Læsetid: 4 min.

Liv udenfor Gud

8. juli 1997

UFO'EN LANDER, stikker sine støttepodier ud til alle sider på den fremmede planet. Ud kommer... Vi kender alle varianterne. En parodi på skræk- og rum- filmene går i biograferne lige nu: Mars Attacks.
Det er ikke Mars, der angriber, men Jorden, der møver sig ind på Mars - og da vi endelig kom derop og vores Ufo åbnede sig - så var det ikke rumsoldater, der rykkede ud for at kolonisere, men et samlesæt fra Mekano - generationen før Lego. Det kunne næsten ikke blive mere ynkeligt - eller ydmygt. En fluesmækker på hjul - ikke lige dét, film-special effects-folkene plejer at vise frem. For det kan jo ikke nægtes, at vi allerede har set millioner af billeder af Mars. De rigtige - fra Viking- ekspeditionerne i 70'erne - og de konstruerede fra filmstudierne. De sidste sidder langt bedre fast.
Pathfinder hedder den soldrevne cigarkasse. "Stifinder" - et navn der stinker af drengeromaner. Pathfinder står i de allerførste billeder midt i en panorering hen over et landskab fra Dune. Og den amerikanske kommentator udpeger de to høje i baggrunden af billedet, kalder dem Twin Peaks.
På trods af væsentlige statskup og rockfestivals er denne Mars-landing årets afgørende begivenhed. Ikke så meget fordi madkassen bevæger sig, men fordi billederne fra Ufo'en fortæller, at stenenes indbyrdes placering, fælles hældning, mærker og kanter gør det mere end sikkert, at der har været vand. Vores Ufo er landet midt i et tidligere flodleje. Har der været vand, har der været liv. 1997 er året hvor der med overvejende sandsynlighed blev konstateret liv udenfor vores Jord.
Endnu ved vi ikke, om der er rester af liv under overfladen eller bag Twin Peaks. Videnskabsfolkene siger, det ikke er sandsynligt, men har man set Aliens, skal der mere til, før man er overbevist.

DE ENESTE, DER DANSEDE og skabte sig åndssvage, da billederne begyndte at strømme, var de direkte involverede i Pasadena i Sydcalifornien. Liv på Mars har ikke - endnu ikke - udløst hverken gadefester eller undergangsscenarier.
I USA var weekendens begivenhed ikke de kyssende astronomer, men en folkefest i New Mexico, hvor hundredtusinder fejrede en Ufo-landing for 50 år siden ved landsbyen Roswell.
Man kan tv-transmittere landsætninger på Mars af mekaniske musefælder - men den amerikanske befolkning har en helt anden opfattelse af hvordan rum-virkeligheden er skruet sammen. En meningsmåling i Time Magazine forrige uge viste, at 34% af alle voksne amerikanere mener, at tænkende væsener fra andre planeter allerede har været nede og vende på Jorden, 65% mener, at en Ufo styrtede til Jorden ved Roswell, 80% mener, at deres regering ved mere om rummet, end den vil være ved.
Det amerikanske forsvarsministerium har for nylig - det har aldrig tidligere villet kommentere sagen - meddelt, at der rent faktisk har været en episode ved Roswell i 1947: Et eksperiment med meteorologiske balloner slog fejl, de styrtede til jorden, i kurvene var måleinstrumenter og - for eksperimentets skyld - legemsstore dukker.
Korrekt eller ej - det korte af det lange er, at ingen tror på den officielle forklaring, og at fire ud af fem mener, at regeringen lyver eller tilbageholder oplysninger i spørgsmålet om kontakt til rummet.
En rundspørge i dag kunne godt tænkes at vise, at halvdelen af befolkningen i den vestlige verden kan fristes til at tro, at den tv-transmitterede Mars-landing med den behjulede skralde er blevet sendt fra et tv- studie i Hollywood, én times kørsel fra Pasadena. De kornede billeder - rent effektmageri.

INGEN KAN ELLER MÅ må tage den tekniske triumf fra de festende fysikere. Man kan sige alt muligt om prioritering af ressourcer og om de hjemløse og analfabeterne lige udenfor NASA's laboratorium - det må vente til en anden dag.
Men det er helt overvældende at tænke på alt det erkendelsesmæssige, som må følge i kølvandet på genopførelsen af Toy Story. Ikke kun frygten for nye sygdomme - vi har det svært nok som det er, med spedningen af nye sygdomme verdensdelene imellem, fordi vi rejser så meget og så langt. Ikke kun frygten for ukontrollerbare konflikter og chancerytteri - når rumkoloniseringen for alvor går i gang. Men måske især uvisheden omkring det filosofiske, det religiøse. De gamle religioner - og også ikke-troende menneskers omverdens- og selvopfattelse - vil blive rystet. Nye religioner er opstået - andre og galere er på vej: Tænk på selvmorderne, der stod udenfor laboratoriet i Sydcalifornien og ville have et lift med Hale-Bobb. Det bliver et New Age-ragnarok.
Hvis flertallet tror på, at Ufo'er rent faktisk har været på Jorden - hvis flertallet er mest indstillet på at tro på fiktionen i science fiction-filmene, - hvordan vil det så ikke gå, når de seriøse videnskabsfolk kommer og bekræfter dem i troen på et liv udenfor dét, Gud har skabt og indtil nu styret.

thy (Erik Thygesen)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu