Læsetid: 4 min.

Livets længde

28. november 1997

SOM DET OFTE er hævdet, er livet ikke langt nok til kvindefodbold. For kendere af livet og kvindefodbold utvivlsomt så sandt som det er sagt. At et lavmælt - formentlig håbløst mindretal af iøvrigt gode danske borgere, der ikke nødvendigvis har bagtanker hvad angår det sexistiske, heller ikke mener at livet er langt nok til herrefodbold, kommer umiddelbart ikke den foreliggende sag ved.
Og gu' gør det alligevel så. For et lignende problem er faktisk, hvad Folketingets kulturudvalg i disse dage sidder og skal tage stilling til. Givetvis med sved på alle legemsdele.
Måske er det ikke ligefrem de allermest brændende eksistentielle spørgsmål som kulturudvalgsmedlemmerne skal tage stilling til derinde: om livets betingelser, dødens uafvendelighed - eller hvad den korte, kantede biologiske parentes, som i daglig tale går under navn af tilværelsen, måtte være lang eller kort nok til.
Men Folketingets kulturudvalg er som følge af kulturminister Ebbe Lundgaards (R) nyligt (okt. 97) fremsatte lovforslag om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed, tv-rettigheder m.v. , alligevel sat på en næsten lige så vanskelig opgave som et fortsætterhold på en rabbinerskole. Medlemmerne skal nemlig takket være lovforslaget udarbejde en nøjeregnende liste over, hvad man med rimelighed kan kalde sportsbegivenheder, der er så vigtige og afgørende for nationens overlevelse og velfærd, at de med den politiske samvittighed nogenlunde intakt kan påstemples betegnelsen begivenheder af væsentlig samfundsmæssig interesse. Sådanne begivenheder af væsentlig samfundsmæssig interesse er vel at bemærke samfundsmæssigt set væsentlige begivenheder, som store dele af den danske befolkning ikke har adgang til at overvære i det ordinære fjernsyn. Efterdi disse pågældende samfundsmæssigt væsentlige begivenheder kun sendes af diverse betalingsfjernsynskanaler, og derfor unddrages fattigrøvene eller de seere, der slet og ret er påholdende nok til ikke at gide betale for det gøgl.
Disse væsentlige samfundsmæssige begivenheder - altså udelukkende formidlet af elitebetalingsstationerne der jo må have set det som deres opgave at sende begivenheder af væsentlig samfundsmæssig interesse
- skal fremover også kunne sendes af de offentlige eller halvoffentlige stationer - de såkaldte public service kanaler. Hvilket vil sige Danmarks Radio og TV 2 - der ellers ikke ville bringe disse samfundsmæssigt væsentlige begivenheder. Og hvad betyder så det?

JA, BEGRUNDELSEN for forslaget, der omtaler disse sportsbegivenheder af væsentlig samfundsmæssig interesse, tager sit udgangspunkt i den kendsgerning at en lang række samfundsmæssigt væsentlige sportsbegivenheder nu og i formentlig al fremtid kan tænkes opkøbt af betalingskanalerne, der hermed er ude på at skaffe sig en slags eneret på højdepunkterne, men også typer eller serier af samfundsmæssigt interessante og væsentlige begivenheder. Hvilket jo så igen betyder at public service kanalerne kan få et bøjet søm at trutte i. De seere, som naturligvis har krav på at se begivenheder af væsentlig samfundsmæssig interesse får af samme årsag en akkurat lige så lang næse.
Og sådan noget kan man jo ikke have. Det ligger i forvejen tungt med den licens, som folk af gode grunde kan være ved at have det svært med. Hvorfor skal man egentlig betale til kanaler, lidt finere end andre fordi de er det, men som i stigende grad sender programmer, der ligner det meste af hvad de andre også sender. Og så i tilgift blive til grin og ikke for sine licenspenge få begivenheder ind i kulturhjemmet af væsentlig samfundsmæssig betydning, fordi de andre er rendt med det væsentlige.
Det er jo indlysende, at politikerne må gøre noget. Ministeren har herefter - og i forlængelse af et EU direktiv - rullet sig ud for at redde fattigmandsfjernsynsdækningen af sportsbegivenheder af væsentlig samfundsmæssig interesse. Og så er det at den famøse liste kommer ind i billedet, hvor Folketingets kulturudvalg er sat på en uriaspost. Det tør man nok sige.
For hvilke begivenheder er af væsentlig samfundsmæssig interesse og hvilke er det ikke? Den sag skal kulturudvalgsmedlemmerne klare ved at udarbejde den i lovforslaget stipulerede oversigt over begivenhederne af interesse. Efter naturligvis i behørigt omfang at have lyttet til deputationer fra diverse pressionsgrupper, sportsudøvere, fabrikanter af gymnastiksko og tv-stationer.

KVINDEFODBOLD kan jo ifølge sagens natur ikke være af væsentlig samfundsmæssig interesse, eftersom livet ikke er langt nok. Således kan vi herfra ganske vederlagsfrit bidrage til udvalgets liste ved ihvertfald at fortælle medlemmerne, hvad de ikke behøver at medtage. Men hermed er alt jo ikke sagt. Fremskridtsmanden Kim Behnke, som man jo kun nødig giver ret i nogetsomhelst, havde i et usædvanligt lyst øjeblik godt fat i problemstillingen, da han under førstebehandlingen i Folketingssalen anførte, at hvis man for eksempel henviser til "vores dejlige håndboldpiger" (Behnkes eget let lumre udtryk fra karlekammeret i Lystrup) så skal man ikke mange år tilbage i tiden, før Dansk Idrætsforbund overvejede helt at nedlægge håndboldafdelingen. Livet var dengang åbenbart heller ikke langt nok til kvindehåndbold. Hvordan skal man i det hele taget lave den liste? Hvad med Tour
de France? TV 2 kæmper på liv og død for at få begivenheden med på listen, så denne ikke forsvinder ud
i betalingssystemet. Men skal man følge intentionen i listefabrikken, kan dette jo kun komme på tale, såfremt begivenheden er af væsentlig samfundsmæssig interesse. Hvilket i sammenhængen vil sige at Bjarne Riis deltager med udsigt til at vinde. Hvad med at lave formuleringen af de listekriterier om? Også den idé er gratis. mtz

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu