Læsetid: 3 min.

Et lukket øje i Sorø?

19. marts 2003

»Vores muligheder for en eftersøgning i nærområdet er sådan set udtømte.«
Politiinspektør John Sckaletz, til Ritzau, tirsdag.
DER ER VIST ingen grund til, at Ringsted Politi bruger mange ressourcer på at trække vod i Sorø Sø eller afpatruljere den nærliggende Sønderskov med Rollo og King for at lede efter den bortgåede og krigsforbrydersigtede, tidligere irakiske hærchef Nizar al-Khazraji. Han sidder næppe og gemmer sig bag en træstub.
Man skal nok heller ikke sætte alle kræfter ind på den hypotese, som eks-hærchefens søn, Mohammed al-Khazraji, tirsdag lancerede i flere aviser: »Saddams agenter har kidnappet ham.«
Mon ikke Saddams agenter har andet at se til lige i disse timer end at kidnappe en mand, der flygtede fra Irak til Vesten helt tilbage i 1995, og som i årevis har boet lettilgængeligt i det fredelige Sorø?
Ser man på de foreliggende oplysninger, trænger et tredje scenario sig på.
Statsadvokat Birgitte Vestberg har oplyst, at politiet søndag formiddag ringede hjem til familien al-Khazraji, hvor fruen i huset oplyste, at eks-hærchefen sov. Og så ville politiet da ikke forstyrre ham.

DA EKS-HÆRCHEFEN mandag morgen ved otte-tiden ikke var vendt tilbage efter en udendørs rygepause, blev hans nærmeste urolige, har sønnen fortalt i flere aviser. Klokken 8.25 kontaktede familien Ringsted Politi for at fortælle, at den tidligere hærchef var forsvundet. Men sønnen Mohammed al-Khazraji fortæller også til Politiken, at »politiet kommer altid mellem 9 og 12« mandag, onsdag og fredag for at kontrollere familiefaderens tilstedeværelse på bopælen.
Hvis man forestiller sig, at familien ikke fortæller hele sandheden, er tidspunktet 8.25 mandag morgen omtrent det senest tænkelige, hvorpå familien kan nå at indrapportere Nizar al-Khazrajis forsvinden, inden politiet kommer og opdager den selv.
Samtidig har der, eftersom politiet senest har set eks-hærchefen fredag formiddag og sidst har talt i telefon med ham lørdag ved 11-tiden, været god tid for Nizar al-Khazraji til at bevæge sig langt, langt bort fra Sorø.
Læg dertil, at dagbladet B.T. har talt med en anonym person, der mener at have set Nizar al-Khazraji stige ind i en mørk personbil på Skælskørvej i Sorø lørdag ved 17-tiden. Og at flere irakiske dissidenter i eksil – for eksempel Kanan Makiya i dagens avis – oplyser, at eks-hærchefen er i Saudi-Arabien.
En rejse til Saudi-Arabien ville Nizar al-Khazraji, der efterhånden er et kendt ansigt i Danmark, næppe begive sig ud på alene.
Til eks-hærchefens held har han og verdens eneste supermagt efter alt at dømme sammenfaldende interesser på det punkt. USA leder med lys og lygte efter fremtrædende irakere, der kan udgøre grundstammen i regering, forvaltning og militær i et Irak efter Saddam Hussein. I den forbindelse er det antageligt, at USA, der aldrig har ladet etik og moral været den ypperste udenrigspolitiske ledestjerne, gerne ser gennem fingre med mistanke om nogle gamle krigsforbrydelser, hvis den mistænkte – med USA i den anden ende af marionettrådene – kan sikre en slags stabilitet i et udbombet post-Saddam-Irak.

DET ER SIKKERT, at USA er en af de få magter på denne jord, der har logistikken til illegalt og ubemærket at transportere en mand fra Sorø til Mellemøsten på få timer. Og det er en magt med loyale allierede som Anders Fogh Rasmussens Danmark, der går i krig for USA uden FN-mandat, og som sikkert gerne – uofficielt, forstås – lukker et øje i Sorø, hvis det tjener den store allieredes langsigtede interesser.
Statsadvokat Birgitte Vestberg sagde mandag på sit pressemøde om sagen, at »det er sandsynligt, at Danmark vil kræve hærchefen udleveret, uanset hvilken rolle han eventuelt kan få i Irak, hvis Saddam Hussein styrtes«.
Man kan for det første spørge, om dét er sandsynligt, når man tænker på, at der i mere end et år har siddet en dansk statsborger i USA-fangenskab på Cuba, uden at Danmark har krævet ham udleveret. En dansk statsborger må da være endnu nærmere til at få sin sag prøvet i Danmark end en iraker, som ikke har opholdstilladelse, men alene tålt ophold her i landet.
Noget helt andet er, om USA efter at have vundet krigen og placeret Nizar al-Khazraji som hærchef eller forsvarsminister, eller hvad sådan en nu kan bruges til, ville drømme om at tillade en udlevering til Danmark.
Alt dette ved statsavokaten og justitsministeren (der mandag i en pressemeddelelse kaldte forsvindingsnummeret »en yderst beklagelig situation«) naturligvis godt. De er da lettede over at være befriet for en besværlig sag, som – takket være perfekt timing – nu kan drukne i de kommende ugers krigsdækning.

ni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her