Læsetid: 6 min.

Live-nyheders skæve virkelighed

TV2 News fik lørdag 'breaking news', der var som skabt i nyhedshimlen. Urolighederne på Nørrebro i weekenden blev dækket intenst. Nørrebro blev omdannet til en krigszone, men var det virkelighed?
22. december 2006

"TV 2 News skal altid være først på stedet og rapportere direkte fra begivenhederne, når de sker: Når valget udskrives og kommenteres, når en minister er ude i stormvejr, når en international krise er i gang...".

Sådan beskriver TV 2 News selv deres opgave: Vi sender direkte, når der er konfrontation mellem unge demonstranter og politiets kampklædte betjente på Nørrebro. Live nyheds-tv er med TV 2 News for alvor trådt ind i den danske medievirkelighed.

Lørdag den 17. december skulle tv-stationen vise sit værd, da kampen om Ungdomshuset fik voldelig karakter. TV 2 News havde ikke én, men flere journalister spredt strategisk over bydelen, der rapporterede fra slagets gang. Stationens helikopter fløj over gaderne for at danne sig overblik over situationen.

I fire og en halv time blinkede 'Breaking News'-lampen i orange på tv-skærmen.

Kirsten Sparre, der er journalist og ph.d. i freds-og konflikforskning og tilknyttet medieforskernetværket, Modinet.

Hun siger: "På et tidspunkt stopper gadekampene med at være breaking news. Men medierne har et ansvar for at beskrive konflikterne efter den dramatiske del er overstået, når der ikke er flere billeder. Desværre er der en tendens i medierne til, at se konflikter, som noget der bare blusser op lige pludselig," forklarer hun.

Når verden brænder

Når konflikter blusser op, og verden står i brand kan live-tv være dramatisk.

Karsten Fledelius, lektor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, siger: "Live-nyhedsudsendelser er spændende, fordi det er dramatisk. Som seer er man sammen med journalisten og ved ikke, hvad der sker det næste øjeblik. Det aspekt af uforudselighed tiltrækker os."

Spørgsmålet er, om Nørrebro brændte i det omfang, TV 2 News' live-dækning af begivenhederne kunne tyde på.

Mark Ørsten, forsker ved Institut for Kommunikation, Journalistik og Datalogi på Roskilde Universitetscenter, siger: "Det meste live-tv er ikke båret af informationerne. Det er båret af dramatiske billeder, stemninger og følelser. Typisk ved man ikke særlig meget, når man står midt i situationen, men det man kan levere, er fornemmelsen af, at vi er her, og hvis du bliver her, kan vi vise dig, hvad der sker. Det er tilstedeværelsen, aktualiteten og cirkulationen af dramaet, der skaber udsendelsen."

Og drama var der nok af på Nørrebro, i hvert tilfælde i et par timer.

Helvede brød løs...eller?

Karsten Fledelius mener, at det drama som live-tv skaber både er dets force og ulempe. Live-tv i den form, som TV 2 News leverer, er, karakteriseret ved en stor dramatiserings effekt.

Hvis man ikke kender Nørrebro og ikke var tilstede i lørdags, kunne man let få det indtryk, at helvede brød løs. Men i virkeligheden gik livet sin gang, nogle gader væk fra, hvor kameraet var. At gadekampe og konfrontationer er både relevante og gode historier er der ikke tvivl om blandt medieforskere.

Med live-dækning og den hurtighed, som det kræver, risikerer man let at skabe en skæv virkelighed.

Nete Nørgaard Kristensen, adjunkt ved Københavns Universitet Institut for Film- og Medievidenskab, forklarer: "Når man skal rapportere fra orkanens øje, risikerer man en ensidig dækning. Det er ikke, fordi det, man ser, er forkert, men det er blot den halve sandhed. Det er vigtigt, at modtageren er bekendt med den præmis."

Kirsten Sparre fra medieforskergruppen Modinet, har beskæftiget sig med mediers fredsskabende muligheder specielt i forbindelse med nogle uroligheder i den britiske by Bradford, hvor sammenstød mellem unge indvandrere og politiet truede med at ødelægge lokalsamfundet.

"Konsekvensen af lørdagens live-dækning af kampene er, at seeren får en meget forenklet forståelsesramme: De unge mod politiet. Eller politiet mod de unge," forklarer hun.

Vicepolitiinspektør og informationschef ved Københavns Politi, Flemming Steen Munch, frygter ikke, at TV 2 News live-dækning kommer til at dramatisere begivenheder, som dem man så i lørdags:

"Man kan sige, at TV 2 News har en force i, at de sender direkte og uden at redigere. Det, man ser på skærmen, er det, som reelt foregår på gaden. Vi i politiet er ikke bange for, at seerne får et skævvredet billede af virkeligheden."

Breaking news-stormen

Medieeksperter mener dog, at en massiv live-dækning og breaking news-ræset kan komme på bekostning af perspektiverne. Derfor er det nødvendigt med en beskrivelse af, hvilke konsekvenser der følger begivenheden nødvendigt efter breaking news-showet.

Ellers er der ikke meget at bruge nyheden og informationerne til. Det er risikabelt hvis TV 2 News ikke at medtage perspektiverne, da billeder, som dem vi så i lørdags, netop ikke taler for sig selv, eller fanger den dybde, problemstillingen rummer, mener Kirsten Sparre.

"Gentagelsen farver seernes opfattelse og vil sommetider ikke være i overensstemmelse med den faktuelle virkelighed. Man kan ikke argumentere imod, at gadekampene var reelle, men der skete jo også mere," siger Kirsten Sparre.

I et konfliktperspektiv er det samtidig også nødvendigt, at medierne er opmærksomme på, at en konfrontation ikke kun er drama. Et andet krav, som live-dækning ifølge Kirsten Sparre stiller, er hurtige svar og løsningsmodeller fra eksempelvis politikere. Når journalister afkræver hurtige og definitive svar i kampens hede, kan det i en situation, som den om Ungdomshuset, får de også ofte dårlige og populistiske svar, som kan være med til at piske en stemning yderligere op.

"Sagen om Ungdomshuset er blevet meget vanskelig at beskæftige sig med efter weekendens optøjer. Mange sidder med en voldsom fordømmelse af de unge fra Ungdomshuset efter at have set de voldsomme live-billeder fra TV2 News. Og det var jo også forkasteligt, det man så. Problemet med den dramatiserede live-dækning er bare, at det bliver virkelig svært at flytte sagen videre i det politiske perspektiv, " forklarer Kirsten Sparre.

Live-underholdning

Mark Ørsten fra RUC mener, at en af ulemperne med en 24-timers nyhedsdækning, som den TV 2 News leverer, er, at historierne bare bliver ved og ved også udover det punkt, hvor der ikke er nogen nyhedshistorie længere.

"I lørdags dækkede TV 2 News kampene på Nørrebro til sent om aftenen, hvor de sendte uden for Ungdomshuset, men der var der jo ikke mere at komme efter. På et tidspunkt rapporterede en af journalisterne fra et sted, hvor nogle drenge spillede fodbold i baggrunden. Den udsendte medarbejder blev bedt om at genfortælle, hvad der var sket i løbet af dagen, for der var ikke noget nyt at tilføje. Man når hurtigt en redundans," forklarer han.

Mikkel Hertz, chef påTV 2 News, mener ikke, at TV2 News havde andet valg end at blive på stedet:

"Det var jo dagens begivenhed, derfor skulle vi blive der resten af dagen. Vi skal selvfølgelig holde tungen lige i munden i sådan en situation, men vi kunne ikke forlade scenen så længe, det var dagens vigtigste nyhed. Selv om vi har sendt et indslag seks-otte gange, skal vi ikke stoppe med at udsende den, hvis det fortsat er dagens nyhed," siger Hertz. Gentagelse er en af TV2 News triste levekår og er uundgåelig for en dansk baseret 24 timers nyhedskanal, siger lektor Karsten Fledelius og uddyber: "Det, som er problematisk med kanaler som TV2News, er, hvad man gør, når der ikke længere er flere nye aspekter at tanke op med. Der opstår en træthedsfornemmelse hos publikum, men så kan man slukke for fjernsynet og tænde igen, når man har brug for en ny nyhedssprøjtning." Mark Ørsten og Karten Fledelius er enige om, at ulempen med den dækning, som TV2 News leverede af Ungdomshuset, er, at den flere gange resulterede i underholdning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her