Læsetid: 2 min.

Livsrammer, billeder og brugsværdi

21. august 2006

Kunst, design og arkitektur er råderum om liv og form

KUNST & FORM hedder Kulturredaktionens nye mandagsopslag. En dobbeltside med fokus på livsrammer og visuel erkendelse, om råderum og design - i både stort og småt. Eksempelvis har særlige mælk nu til dags kulørte plasticlåg. Blå og grønne, røde eller gule alt efter art og fedtprocent. Om beholdernes mathvide plastic gør den økologiske recycling bedre end spraglede papkartoner er ikke gennemskueligt. Men de kulørte skruelåg er lige nu fristende samlerobjekter for skolebørn og barnlige voksne. Det er farvespillet der trækker, men også muligheden for at konkurrencetrille lågene hen over bordpladen ved at rotere dem lodret langs den rillede kant. Og så viser det sig, at lågene fra nogen mejerier er bedre at sende i spind end andre, fordi plastic'en er stivere. Farten på de små hjul og returvendingen ved bordkanten har sikkert også noget at gøre med bordpladens overflade. Er det en moderne glasplade eller en gammeldags af træ? Og hvor står bordet? - i en nedslidt skoleklasse eller i en lækker lejlighed med malerier på væggene? Hvis det står hos nogen med foden under eget bord, er foden så iklædt en ecco-sko med tåforstærkning eller en designerdrøm med smalle remme og høj hæl?

Har foden under bordpladen hjemme i København, er skoens indehaver nok hverken politibetjent eller sygeplejerske, for dem er der ikke billige boliger nok til. Men det skal der være, hvis det står til overborgmester Ritt Bjerregaard.

Dysten om boligen

Og da det ikke er så ligetil at designe sig ud af det dyre boligmarked, har hun opfundet en boligfond, hvor de velstående betaler for de mindre bemidlede, som til gengæld ikke får gavn af fremtidige friværdier, men måske ligefrem problemer på længere sigt. Huslejen skal holdes nede, og selv om boligerne bliver skrabede, må der nødvendigvis bygges på billige byggegrunde, men de ligger ikke lige for i det centrale København. Nå jo, kommunen ejer da selv nogen grunde. Fodboldbanerne på Kløvermarken, for eksempel.

Bjarke Ingels og hans BIG-tegnestuen har designet et forslag som efter eget udsagn er en mellemting mellem Den kinesiske Mur og karréen Hornbækhus på Åboulevarden - en randbebyggelse rundt om fodboldgræsset, med terrasser og kondisti på taget, op og ned langs Københavns skyline. Næste gang er det måske Fælledparkens tur til boliger på kanten, eller hvad med punkthuse ude i Sortedamssøen? Foreløbig skal H.C. Andersens Boulevard overdækkkes for at binde Ritt Bjerregaards rådhusplads bedre sammen med Tivoli og Axeltorv.

Teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam erklærer sig ganske vist radikalt skeptisk over for både Boulevarden og Kløvermarken, men hvad gør dét, hvis bare diskussionerne sætter fokus på København som lækker metropol, møbelpeak, modecentrum, skohorn, arkitekturfront og kunstmekka. Hvad har vi brug for? Hvad kan man få i DK? Hvordan er det lavet, og hvordan ser det ud? Det prøver Kunst & Form at give svar på hver mandag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her