Læsetid: 3 min.

Lysindustrien: Drop vore glødelamper

Las os få energi-sparepærer ind via lovgivning på EU-plan, siger Connie Hedegaard
6. marts 2007

Lad os få energi-sparepærer ind via lovgivning på EU-plan, siger Connie Hedegaard

Sammenslutningen af lysproducerende industrier i Europa, ELC, vil have EU-landenes regeringer til via lovgivning at sikre udfasningen af de glødelamper, der oplyser de europæiske hjem og arbejdspladser, men samtidig belaster atmosfæren med store mængder CO2 via deres elforbrug. ELC, der bl.a. tæller de store selskaber Philips, Osram og General Electric, har på et netop afholdt møde med EU-Kommissionen og nationale regeringsrepræsentanter meddelt, at man ønsker lovgivningsinitiativer på EU-plan, som kan sikre, at de traditionelle lyskilder udskiftes med lavenergipærer, der kun bruger en femtedel så meget strøm.

"Der er ingen mening i at lægge skjul på, at 95 procent af den energi, der går ind i en traditionel glødelampe, forlader den som varme, mens kun fem procent bliver til lys. Derfor er belysningen et vigtigt sted at sætte ind for at realisere Kyoto-planens mål og diverse mål for energibesparelser," siger Gerald Strickland, generalsekretær for ELC, til Information.

Han oplyser, at der i Europa hvert år sælges 2,1 milliard energi-ineffektive glødelamper til husstande, arbejdspladser o.lign. I dag er der installeret 3,6 mia. af de ineffektive, klimabelastende glødelamper rundt om i EU.

"Hvis man antager, at halvdelen af energiforbruget til belysning spares ved at skifte til effektive lyskilder i hjemmene, vil det skåne Europa for en udledning på 23 mio. ton CO2, svarende til bidraget fra 27 kraftværker," oplyser ELC.

Initiativet til europæisk handling kommer, fordi belysningens medansvar for den globale opvarmning hastigt er ved at blive et internationalt emne, siger Gerald Strickland med henvisning til, at den australske regering har varslet en udfasning af glødelamperne, ligesom politikere i blandt andet Californien har taget initiativ til lovgivning.

"Vi foreslår, at man i EU håndterer udfordringen ved at vedtage fælles minimumsstandarder for elpærers energieffektivitet, som kan sikre omstillingen til de ny og effektive lyskilder," siger Strickland.

Australien har varslet en tidsplan for omstillingen på tre år, mens lysproducenten Philips mener, at omstillingen i Europa kan gennemføres på et tiår.

"ELC har ikke angivet nogen fast tidsplan. Vi har sat juli måned som intern deadline for lysindustrien til at være klar med vores forslag til nye EU-energistandarder. Men omstillingen skal ske ansvarligt og tage hensyn til, at der er andre aktører involveret end os," siger Strickland.

Appel til detailhandlen

Miljøminister Connie Hedegaard ser positivt på industriens appel om politisk regulering.

"Det at skifte sine elpærer ud er en enkel handling med relativ stor effekt, og derfor er det også noget, vi betoner i den kampagne om det personlige ansvar for klimaet, vi starter i denne måned under sloganet 'Ét ton mindre'," siger ministeren.

"Vi har allerede i Danmark et incitament ved, at der er afgift på glødelamper, men ikke på lavenergipærer. Men dertil synes jeg, det er en strålende ide med en regulering på EU-plan, som for lyskilder - men også gerne for andre energislugende installationer i husholdningerne - sætter en grænse for elforbruget. Det vil også være et signal til dem, der produktudvikler den slags, om, at EU kan gå ind og regulere energieffektiviteten på forskellige områder."

Derfor støtter Connie Hedegaard bestræbelser på at få et EU-direktiv, der baner vej for energieffektivt og miljøvenligt design via bindende standarder for bl.a. elforbrug i produkter som elpærer.

"Og mens vi arbejder på det, vil det være en rigtig god ide, hvis dagligvarehandlen - COOP, Dansk Supermarked etc. - virkelig satte fokus på sagen. Via deres ugentlige, husstandsomdelte tilbudsaviser har de jo adgang til rigtig mange danskere, og det ville være skønt, hvis de gjorde det synligt, hvor man kan finde produkter som elsparepærer."

Verdens største virksomhed, detailhandelskæden WalMart, har sat som mål at sælge 100 mio. elsparepærer i løbet af i år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her