Læsetid: 2 min.

Løkkes kvaliteter

I den offentlige sektor er det en vidt udbredt frygt, at den såkaldte kvalitetsreform vil byde på endnu mere fra denne skuffe. For hvad er det egentlig, regeringen mener med 'kvalitet' i denne forbindelse? Man skulle mene, at netop indenrigsministeren var en af de nærmeste til at svare. Og det er han vel også. Men i så fald afslører interviewet, at der ikke er tale om andet og mere end et slagord. Løkke Rasmussen kalder selv begrebet for "svært definerbart". Det kunne tyde på, at regeringen under brask og bram har søsat et stort projekt uden klare forestillinger om, hvor det skal føre hen.
28. april 2007

Værdier og synspunkter i det politiske liv kan ofte minde om et pendul, der svinger frem og tilbage. Den indsigt er også indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen nået frem til. Når det gælder hans eget ansvarsområde, må man forstå på det, han sagde i gårsdagens interview her i Information, at pendulet igennem en årrække er svinget fra den yderlighed, der hed manglende overblik over indsatsen i den offentlige sektor, til en vidtstrakt kontrol med arbejdsprocesserne, især i kommunerne. Forsigtigt medgiver han, at pendulet måske nu er nået for langt ud i den anden yderlighed. Det er ham kort sagt ikke helt fremmed, at offentligt ansatte bruger for megen tid på at rapportere, udfylde skemaer og andre former for bureaukrati, der holder dem borte fra de opgaver, de er ansat til at varetage.

Men ansvaret ligger hos kommunerne, mener han. Det er dem, der belaster skolelærere, socialrådgivere, pædagoger og mange andre med disse administrative byrder. Det er måske rigtigt, ud fra en umiddelbar betragtning, men denne tendens til detailstyring udspringer af en strøm af bekendtgørelser og cirkulærer, der kommer fra det statslige apparat. Heller ikke dette aspekt er ganske fremmed for ministeren.

"Men man skal passe på, at man ikke kommer til at lægge alle DJØF'ere for had," siger han i den forbindelse.

Den eneste ansvarlige, han åbenbart har meget svært ved at få øje på, er den hovedansvarlige. Hans egen regering.

Når Lars Løkke Rasmussen retter kritik imod kommunernes adfærd, er der primært tale om et opgør med en fremtrædende partifælle, formanden for Kommunernes Landsforening, borgmester Erik Fabrin (V).

Man kunne næsten få det indtryk, at den mangeårige førstemand i Søllerød og nu i Rudersdal Kommune, i særlig grad bidrog til det "manglende overblik over indsatsen i den offentlige sektor".

Det gjorde han måske til en vis grad. Ganske som Løkke Rasmussen selv, der dengang var borgmester i Græsted-Gilleleje og senere amtsborgmester i Frederiksborg Amt, handlede Fabrin som en god Venstre-mand. Det var i de tider, da et af partiets kæreste slagord handlede om "det nære samfund".

Som så mange andre mærkesager er også denne blevet skudt i baggrunden efter regeringsskiftet. Den er blevet afløst af troen på stram styring, kontrol og detaljerede krav. I den offentlige sektor er det en vidt udbredt frygt, at den såkaldte kvalitetsreform vil byde på endnu mere fra denne skuffe. For hvad er det egentlig, regeringen mener med 'kvalitet' i denne forbindelse?

Man skulle mene, at netop indenrigsministeren var en af de nærmeste til at svare. Og det er han vel også. Men i så fald afslører interviewet, at der ikke er tale om andet og mere end et slagord.

Løkke Rasmussen kalder selv begrebet for "svært definerbart". Det kunne tyde på, at regeringen under brask og bram har søsat et stort projekt uden klare forestillinger om, hvor det skal føre hen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her