Læsetid: 2 min.

Løb for dit liv

Rasende spændende thriller af John Grisham om en kyniker, der får eftergivet en fængselsdom på 14 år og derefter jagtes af flere efteretningsvæsener i Europa
8. juni 2005

Forlaget Aschehoug har været usædvanlig hurtig med at få John Grishams nye thriller Mægleren oversat og ud på dansk, for originaludgaven (The Broker) stammer også fra i år.

Mægleren hedder Joel Backman, engang en stenrig og fortravlet advokat og forretningsmand, men skæbnens lunefuldheder - og ikke mindst hans egen grådighed - har sendt ham i fængsel. Men den afgående amerikanske præsident benåder ham på falderebet. Hele 14 år af sin straf får han eftergivet. Og pludselig er Backman en fri mand.

Det vil sige fri og fri... Det er nemlig CIA, der har presset præsidenten til at udvise dette storsind. Man mener nemlig, at Backman har været dybt involveret i handlen med historiens mest sofistikerede sattelitovervågningssystem - spørgsmålet er bare, hvem han har været i kløerne på. Og det kan man passende finde ud af ved at se, hvem der først kaster sig over ham - israelerne, saudierne eller kineserne eller nogle helt fjerde? - efter at man har givet ham en ny identitet og plantet ham i Bologna.

Hæsblæsende flugt

Den mand må da være dødsdømt, men Backman viser sig at være en sej overlever, og selv om han er nøje overvåget af adskillige efterretningstjenester, lykkes det ham at skabe sit eget lille netværk i det Bologna, han er kommet til at holde af - og som Grisham efter sine atmosfæremættede skildringer at dømme også må nære en stor forkærlighed for: Hvad går der ikke i svang under de mange hundrede arkader i den gamle universitetsby? Det er en rigtig løb-for-livet-thriller, som Grisham her har skruet sammen, og ikke mindst Backmans flugt gennem Norditalien og Schweiz - da vores helt ikke længere kan holde spillet gående i Bologna - er rasende spændende. Uden at røbe meget mere skal det siges, at ringen sluttes, hvor vi begyndte: i Washington. Og det gør ikke romanen mindre fornøjelig, at der undervejs bliver uddelt nogle gevaldige nakkedrag til det amerikanske hensynsløse mæglersamfund med alle dets uhyrlige politiske og kommercielle mekanismer - det system kan selv en fyr som Backman ikke løbe fra, eftersom han selv er en del af det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her