Læsetid: 3 min.

Løsladt til to måneder på vand og brød

Op til to måneder. Så lang tid kan folk risikere at vente på kontanthjælpen, når de træder ud af fængslet og ind i friheden. Konsekvensen er mere kriminalitet, advarer eksperter, socialrådgivere og Kriminalforsorgen og foreslår en revision af kontanthjælpsreglerne
13. juni 2005

Træd ud af fængslets porte og ind til et liv uden råd til husleje, tøj og mad. Det er, hvad størstedelen af de indsatte kan forvente sig af den første tid i friheden, lyder advarslen fra Dansk Socialrådgiverforening og Kriminalforsorgen.

De løsladte skal nemlig vente på deres kontanthjælp i op til to måneder.

"Den første tid ude af fængslet drejer sig derfor om ren overlevelse. Det er næsten umenneskeligt," siger formanden for Socialrådgiverne i Kriminalforsorgen, Erik Kruse Frederiksen.

I 2003 gik kontanthjælpen fra at være forudbetalt til at blive bagudbetalt. Det betyder, at kontanthjælpen først stryger ind på den løsladtes konto den sidste hverdag i måneden efter løsladelsen. En person der kommer ud af fængsel den 3. juni kan altså først få sin kontanthjælp fredag den 29. juli.

"Vi får mange flere klager fra de løsladte nu, end da kontanthjælpen var forudbetalt. De står nærmest uden en klink på lommen i en til to måneder," fortæller Erik Kruse Frederiksen.

Den lange ventetid på kontanthjælpen har alvorlige følger, advarer Erik Kruse Frederiksen:

"Den kriminelle adfærd bliver selvfølgelig banket i vejret. De skal jo have penge til husleje, mad og drikke."

Han kalder det "grotesk", at de løsladte ikke kan få deres kontanthjælp med det samme.

Den holdning deler landets socialrådgivere. Formand for Dansk Socialrådgiverforening, Henning Breinholdt, fortæller, at mange løsladte må leve de første måneder i friheden på gaden eller på et herberg. Uden kontanthjælpen har de simpelthen ikke råd til en normal husleje.

"Uden penge og bolig er der en stor risiko for, at det går rigtig skidt, meget hurtigt. Man gør faktisk en masse folk mere kriminelle, end de var før fængselsopholdet," siger Henning Breinholt.

Dømt til at mislykkes

I stedet for kontanthjælpen har kommunerne mulighed for at udbetale en engangsydelse til den løsladte på maksimalt 2.700 kroner efter skat. Folk under 25 år må dog nøjes med et beløb på omkring 1.360 kroner.

"Men ingen mennesker kan leve for de beløb, og det kan vi som samfund ikke være bekendt," siger Henning Breinholdt.

Den betragtning deler den Kriminalpolitiske forening KRIM. Sekretariatsleder Hanne Ziebe rådgiver dagligt løsladte, der er frustrerede over en meget tynd pengepung.

"Det tager jo fuldstændig modet fra folk, der netop er kommet ud af fængsel, at de ikke kan få deres kontanthjælp," siger Hanne Ziebe og fortsætter:

"Mange har besluttet sig for, at de vil lægge kriminaliteten på hylden. Og så starter den første tid i friheden med kæmpe økonomiske problemer. De har jo nærmest tabt kampen på forhånd."

Professor i retssociologi Annika Snare mener, at regeringen skyder sig selv i foden ved ikke at forudbetale kontanthjælpen.

"De løsladtes ringe økonomiske situation gør, at alle forsøg på at få dem tilbage til en normal levevis vil mislykkes. Det er ikke en seriøs politik, hvis man virkelig vil have folk til at starte på en frisk," siger hun.

Vil ikke ændre regler

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen medgiver, at den bagudbetalte kontanthjælp kan "give anledning til økonomiske problemer for nogen".

Han afviser imidlertid at pille ved kontanthjælpsreglerne.

"Jeg er enig i, at vi skal gøre en indsats for at fremme resocialiseringen af tidligere straffede, så de ikke falder i og begår ny kriminalitet. Men jeg er helt overbevist om, at vejen til det ikke går gennem at forudbetale kontanthjælpen til den gruppe," siger Claus Hjort Frederiksen.

Annika Snare forstår ikke beskæftigelsesministerens holdning.

"Det er meget uhensigtsmæssigt at løslade de her mennesker til et liv i økonomisk ruin. Hvis vi ikke tager deres problemer alvorligt, taber vi dem på gulvet. Og det er jo ikke holdbart for et samfund," siger Annika Snare.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu