Læsetid: 4 min.

Lykketofts indrømmelse

7. december 1998

LYKKETOFTS udtalelser her på forsiden og inde på side 5 er stilfærdigt udtrykt sensationelle: Det økonomiske hovedargument mod finanslovsforligets indgreb i efterlønnen er folkepensionsalderens nedsættelse med to år, fordi den påfører alvorlige forringelser for dem, der ikke har ret meget selv. Op mod 168.000 kroners forringelser gjorde vi opmæksom på her i bladet i fredags. De, som derimod har noget mere til sig selv og ikke behøver at gå på efterløn, bliver i stedet belønnet med forbedringer på 100.000 kroner.
Et er at den socialdemokratiske finansminister ikke ser sig i stand til at tilbagevise argumentet med tørre tal. Noget er, at han ikke engang har regnet på det.
Hånen mod de førtidspensionerede og mod Specialarbejderforbundet i Danmark, SiD, hvorfra Information i fredags havde indhentet regnestykket, er nu fuldkommen.

ØVELSEN ER ellers simpel: Førtidspensionisten på højeste sats, som i to år - fra 65-års alderen til hun eller han fylder 67 år - efter den nugældende ordning ville have modtaget dels 32.000 kr. som erhvervsudygtig dels 21.000 kr. skattefrit som invalid, mister nu begge dele.
Fordi folkepensionsalderen i kongeriget Danmark natten mellem den 24. og 25. november 1998 blev sat ned fra de nuværende 67 år til finanslovsforligets 65 år. Uden at en eneste folkelige debat var gået forud i nogen partiforening, fjensynsudsendelse eller foredragsforening.
For førtidspensionister på mellemste sats går de 21.000 skattefri kroner tabt. Over to år. På den laveste sats mister førtidspensionister 12.200 kr. skattefrit.
I alt er der 260.000 førtidspensionister i Danmark. Til deres her beskrevne forringelser har Mogens Lykketoft i dagens avis denne kommentar:
"Det er den mest fjendtlige måde, man kan fremstille det på overhovedet."

Går det anderledes med specialarbejderens forringelser? Som fremstillet her i bladet i fredags bygger SiD's beregninger ganske rigtigt ikke tendentiøst på en enlig specialarbejder i lejebolig, for dem er der ikke så mange af, som der er SiD'ere i den her afgørende alder mellem 65 og 67 år, der bor i en mindre ejerbolig og med en lidt yngre kone på enten efterløn eller med egen løn. For denne typiske specialarbejder bliver tabet ved folkepensionsalderens nedsættelse de nævnte 168.000 kr.
Skal Mogens Lykketoft imødekommes en smule, kan den tilføjelse gøres, at i de to år slipper specialarbejderen trods alt for at betale fagforenings- og arbejdsløshedskasse-kontingent. Og - om man vil - også det kommende efterlønskontingent. Men om så Finansministeriet ti-dobler sin berømte og berygtede ADAM-model over hele kongeriget, vil ADAM ikke kunne forrykke billedet væsentligt.
Interesserer det Mogens Lykketoft? Tilsyneladende ikke: "Det har jeg overhovet ikke regnet på," siger han på sin sædvanlige imødekommende og beskedne måde.
Danmarks socialdemokratiske finansminister har efter eget udsagn overhovedet ikke regnet på de sociale følger af folkepensionsalderens nedsættelse for mennesker, der ikke har ret meget selv.
Fordi omfanget af disse følger knap nok foresvævede ham, da han lavede sit forlig med Anders Fogh Rasmussen. Så lang er afstanden blevet mellem de regerende i Danmark og en stor del af de regerede.
Da Information i fredags offentliggjorde regnestykket reagerede mange økonomer med påstanden om, at det måtte Lykketoft og Nyrup da selv have kunnet forudse og allerede regnet igennem. Ganske få økonomer var af den opfattelse, at de to topsocialdemokrater simpelt hen havde overset det.
I Nyrup/Lykketofts første forsvarstaler efter finanslovsforliget blev de kommende fem år på efterløn nemlig alene sammenlignet med de hidtidige første fem, og ingen forringelser var efter det regnestykke værd at tale om. At efterlønnen faktisk er på syv år, og at det af ovennævnte grunde gør fanden til forskel, blev slet ikke nævnt.
I dagens avis bekræfter Mogens Lykketoft den frygtelige antagelse, at Socialdemokratiets ledelse, der nok har noget til sig selv, overhovedet ikke skænkede dét en tanke, der først bragte SiD og siden også Kvindeligt Arbejderforbund og Forbundet af Offentligt Ansatte og delvis HK i oprør.
Vi tvivler ikke om, at mange hundreder af tusinde danskere i disse dage har lige så svært som den sveddryppende skatteminister Ole Staved ved at finde ud af, hvad det hele egentlig går ud på rent teknisk. Men de mange hundrede tusinde har i modsætning til Ole Stavad ikke svært ved at fornemme, hvad det hele går ud på rent menneskeligt og politisk:
Socialdemokratiets top lever i en anden verden end mange, måske flertallet, af Socialdemokratiets vælgere gør.

NU LYDER budskabet fra Socialdemokratiets bagere: Lad os spise brød til, skønt partiet ellers synes at have lagt noget så læsterligt i ovnen til sig selv. Nok sender finanslovsforligets indgreb i efterlønnen partiet ud i tovene, men der har det været før.
Tovene giver efter og returnerer frafaldne vælgere og udmeldte medlemmer tilbage i bageriet, hvor Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Ole Stavad står parate med de nu gennembagte brød, og se: Bagværket vil vise sig trods alt at være spiseligt.
Hvad skal alle de frafaldne ellers tage til takke med? Fra det foreløbige lavpunkt på 19,5 procent af stemmerne i den seneste meningsmåling til valgresultatets 36 procent for kun trekvart år siden, er der ganske vist et stykke vej, men bagermesteren og hans to svende har god tid:
"Dansk politik kan ændre sig meget på de tre år, der nok er til næste valg," sagde finanssvenden Mogens Lykketoft til dagbladet Politiken i går.
Hermed er hånen ikke alene fuldkommen. Den overgår nu det fuldkomne.el

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her