Læsetid: 3 min.

Livsfarlig kynisme

20. november 1999

Det er livsfarlig kynisme, når industrialiserede lande som USA og EU med det internationale handelssystem i hånden hårdnakket forsvarer medicinalvirksomheders skyhøje priser på livsvigtig medicin. Firmaers krav om 7.000 kr. for en enkelt behandling med aids-medikamentet AZT spænder endegyldigt ben for mulighederne for at redde tusindvis af børns liv i klodens fattigste lande:
Mellem 40.000 og 50.000 sydafrikanske spædbørn kunne hvert år undgå at blive født med hiv, hvis deres mor blev behandlet med AZT. Det vurderer James McInTyre, som er en af Sydafrikas førende aids-forskere, i dagens avis. AZT kan mindske risikoen for, at mor smitter barn med 50 procent.

Tirsdag mÅtte den sydafrikanske sundhedsminister Manto Tshabalala-Msimang meddele det sydafrikanske parlament, at pengekassen til aids-medicin er ved at være tom: "Vi har simpelthen ikke råd til AZT længere. Med de nuværende markedspriser vil alene prisen for at behandle fire millioner sydafrikanere være ti gange større end det samlede sydafrikanske sundhedsbudget," sagde hun. Den samlede og ubetalelige årlige pris gjorde hun op til 47 milliarder amerikanske dollar.
I Afrika syd for Sahara, som er langt fattigere end Sydafrika, er problemet med for dyr aids-medicin naturligvis endnu større. 83 procent af verdens hiv-positive lever i dette område. Med et gennemsnitligt offentligt rådighedsbeløb til medicin, der ligger under 10 amerikanske dollars pr. hoved, er medicinsk behandling af hiv simpelthen utænkelig.
Også i Asien vånder man sig under de urimelige priser på aids-medicin. For en uge siden gik thailandske NGO'er i demonstration til den thailandske regering for at kræve billigere medicin. Ifølge Dr. Chaiyos Kunanusont, leder af det thailandske sundhedsministeriums Aids-afdeling, har landet kun midler til at betale for behandlingen af 10 procent af landets en million hiv-positive.

I 1997 skred den sydafrikanske regering ind overfor de vanvittige priser og gav den frie konkurrence en chance ved at tillade parallelimport og ved ad lade nationale virksomheder kopierer den livsvigtige aids-medicin.
Resultatet var, at priserne hurtigt faldt med 75 procent. USA hævdede, at indgrebet var i strid med de internationale patentregler og truede med at trække Sydafrika for WTO's domstol for krænkelse af den såkaldte TRIPS-aftale, som er underskrevet af alle WTO's 134 medlemslande, og som giver virksomheder ret til 20 års patentbeskyttelse af deres (f.eks. medicinske) opfindelser. I praksis betyder aftalen, at ingen andre virksomheder må kopiere patenterede produkter, så længe patentet varer. Dermed sætter aftalen den frie handel og markedsmekanismerne ud af kraft og betyder skyhøje priser.
Aids er ikke det eneste sundhedsmæssige problem, der ville have bedre udsigt til behandling, hvis medicinpriserne blev bragt ned. Det gælder også andre livstruende sygdomme i u-landene som dysenteri, tuberkulose og meningitis.
Dysenteri er meget smitsomt og dødelig i fem til 15 procent af alle tilfælde, hvis ikke patienten får den nødvendige medicinske behandling. Ny effektiv og patenteret medicin fra bl.a. den tyske medicinalkoncern Bayer er mere end ti gange dyrere end den traditionelle medicin. Og sådan kan man desværre blive ved.

Læger Uden Grænser opfordrede for nylig i et åbent brev alle WTO's medlemslande til at sikre, at alle livsvigtige medikamenter fremover undtages fra patentreglerne for at hindre, at de bliver ubetalelige og dermed utilgængelige for klodens fattige.
Det er i dette lys skandaløst, at Europa-Kommissionen i sit foreliggende forhandlingsudspil til den kommende WTO-ministerkonference i Seattle om ti dage ikke er indstillet på at sænke patentbeskyttelsen. Aftalen skal med sikkerhed revideres. Og forhandlingerne forventes skudt i gang netop på Seattle-mødet.
Manglende handling fra verdens handelsnationer vil komme til at koste tusindvis af menneskeliv - især spædbørns. Mens vi venter, fortsætter de afrikanske sundhedsministerier - dem der ikke allerede har sagt stop - med at pøse penge i lommerne på en lille håndfuld stenrige medicinalfirmaer. Hvor længe skal det fortsætte? jek

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu