Læsetid: 3 min.

Lunde: 'Jeg går ikke i protest'

Niels Lunde forlader Berlingske Tidende i protest, lød spekulationen i flere medier i går. 'Det har ingen gang på jord,' siger chefredaktøren selv, der ikke har lyst til at gennemføre flere omstruktureringer. Både B.T og Berlingskes journalister nedlagde arbejdet i protest mod yderligere besparelser
17. april 2007

Rygtet spredte sig som en steppebrand på avisredaktionerne landet over efter den store overraskelse blev præsenteret for medarbejderne på Danmarks ældste avis i går morges: Lisbeth Knudsen overtager Niels Lundes stilling som chefredaktør på Berlingske Tidende.

Mange af avisens medarbejdere troede ellers, at mødet skulle handle om fyringer. Dem er der nemlig blevet talt meget om, siden den britiske mediemogul David Montgomery underskrev købsaftalen for Orkla Media og dermed Det Berlingske Officin den 25. juli sidste år. Men i stedet for fyringer fik medarbejderne altså en ny chefredaktør.

Men måske er der alligevel en sammenhæng? I den dramatiske udgave af mandagens chefskifte hed det, at Niels Lunde og medredaktør Elisabeth Rühne forlader Berlingske Tidende i protest mod de forestående fyringer.

"Det er noget, der er grebet ud af luften. Det har ingen gang på jord. Der er ingen grundlag for at skrive en rubrik (overskrift, red.) om, at vi går i protest," siger Niels Lunde til Information.

Mødes med uro

Men de redaktionelle medarbejdere på B.T. og Berlingske Tidende gik i protest i aftes. De nedlagde arbejdet på grund af besparelserne i Det Berlingske Officin. På begge aviser er medarbejderne bekymrede for, at man ikke længere kan levere et ordentligt produkt, når koncernen har gennemført nedlæggelsen af i alt 350 stillinger - heraf 87 journalistiske. B.T.'s medarbejdere er især utilfredse med, at det ikke er ledelsen, men journalister, redaktionssekretærer og grafikere, der må lægge ryg til besparelserne, fordi B.T.'s medarbejdere gennem de senere år gang på gang har måttet betale prisen for besparelser og nedskæringer med fyringer til følge. Medarbejderne frygter, at de på sigt presses yderligere, fordi avisproduktet bliver udvandet og ringere med færre bidragydere til at skrive de to dagblade.

Så der kan forventes en vis uro på de indre linjer, når Lisbeth Knudsen allerede på torsdag overtager chefkontoret på Titangade, blandt journalister også kaldet Titanic-gade, i Københavns Nordvestkvarter, hvor Berlingske Tidende nu holder til på grund af en ombygning af Pilestræde-domicilet i Københavns City.

Og selv om den 53-årige journalist og forhenværende Nyhedsdirektør på DR også har en fortid som direktør for A-pressen og er blevet beskyldt for at medforfatte socialdemokratiets program, er det en ring, der nu sluttes: Lisbeth Knudsen indledte nemlig sin journalistiske karriere på den borgerlige avis, først på kulturen og siden på 'Borgen', hvor hun allerede som 24-årig blev leder af Berlingske Tidendes Christiansborgredaktion.

Superstærk

Niels Lundes betegner sin efterfølger som "super-stærk".

"Det er lige præcis sådan en som hende, Berlingske Tidende har brug for," siger han.

Men hvorfor går han selv, når det nu ikke er en protest?

"Jeg været på Berlingske i 12 år og har siddet i chefredaktionen i de otte. I den tid har jeg lavet rigtig mange omstillinger her på avisen. Især i de sidste fem år har min kollega Elisabeth Rühne og jeg været meget involveret i den omstillingsproces, vi har gennemført. Nu står vi over for nye udfordringer og har vurderet, at vores motivation til en tur til ikke var 100 procent. Og så synes vi, at det var rigtigst at give plads til en ny chefredaktion," svarer Berlingske Tidendes Niels Lunde, der indtil i morgen eftermiddag stadig er chefredaktør.

Fra på torsdag tæller det nye hold i Berlingske Tidendes chefredaktion foruden Lisbeth Knudsen udlandsredaktør Tom Jensen og nyhedschef Christian Jensen.

"Jeg kan simpelthen ikke forestille mig en bedre chefredaktion end den nye," er Niels Lundes kommentar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu