Læsetid: 2 min.

Løsning fra skraldespanden

Rationelle betragtninger duer ikke, hvis man vil forstå, hvorfor kommunalreformen blev til, påpeger statskundskabsprofessor, der var med i Strukturkommissionen om reformen. Han mener, man til forståelse snarere skal anvende videnskabens 'skraldespandsmodel'
10. maj 2005

VK-regeringens forslag til kommunalreform kan bedst forstås, hvis man anvender den betragtning, som samfundsvidenskaberne betegner som 'skraldespandsmodellen'. Det er påpeget af professor ved Syddansk Universitets Institut for Statskundskab, Poul Erik Mouritzen, der var medlem af den strukturkommission, som regeringen nedsatte for at bane vej for reformen.

At skraldespandsmodellen er den bedste indfaldsvinkel til forståelse af reformforslagene, har professor Mourtizen påpeget i fagtidsskriftet Administrativ Debat, der udgives af den danske afdeling af Nordisk Administrativt Forbund og har postadresse i Finansministeriet.

I sin artikel påviser Mouritzen, at rationelle beslutningsmodeller ikke kan bruges, hvis man vil forklare strukturreformen. Det kan derimod 'skraldespandsmodellen,' som Mourtizen forklarer således:

"Hvor den rationelle model forudsætter, at løsninger vælges med henblik på at løse veldefinerede problemer, kan man inden for denne models rammer sagtens forestille sig, at løsningerne kommer før problemerne, eller at løsninger er på jagt efter problemer, som de kan koble sig på."

Tilfældighederne spil

I skraldespandsmodellen indgår ifølge Mouritzen også en betydelig rolle for tilfældigheder og aktørers sporadiske optræden.

Mouritzen fremhæver:

"For mange kommer reformen måske som løsningen på et problem, som hidtil har manglet en løsning: Finansministeriet forudser et betydeligt pres på de offentlige udgifter i de kommende år. En strukturreform kan være svaret. Det Konservative Folkeparti har problemer med at få sig markeret i regeringssamarbejdet med en mærkesag. En strukturreform kan være svaret. Regeringen vil vise handlekraft. En strukturreform kan være svaret. Kommunernes Landsforening (KL) har interne sammenhængsproblemer med uenighed i bestyrelsen og med de 110 kommuner i 'Det Skæve Danmark', der har siddet på bagsmækken og hylet i mere end 10 år. En strukturreform kan være svaret. KL er også betænkelig ved den tiltagende tendens til statslig detailstyring af kommunerne. En strukturreform kan være svaret."

Mange kobler sig på

Mouritzen peger på endnu flere, der gerne vil koble sig på med løsninger:

"Skatteministeriet har længe haft et godt øje til de kommunale skatteforvaltninger. En strukturreform kan være svaret. Sygehusenes ventelister er et problem. En strukturreform kan være svaret. Folketinget har mistet magt til EU og til de kommunale parter. En strukturreform kan være svaret. Dansk Industri vil have gang i markedsgørelsen af samfundet og en reduktion af de offentlige udgifter. En strukturreform kan være svaret. I Beskæftigelsesministeriet har man i flere år ønsket at få samlet hele beskæftigelsesindsatsen. En strukturreform kan være svaret. De Økonomiske Vismænd finder, at de små kommuner er ineffektive og sårbare. En strukturreform kan være svaret. Undervisningsministeriet har mistet opgaver og terræn. En strukturreform kan være svaret. Storbyborgmestre vil ekspandere. En strukturreform kan være svaret. Hovedstadens problemer blev ikke løst i 1970. En strukturreform kan være svaret."

Kun snævre interesser

Professor Poul Erik Mouritzen sammenfatter således:

"Der er ikke grænser for, hvilke problemer og løsninger, der kan kobles sammen, når der skabes beslutningsanledning af disse dimensioner. Men læg mærke til, at størstedelen af disse 'problemer' er problemer set fra nogle bestemte interessers synspunkt, mens kun en mindre del kan betegnes som væsentlige samfundsmæssige problemer."

Om den strukturkommission, han selv var medlem af påpeger Mouritzen, at den blev nedsat med den "opgave at finde de samfundsmæssige problemer, der kunne begrunde en større reform". Han fremhæver, at forløbet bryder dansk sædvane ved at være totalt lukket, elitært og irrationelt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her