Læsetid: 2 min.

Lovene flyder i linde strømme fra EU

Det er for bøvlet at træffe beslutninger i EU, når der er så mange lande med. Sådan lyder et af de tunge argumenter for at få en ny traktat nu. Men en frisk optælling viser, at antallet af EU-love er stabilt - både før og efter de seneste udvidelser
Europas statsledere satte i går hinanden stævne i Bruxelles, hvor de skal blive enige om en ny traktat-tekst. Der er dømt hårdt arbejde, og den britiske premierminister, Tony Blair, har på forhånd varslet britisk modstand.

Europas statsledere satte i går hinanden stævne i Bruxelles, hvor de skal blive enige om en ny traktat-tekst. Der er dømt hårdt arbejde, og den britiske premierminister, Tony Blair, har på forhånd varslet britisk modstand.

Virginia Mayo

22. juni 2007

BRUXELLES - Det handler om at kunne handle. Derfor vil EU have en ny traktat, der bygger på den forkastede forfatning. Adskillige nye traktater op gennem 1980'erne og 90'erne har ikke givet det udvidede EU "det, der egentlig er behov for, nemlig fuld handlekraft," sagde den tyske kansler, Angela Merkel, forleden i det tyske parlament.

"Europa skal også være i stand til at handle, og hvis det kun vedrører Kommissionens udseende eller muligheden for, at flere lande kan komme med," sagde Merkel. Signalet om handlekraft handler om intet mindre end EU's troværdighed i verden, bekræftede også EU-Kommissionens formand, Jose Barroso, under en tale tidligere på ugen.

Men på trods af to udvidelser med i alt 13 nye lande i årene fra 1995 til 2006 har mængden af de vedtagne love været stort set stabil. Det viser en frisk optælling fra Folketingets EU-oplysning.

I 1995 kom Sverige, Finland og Østrig med i EU, og i 2004 kom otte østeuropæiske lande plus Cypern og Malta. Alligevel var der en lind strøm af direktiver og forordninger fra Bruxelles. Mellem godt godt 400 og godt 600 i alt hvert år.

I begyndelsen af 1990'erne og i begyndelsen af det nye århundrede steg tallet til over 600. Efter udvidelsen med Sverige, Østrig og Finland var der et udsving på kun otte retsakter.

2006 over gennemsnitet

I 2005 blev der vedtaget færrest retsakter, men både i 2004 og i 2006 var antallet godt over gennemsnittet.

"Hvis man tæller næser, så er der lige så mange, som der plejer at være," bekræfter Hjalte Rasmussen, der er professor i EU-ret ved Københavns Universitet.

"Så kan man spørge, hvad skal så al den snak om mere effektivitet." Men Rasmussen mener ikke, at mængden er det eneste, man kan se på - det fortæller nemlig ikke noget om kvaliteten i de love, der er vedtaget. Noget andet er, om "momentum" bliver opretholdt. "Man skal også se på, om kvaliteten har været faldende," siger Hjalte Rasmussen.

Han vurderer, at traktaten vil øge effektiviteten i beslutnigerne: "Hvis man vil regulere trafikken på landevejen, kan du sige til folk, at de skal køre pænt. Og så gør de, som det passer dem. Men hvis du indfører et klippekort og masser af små, automatiske fartfælder, så overholder de hastigheden. Jeg tror, at hvis man altid skal blive enige (i EU, red.), så udvander man beslutningerne," siger han.

Dårlig kvalitet

Netop kvaliteten har der været klaget over på politisk niveau de senere år. Når EU's lovgivning er for bred og kompromissøgende, lød argumentet, får EF-Domstolen for megen plads til at spille en politisk rolle. Debatten boblede op i Danmark sidste år, efter Danmark i en sag om forbrugerbeskyttelse var blevet underkendt af EF-Domstolen. "Vi outsorcer vores ansvar. Fordi vi ikke tør lave loven selv, overlader vi det til domstolen," sagde Karin Riis-Jørgensen, EU-parlamentariker for Venstre, dengang.

Forfatningen og den tekst, Tyskland nu fremlægger, bygger på Laeken-erklæringen fra 2001, som en nyvalgt statsminister Anders Fogh Rasmussen vedtog sammen med de 14 andre EU stats- og regeringschefer.

De tre mål i erklæringen var, at EU skulle komme tættere på sine borgere, blive mere gennemsigtig og mere effektiv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her