Læsetid: 1 min.

Litteraturkritik eller livet

18. januar 2007

*Den fransk-bulgarske litteraturkritiker Tzvetan Todorov har begået et kampskrift, La Litterature en Péril (Litteraturen er i fare), hvori han vender sig imod den "litteraturkritikkens hegemoni", han selv var hovedkraft i at etablere fra 60'erne og frem med teoretikere som Roland Barthes og Gérard Genette. Heri vender han sig mod litteraturstudier, som formalistisk opprioriterer analysen af "værktøjer" og som "dyrker dogmet om, at litteratur er uden forbindelse til resten af verden". Hvorfor overhovedet studere litteratur, hvis litteraturen kun er en illustration af de værktøjer, der er nødvendige for at analysere den, spørger han polemisk. Todorov taler i stedet for at genetablere litteraturens "bånd til livet" og genindsætte "den almindelige læser" i dennes fulde rettigheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her