamborgs Hauptbahnhof, en nydelig forstad, der på adressen Schwanenwik 38 rummer et af de tyske litteraturhuse, som har dannet mønster for oprettelse af tilsvarende i andre lande - senest også på Nørrebro i København.

Uden aftale stak jeg hovedet indenfor, og i cafeen løb jeg ind i Günther Zapp, der præsenterede sig som 'saloonvært' på stedet. Han driver en café med bardisk og en restaurant i Literaturhaus, men på privat basis. Internationalt køkken med moderate priser. Man kan også bare nyde en kop kaffe.

Han fortæller, at han har studeret økonomi i München, specielt turisme. Så blev han ansat til at lave events på noget, der hedder Fabrik, et innovativt kommunikations- og kulturcenter i Hamburg.

"Men jeg har ikke noget med litteraturdelen at gøre. Om den må du tale med dem fra sekretariatet på 4. sal."

Grøndahl og HCA

Op ad trapperne til kontorerne, hvor fem medarbejdere har travlt, herunder en Jutta Dötsch, der dog tager sig tid til en kort rundvisning.

"Det første literaturhaus lå i Berlin. Vi kom til som nummer to," fortæller hun.

"Ideen var at have et hus, hvor nutidslitteratur kan få et større publikum."

- Hvordan er det finansieret?

"Vi får små tilskud fra stat og kommune, men må ellers selv tjene pengene. Vi har 600 medlemmer, der betaler årskontingent. Et hotel sponsorerer overnatning for de gæstende forfattere. Vi lejer lokalerne ud til private fester, og vi tager entre til de cirka ti oplæsningsaftener, vi har om måneden, plus til det særlige program for børne- og ungdomsbøger en gang om måneden. De 160 pladser er næsten altid udsolgt."

Jutta Dötsch fortæller om et specielt nordisk fremstød, hvor Maj Sjöwall, Niels Frederik Dahl og Anne Holt var med. Af danske forfattere kender hun H. C. Andersen og Jens-Christian Grøndahl - sidstnævnte har besøgt huset to gange.

Trappeopgangen i det statelige hus med højt til loftet er behængt med fotos af berømte forfattere, der har besøgt stedet.

Bolden er rund

De har været der alle: José Saramago, Cees Noteboom, Judith Hermann, Heinrich Böll, Anna Gavalda, Enquist, Enzensberger, Mankell og Umberto Eco og mange flere.

Kulturhaus formidler også postkort med digte af nogle af dem. Et af dem er skrevet af Günter Grass:

DER BALL IST RUND

Meiner hat eine Delle

Von Jugend an drücke

unddrückeich;

aber er will nur einerseits rund

sein.

Enkelte gange, når der har været ukendte forfattere, er der kun kommet 50 besøgende.

"Men det er også i orden. Vi skal ikke kun have superstars," siger hun.

Til slut vil Jutta Dötsch vise mig boghandlen, der også er lagt ud i private hænder, men først skal jeg lige hilse på Grazia Francavilla fra Rom, der studerer engelsk og tysk litteratur, og hjælper til i en periode, mens hun skriver sin diplomopgave.

- Hvad har bygningen været brugt til før?

"En privatperson lod den bygge i 1800-tallet. Her har været danseskole, og under krigen var det asyl for enlige kvinder."

Dem med ambitioner

I den relativt lille boghandel er der ikke lige kunder, men boghandleren fortæller, at man også holder åbent, når der er aftenarrangementer. Man kan så købe bogen og få den dedikeret af den forfatter, man har hørt læse op.

- Hvilke tyske forfattere er der salg i lige nu?

"Brigitte Kronauer, der fik Brüchnerprisen, er en af dem."

Boghandleren tager en bog fra en stabel. Hun lægger bogen på plads og tilføjer:

"Her har vi ikke de populæreste forfattere, de såkaldte bestsellere, men udelukkende dem, der har litterære ambitioner. De har et fast publikum, der plejer dem og følger dem gennem årene."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her