Læsetid: 2 min.

'Luther sagde det så fint'

Religion og politik kan ikke adskilles, men må aldrig blandes sammen. Præster må mene og sige, hvad de vil, så længe de ikke gør det som præster, mener Venstres udlændinge- og integrationsordfører
29. december 2006

Irene Simonsen, hvorfor må præster ikke demonstrere imod politiske beslutninger, som de er uenige i, i dette tilfælde afvisningen af 500 irakiske asylansøger?

"Præster har både ytringsfrihed og forkyndelsesfrihed, derfor er de i deres fulde ret til at protestere imod, hvad de måtte have lyst til. Men etisk synes jeg, at det er forkert at sammenblande religion og politik. Vi står i en situation hvor vi, i hvert fald over for visse gruppe af indvandrere, forsøger at gøre klart, at vi i Danmark ikke blander politik og religion sammen. Derfor virker det dobbeltmoralsk, at vores præster stiller sig op og gør nøjagtig det, vi forsøger at fortælle andre, de ikke må."

- Præsterne siger, at når de nu står frem, gør de det som privatpersoner. Det må de vel gerne?

"Ja, det må de, men alligevel stiller de sig op og siger, vi er præster. Det vil svare til, at jeg, hver gang jeg stillede mig op som politiker tog udgangspunkt i min egen kristne tro. Det vil jo være forkert, for selv om jeg er kristen skal det ikke blandes i min politik. Luther sagde det så godt omkring reformationen. Han sagde, at politik og religion kan ikke adskilles, men må aldrig sammenblandes. Men jeg har fuld forståelse for, at præsterne må udtale sig om andet end religion."

I deres fulde ret

- Så længe det ikke er politik?

"At udtale sig politisk kræver en større moral, når man har visse embeder. Det gælder også for politiker. Når vi stiller os op offentligt som politikere, skal vi også passe på med ikke at udtale os religiøst.

- Du nævner ord som etik og moral. Præsterne selv argumenterer for, at det ville være uetisk og amoralsk fra deres side ikke at stå frem og protestere imod tilbagesendelse af de irakiske asylansøgere?

"De er i deres fulde ret til at sige og mene, hvad end de mener. Men jeg mener, at det er forkert. Det, jeg hører dem sige, er, at de som præster synes, at disse politiske beslutninger er forkerte, og der mener jeg, at de blander religion og politik sammen."

Uetisk

- Hvor går grænsen for, hvad præsterne må udtale sig om?

"Hvis der nu er en større demonstration, hvor de markedsfører sig som præster og ikke gør det klart, at de optræder som privatpersoner, så synes jeg, at de overskrider den grænse, vi har i Danmark mellem politik og religion. De kalder det jo selv for Præsteinitiativet og gør altså brug af deres embede. Det mener jeg er en sammenblanding. Det er det, vi forsøger at fortælle andre, at de ikke må. Derfor skal præsterne heller ikke have lov at overskride den grænse, det vil jo være uetisk, at nogle kunne gøre det uden at blive kritiseret, når andre ikke må."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her