Læsetid: 5 min.

Lykketoft: Vi er helt afhængige af Kina

Ingen går fri af globaliseringen. Alle faggrupper i Danmark vil tabe job til Kina og Indien, siger Socialdemokratiets fhv. formand, Mogens Lykketoft, der også vil beskytte Danmark mod øget indvandring
3. februar 2006

Kinas vækst og stabilitet er i dag 'helt afgørende' for verdensøkonomien og de produkter, forbrugerne i Danmark og europæiske lande vil have leveret. Det siger Socialdemokratiets udenrigspolitiske ordfører og fhv. formand, Mogens Lykketoft i et interview med Information. Anders Fogh Rasmussens globaliseringsråd vil han ikke udtale sig om, før han har set rådets konklusioner. Men Kina, den voksende globale konkurrence og konsekvensen for Danmark, er han meget optaget af.

"Kinas udvikling får en større og større betydning for, hvad der sker hos os. Vi flytter en stadig større del af industriproduktionen til Kina, så vores afhængighed af Kina vokser," påpeger Lykketoft.

Han er bevidst om de risici, som Kinas eksplosive vækst og integration i den globale økonomi fører med sig. Han er kritisk overfor manglen på menneskerettigheder og demokrati i Kina, men økonomisk kan Danmark drage fordel af landets boom.

"Hvis deres eksperiment lykkes, skaber det også helt nye muligheder og markeder, hvor vi kan levere miljøteknologi, vedvarende energi, avancerede produkter og alle mulige organisationsløsninger til dem. Det er ikke et nulsums-spil, hvor de tager noget fra os, for den globale arbejdsdeling ændrer sig i utrolig grad. Hvis Kina, Indien og u-landene skal have samme høje levestandard som os i Europa, kan det skabe uoprettelige miljø- og klimakatastrofer, med mindre der kommer enorme teknologispring. Det teknologi- og miljøspring skal vi være med til at sikre. Derfor er det vigtigt at bringe Danmark frem i førersædet for nye former for alternative energier. Vi har været verdens førende for vindenergi, men vi må se, om ikke vi kan skabe os nogle nye nicher i energisektoren."

Miljøfaklen til Kina

- Greenpeace har talt om, at Kina måske kan blive verdens førende producent af miljøteknologi. Kan du se det?

"Det kan jeg sagtens. Kineserne er meget bevidste om dilemmaerne. De vil støde imod en fysisk miljøgrænse, hvis de fortsætter med otte procents vækst i en lang årrække. Der skal teknologiændringer til. Blandt kinesiske embedsmænd og eksperter er der en heftig debat om det, og jeg tror, at de griber miljøfaklen hurtigere, end vi regner med i dag."

- Internettet gør det muligt for inderne at servicere hele verden fra Bangalore. Hvad betyder det for den danske velfærdsdebat?

"For bare 10 år siden troede man, at globaliseringen især var en udfordring for de kortuddannede arbejdere i industrien, og at vi havde en omskolings- og opskolingsopgave for at samle dem op. Indiens udvikling viser, at i hele feltet og på alle kompetencer vil vi blive udfordret af de opkommende økonomier. Indien har så mange højtuddannede folk, at konkurrencen slår igennem for alle. Danmark må stille sig som opgave hele tiden at være et hestehoved foran i opfindsomhed med nye ideer og nye produkter. Vi vil tabe job på hele skalaen af kompetencer, men jeg er overbevist om, at vi kan vinde nye job på nye felter."

- Den tredje store udfordring er Afrika. Afrikanske ministre siger åbent, at millioner af afrikanere vil udvandre til den nordlige halvkugle, hvis ikke de får bedre handelsforhold og udviklingsmuligheder.

"Det er ikke kun Afrika, men det er i særklasse Afrika. Hvis ikke vi er i stand til at skabe ordentlige levevilkår for folk i u-landene, vil folkevandringen komme som en flodbølge. Den vil ikke kunne standses uanset hvilke forhindringer, vi stiller op. Mellem Mexico og USA har man stillet pigtråd og grænsevagter op, men 20 millioner mexicanere er alligevel kommet ind i USA. Først med NAFTA-handelsaftalen er udvandringen fra Mexico begyndt at tage af."

Et nyt proletariat

"I Danmark er det ikke dekreterne fra Bertel Haarder og Rikke Hvilshøj, der får styr på immigrationsproblemet. Hvis ikke der skabes økonomisk udvikling i regionerne, der grænser op til Europa, får man aldrig styr på folkevandringsbølgen. Vi må op på et helt andet ambitionsniveau i udviklingsbistanden og med handelsliberaliseringer. Hvis ikke man opbygger institutioner og skaber stater, vil Afrika ikke nå i nærheden af selv det nederste trin i den globale økonomiske skala."

- Bør EU's landbrugspolitik revideres?

"Det er deprimerende, at vi stadig beskytter et erhverv, der har meget få beskæftigede i vores rige del af verden, hvor vi kunne forbedre levevilkårene for millioner i de fattige u-lande. Vi støtter de få priviligerede i stedet for at inkassere de globale fordele. Åbner vi vores marked, kan vi skabe en verden for vore børn og børnebørn, hvor der er færre spændinger og stærkere økonomisk udvikling."

- I horisonten er et demografisk problem med at forsørge en større generation af ældre i Danmark. Skal vi invitere 100.000 indvandrere ind for at klare byrden?

"Det har vi meget dårlige erfaringer med i den hidtidige indvandring. Den kulturelle barriere er for vanskelig at overvinde," svarer Mogens Lykketoft uden at blinke og afleverer så sit hovedargument:

"Med de forskelle, der er i livsmuligheder i verden i dette øjeblik, vil en politik med åben indvandring føre til en folkevandring af et omfang, som vi end ikke med det nuværende politiske demokrati i behold vil kunne håndtere."

- Vil du beskytte det danske arbejdsmarked mod udenlandsk arbejdskraft og investere i handelsaftaler, så de kan arbejde i deres egne lande?

"Det bør være det offensive svar fra de europæiske lande på den frygt og bekymring, som mange mennesker med en vis ret har i forhold til større indvandring. I vore samfund fører indvandringen ikke til større beskæftigelse, men til flere på overførselsindkomster. Der opstår nye spændinger og et nyt proletariat. Vores integrationspolitik er mislykkedes. Vi har ikket nedbrudt den negative kulturelle arv i mange af indvandrermiljøerne. Klasseskellene fryser fast, og en stor del af de kortuddannede har i dag en indvandrerbaggrund."

- Frygter du franske tilstande?

"I alle europæiske lande er der, uanset hvem der har regeret i de sidste 20 år, uhyggelige tendenser til større opsplitning, ghettoisering og social udstødning af alt for stor en del af dem, der er kommet til vores verdensdel med en anden kulturbaggrund. Der er grænser for, hvad vi kan håndtere af kulturel integration, uden at det udløser spændinger og bevægelser, der kan dreje vore samfund i næsten fascistisk retning."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her