Læsetid: 2 min.

Livet som tredjegenerationsskolelærer

Jesper Wung-Sung har skrevet en underlig og fascinerende roman. Et fortællingsbundt om en skolelærer i tredje led, om en skole og om et provinssamfund
9. marts 2006

Der er opstået en ny type roman i dansk litteratur: Skolelærerromanen. Sådan benævner forfatteren Jesper Wung-Sung i hvert fald sin murstenstykke roman, Lidt berømt, meget berygtet, som udkommer i morgen.

Hovedpersonen Martin Jensen er tredjegenerationsskolelærer på skolen i den fynske provinsby Belsted, en by man passerer i al ubemærkethed, hvis man ikke har et ærinde.

Her er hovedpersonen vokset op og har gået på den samme skole, som forældrene (og bedstefaderen) også underviste på. Efter en kort flirt med litteraturvidenskabsstudierne på universitetet i København havner Martin ved et tilfælde hjemme i Belsted igen. Han bliver hængende og får job på skolen. Det ved man, hvad er.

I romanen møder vi ham, da han igen har slået rod i Belsted. Han har fulgt sin første klasse fra første til niende, men han lever alligevel en noget hul og ufuldstændig tilværelse i sit barndomshjem, som han har overtaget efter forældrenes død.

Måske er eleven Sonny, der er lidt af et socialt tilfælde, hans vigtigste holdepunkt i tilværelsen. I al sin tavshed hænger han ud hjemme hos Martin, ser tv og slår græs.

Uden at hovedpersonen helt er klar over det, står han midt i kriseårene omkring de 40. Han har et glødende og inderligt ligegyldigt forhold til den gifte kollega Ditte, som forgæves prøver at overtale ham til at rejse til de varme lande og starte livet om på ny. Men Martin kan ikke tage sig sammen, vil måske heller ikke.

Ligegyldighed

Jesper Wung-Sung tillægger usentimentalt og med fortælleteknisk finesse sin hovedperson et mærkværdigt miks af engagement og ligegyldighed, af omsorg og svigt.

Hovedpersonen kerer sig om sine elever, særligt den tavse Sonny og den tidligere elev Jonas Balko, hvis ankomst til Belsted sætter hele romanens handling i skred. De er to diametrale modsætninger på Martins omsorgsbarometer. Den tavse taber og den imposante vinder. Han hjælper dem begge to, og deres personer bliver romanens manifestation af Martins menneskelighed. Uden omsorgen for eleverne var han ingen. Uden skolen - som har været hans faste ramme hele livet - ville hans liv være farveløst, betydningsløst. Og det er måske det, han erkender ved romanens slutning, hvor skolen er lukningstruet og det bliver bydende nødvendigt for ham at arrangere sit ellers meget forudsigelige og tomme liv om.

Novelleagtige træk

Men det er alligevel ikke præcist at kalde hovedpersonens liv for tomt. For på forunderlig vis får Jesper Wung-Sung brugt hovedpersonen som det bindebånd, der holder sammen på et stort bundt af livsfortællinger fra det lille provinssamfund. Og det er her romanens sammenhængskraft og styrke skal findes. Gennem alle fortællingerne om Martins tidligere skolekammerater, forældrene, bedsteforældrene, eleverne og deres kærester og børn, får Jesper Wung-Sung skabt et novellistisk kalejdoskop, der bestandigt portrætterer skolen og lokalsamfundet i nye vinkler, nye betydninger.

Jesper Wung-Sung er kendt for sin roste novelledebut To ryk og en aflevering fra 1998. Og faktisk har dagens roman med sine mange små, individuelle historier tydelige novelleagtige træk - også selv om Wung-Sungs roman er lang og til tider vævende som diskussionerne på et gennemsnitligt dansk lærerværelse.

Jesper Wung-Sung: Lidt berømt, meget berygtet. En skolelærerroman. Samleren. 526 sider, 299 kr. ISBN 87-638-0324-0. Udkommer i morgen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her