Læsetid: 2 min.

´Lokalsamfundene må ruste sig´

Beboerne må bruge andelsformen til selv at overtage de skoler, børnehaver og ældreomsorg, som storkommunerne nu vil spare væk, siger Asger Baunsbak-Jensen
17. november 2005

"Lokalsamfundene må ruste sig til forsvar mod den bølge af nedlæggelser, der efter kommunalvalget vil gå over hele landet."

Det siger de radikales nestor, tidligere undervisningsdirektør Asger Baunsbak-Jensen.

Han forklarer: "Kommunalreformen med de store enheder langt fra borgerne spiller magten i hænde på en alliance mellem kommunaldirektørerne og embedsmændene i Kommunernes Landsforening og Finansministeriet. De vil benhårdt prøve at skære alt det væk, 'som ikke kan betale sig'. Og det vil ramme små skoler, børnehaver og plejehjem."

"Det er ikke nok, at lokalsamfundene reagerer ved at omdanne deres skoler til friskoler. Initiativet er nødt til at være bredere for at sikre overlevelsen på længere sigt. Jeg forestiller mig, at man organiserer sig ud fra andelstanken og selv overtager driften, ikke alene af skoler, men også af børnehaver, fritidshjem og ældreomsorg. Og skolen vil samtidig kunne omdannes til et aktitivitets-center, der vil kunne revitalisere det lokale kulturliv."

"I lokalsamfundene er der også en række ressource-stærke personer, der for tidligt er blevet tvunget ud af arbejdsmarkedet. De vil kunne være nøgleskikkelser i at tilrettelægge arbejdet."

Sognemedarbejdere

- Hvordan skal det kunne lade sig gøre rent praktisk?

"Andelsselskabet bør ansætte folk, som er uden arbejde, til overenskomstmæssig løn, til at lave mad henne i forsamlingshuset og sende ud til de gamle, som ikke længere kan klare det. Og disse nye sognemedarbejdere vil kunne tage sig af rengøring og indkøb for de gamle. Men hjemmesygeplejen skal fastholdes i kommunen."

- Hvordan skal andelsselskabet finansieres?

"Den politiske kamp kommer til at dreje sig om at få storkommunen til at betale bloktilskud til andelsselskabet, som svarer til de opgaver, kommunen lettes for. Jeg kalder det en slags udlicitering."

"Kommunalreformen er jo blevet solgt, som om de nye storkommuner i sig selv vil styrke demokratiet. Men virkningen bliver den stik modsatte. Og det er jo helt forrykt, at den er tvunget igennem af et Dansk Folkeparti, der angiveligt vil bevare danskheden, og et Venstre, der er udsprunget af højskolebevægelsen."

- Meningen med reformen er at få stordriftens fordele. Hvorfor skulle man så lade det små fortsætte?

"De nye storkommuners byråd skal tvinges til at tage diskussionen om de små samfunds fremtid. Jeg tror, de vil få meget vanskeligt ved at afvise beboernes initiativer. Tværtimod tror jeg, at sådanne initiativer til selvorganisering vil gå som en løbeild over landet. De vil komme som en boomerang til de centralister, der nu kører de store enheder igennem uden at angive, hvordan de skal finansieres, og hvordan der skal udlignes mellem kommunerne."

- Og du forestiller dig ikke, at de nye kommuner vil afvise borgernes initiativer under henvisning til økonomien?

"Jeg forestiller mig bestemt også, at man i Folketinget skal diskutere, om ikke det er borgernes ret at tage hånd om deres eget samfund. Jeg har svært ved at se Venstre stille sig afvisende."

- Er det ikke naivt at tro, at folketingsflertallet vil gå imod hensigterne med sin egen kommunalreform?

"Ved du hvad? Det er da det samme som at sige, at nu er demokratiet tabt, og der er ikke mere at kæmpe for. Det vil jeg simpelthen ikke acceptere."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her