Læsetid: 3 min.

Et liv genopløjet i en fiktiv erindring

James Freys erindringer solgte sidste år i et oplag på to millioner - nu tyder meget på, at de er ikke om ren fiktion, så i al fald kraftigt romantiserede
16. januar 2006

WASHINGTON - I sin bestseller-memoirer beretter forfatteren James Frey med hjerteknugende ærlighed om sin mangeårige kamp imod narko- og alkoholmisbrug, de tre måneder han tilbragte i fængsel og en nær vens selvmord.

Den bevægende prosa i A Million Little Pieces sikrede den en anbefaling fra USA's populæreste talkshow-værtinde, Oprah Winfrey, der yderligere sendte dens salgstal i vejret, så den nåede op over et oplag på to millioner for 2005. Sidste år var det kun Harry Potter og halvblodsprinsen af J. K. Rowling, der klarede at sælge bedre i USA .

Takket være denne formidable succes er Frey blevet tidens største kultfigur i amerikansk litterært liv, feteret af kritikere og fast optrædende i avisernes societyspalter. Han overvejer også at lade sin erindringsbog filmatisere, og Gus Van Sant, som instruerede Good Will Hunting har allerede budt ind på at få opgaven.

Freys toer, opfølgeren My Friend Leonard, er også skudt helt til tops på bestsellerlisten. Men nu må han pludselig stå for skud i en opsigtsvækkende strid, hvor han beskyldes ham for snarere at skrive fiktion end fakta. En undersøgelse gennemført af webtjenesten thesmokinggun.com, der har specialiseret sig i dybdeborende journalistik, hævder at have påvist, at betydelige dele af hans memoir er pure opspind eller i bedste fald stærkt forskønnede og forvanskede gengivelser.

"Hvad vi har opdaget, må drage flere af de hændelser i tvivl, som han selv har insisteret gentagne gange på er en akkurat og sandfærdig gengivelse," lyder dommen fra thesmokinggun.com.

Freys første erindringsbog udkom i 2003. I september blev en bogklubudgave til Ophrah Winfreys Bogklub anbefalet i varme vendinger over for USA's tv-seere af talkshowværtinden selv. En sådan omtale får i USA straks en bogs salgstal til at skyde i vejret, og Freys bog gik da også helt til tops som netboghandlens Amazons bestseller. Hendes tv-program den uge hed da også 'Manden, der holdt Oprah oppe hele natten'.

Webtjenestens undersøgelse hæfter sig ved, at adskillige aspekter af værket er decideret usande - bl. a. har det intet steds kunne dokumenteres, at Frey skal have siddet tre måneder i fængsel. Efter hvad thesmokingguns detektiver har været i stand til at fastslå i politi- og retsarkiver har Frey højest tilbragt en dag i fængsel for spritbilisme.

Freys bog har aldrig indeholdt en erklæring à la "alle skildrede pesoner i denne bog er fiktive og enhver lighed med nulevende eller afdød er fiktiv og utilsigtet" eller på anden mådet ladet forstå, at den ikke skulle være faktuelt baseret. I et interview i 2003 med Cleveland-avisen Plain Dealer påstod han tværtimod, at hans forlæggere havde kontaktet "alle de mennesker, jeg har skrevet om", og tilføjede: "Alle begivenheder, jeg skildrer i bogen, er blevet tjekket som værende faktuelt akkurate. Kun personnavnene og visse aspekter af folks identitet, der kunne føre til, at de blev genkendt, har jeg ændret. Ellers er det alt sammen sandt fra ende til anden."

Men da Frey blev kontaktet af webtjenesten, indrømmede han nu, at "nogle af begivenhederne i bogen havde han pyntet lidt på af indlysende grunde."

Han nægtede at uddybe denne bemærkning nærmere. I en erklæring fra hans forlag Doubleday - en søster til Random House - hedder det: "Vi skal hermed tilsige vores forfatter, James Frey, fuld tillid og støtte til ham og hans bog, som har rørt millioner af læsere."

Freys advokat, som truede med at sagsøge thesmokinggun.com, hvis de offentliggjorde deres undersøgelse, har det ikke været muligt at træffe for en kommentar.

Meningerne blandt Freys læsere ser ud til at være delte. I et online-forum forsvarer nogle læsere Frey og siger, at bogen har ændret deres liv. Men en anden skriver: "Han burde have skrevet: "Jeg var alkoholiker, jeg var narkoman, jeg var kriminel - nu er jeg bare løgner".

Flere aspekter af Freys erindringer har tidligere vakt mistro hos nogle anmeldere. F. eks. skrev The Independents Jonathan Giggs i 2003 i en anmeldelse: "Sådanne episoder som Freys affære med Lilly og hans dramatiske redning af hende fra en narko-bule virker næsten som om, de er skrevet til en filmdrejebog. De kan være sande, men de fremstår så oppolerede, at de ligner en eventyrfortælling."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her