Læsetid: 1 min.

Lovforslag om gyllelåg på vej

Informations afsløringer af landbrugstoppens miljøovertrædelser fører nu til lovforslag om tvungen overdækning af gyllebeholderne
15. september 2005

Nu skal det være slut med frivilligheden for landmænd, når det gælder overdækningen af gylletanke. Når Folketinget samles til oktober, vil SF stille lovforslag om en fast overdækning.

Baggrunden for lovforslaget er Informations afsløringer i sidste uge af, at ca. hver femte i landbrugstoppen ved det seneste kommunale tilsyn har fået besked på at sikre et bedre og effektivt flydelag på deres gyllebeholdere.

Ifølge partiets miljøordfører, Steen Gade, viser det store antal, at det ikke er tilstrækkeligt, når landbrugserhvervet har påtaget sig ad frivillighedens vej at minimere fordampning fra gyllen.

Steen Gade beder også miljøminister Connie Hedegaard (K) om en redegørelse for tilsynet med gylletanke, herunder antallet af de påbud og henstillinger som kommunerne udsteder under tilsynsbesøgene.

Sidste chance

Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, er ikke principielt modstander af et lovkrav om fast overdækning. Men som han siger: "Det burde ikke være nødvendigt, for overdækningen har jo været et krav i mange år."

"Vi er nødt til at få belyst, hvorfor landbruget ikke lever op til de eksisterende krav, og hvordan tilsynene kan gøres bedre. Men hvis det viser sig, at der skal lovgivning til, så er det den vej, vi går," siger Jørn Dohrmann, der kalder det "sidste chance for landbruget til at få løst fordampningsproblemet ad frivillighedens vej."

Vicepræsident Gert Karkov fra Dansk Landbrug "ved ikke, hvad SF vil opnå med sit lovudspil". "Vi har jo været det her igennem før. Og hvis der er et flydelag, som reglerne kræver, så er der ingen fordampning."

- Er der ikke for mange landmænd, som ikke sørger for et tilstrækkeligt tæt flydelag?

"Så skal kommunen gribe ind, f.eks. med krav om låg. Så det er et spørgsmål om at efterleve og håndhæve de regler, der allerede findes."

- Så det kan landbruget selv administrere uden lovkrav?

"Ja, i samarbejde med kommunerne" svarer Karkov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her