Læsetid: 4 min.

De lyver om Tjernobyl

Internationale organisationer hævder, at konsekvenserne af atomkatastrofen i Tjernobyl for 20 år siden var små. Men mange eksperter, læger og øjenvidner hævder det modsatte
25. april 2006

"Hovedbudskabet fra Tjernobyl-Forumet er: Der er ingen grund til bekymring" - sagde lederen af Stråleprogrammet under Verdenssundhedsorganisation, Dr. M. Repacholi i september 2005.

De lyver - siger Greenpeace og en række uafhængige russiske og internationale eksperter.

Det FN-støttede Tjernobyl-Forum havde netop i samarbejde med adskillige FN-organisationer udarbejdet en rapport om konsekvenserne af Verdens største atomkatastrofe i Tjernobyl for 20 år siden. Forinden havde Den Internationale Atomenergiorganisation IAEA og FN's videnskabskomite i 1990'erne erklæret, at der bortset fra cancer i bugspytkirtler ikke var nogen betydelig forøget risiko for kræft eller andre sygdomme hos de millioner, der efter eksplosionen i reaktor fire på Tjernobylværket var blevet ramt af stråling.

Budskabet fra disse organisationers undersøgelse er klar: Kør bare videre med atomkraft, det er slet ikke så farligt. Der tales i officielle rapporter om, at antallet af dødsfald, der kan relateres direkte til Tjernobyl, er helt nede på 50, og at antallet af strålingsrelaterede dødsfald blandt de 600.000 såkaldte 'likvidatorer', der deltog i slukning, oprydning og indkapsling af katastrofen, højst vil blive fire tusinde.

Atommafiaen lyver

Det er der imidlertid mange andre, som mener noget helt andet om. Enhver, som har bevæget sig rundt i de ramte områder og zonerne ved, siger Ivan Blokov fra Ruslands afdeling af Greenpeace, at alle hospitaler, læger, sociale institutioner nærmest skriger på hjælp, fordi antallet af kræfttilfælde og en masse andre sygdomme er eksploderet i de senere år.

Greenpeace offentliggjorde i sidste uge en rapport, som hævder, at mere end 90.000 vil dø af cancer på grund af Tjernobyl-katastrofen. Ifølge Greenpeace har de officielle rapporter bevidst forsøgt at minimere antallet af ofre og omfanget af strålingsrelaterede cancertilfælde. Greenpeace hævder, at nye studier har vist, at mindst 270.000 tilfælde af cancer er en direkte følge af katastrofen, og at der ikke kun er tale om kræft i bugspytkirtlen, men også leukæmi og brystkræft.

'Atommafiaen' lyver

Ivan Blokov, leder af atomsektionen ved Greenpeace-afdelingen i Rusland, siger til Information:

"Atommafiaen lyver om antallet af ofre for at redde atomindustrien. Det er kynisk og dybt deprimerende, at folk, som rent faktisk har forstand på sagen, direkte lyver for pengenes skyld, mens titusindvis af mennesker lider under følgerne for katastrofen."

Ifølge Ivan Blokov har, for blot at nævne et eksempel, myndighederne i Ukraines hovedstad Kiev offentliggjort en liste på over 15.000 enker, som får pension, efter at deres mænd er omkommet som følge af, at de deltog som 'likvidatorer' efter katastrofen.

"Hvad er der så mere at snakke om. De tal, som de officielle atomorganisationer kommer med, er helt hen i vejret, og de ved det godt selv. De er da også begyndt at forhøje tallene, så de nærmer sig vores, der bygger på undersøgelser gennemført af forskere fra både Rusland, Hviderusland, Ukraine og en række vestlige lande," siger Blokov.

Europas værste katastrofe

I begyndelsen af april blev der afholdt en konference om konsekvenserne af Tjernobyl-katastrofen i Berlin. Konferencen blev organiseret af en af Tysklands førende eksperter på området, Dr. Sebastian Pflugbeil, atomfysiker og tidligere minister i den sidste regering i DDR, hvor han netop satte fokus på faren ved atomreaktorer af Tjernobyl-typen. Dr. Pflugbeil betegnede i den anledning følgerne efter katastrofen som den største sundhedsmæssige katastrofe i Europas historie og krævede, at der en gang for alle bliver gennemført en objektiv undersøgelse af katastrofens årsager og konsekvenser.

En af deltagerne i konferencen var atomfysikeren Konstantin Tjetjerov fra det internationalt anerkendte Kurtjatjov Institut i Moskva. Konstantin Tjetjereov har markeret sig som en af de mest engagerede og modige forskere i Tjernobyl-katastrofen. Bl.a. har han vagt international opsigt ved at modsige den officielle version af katastrofens forløb.

Officielt skete katastrofen på grund af et fejlslået eksperiment på værket, som førte til en eksplosion, hvorved en lille del radioaktiviteten i reaktoren blev slynget ud i nærområdet og i atmosfæren. Ifølge Tjetjerov, som Information har talt med og tidligere fulgt ud til hans undersøgelser i den sarkofag, der er bygget over reaktor 4, forholder det sig helt omvendt.

Tjetjerov har i årevis udforsket den gamle reaktor ved simpelthen at kravle derind og lave videofilm derfra, og han er sund og rask endnu. Hans pointe er, at der ikke er ret meget radioaktivt materiale tilbage, fordi 95 procent af det blev slynget ud i atmosfæren og i nærområderne ved eksplosionen. Ifølge de officielle tal, var det omvendt sådan, at 95 procent af de radioaktive stoffer forblev i reaktoren, så det fortsat er nødvendigt at afskærme den med den såkaldte sarkofag af beton.

"Eksplosionen var så voldsom, og de aktive materialer blev spredt ud i rummet og nærområdet, så der er kun meget lidt tilbage i reaktoren. Det ved jeg, fordi jeg har været derinde i modsætning til de mange vestlige eksperter, der udtaler sig om sagen. De har ikke været der, men laver alligevel rapporter om det. De ved ikke mere om Tjernobyl end ganske almindelige mennesker," siger Konstantin Tjetjerov.

På konferencen i Berlin tog Dr. Sebastian Pflugbeil, som selv tidligere har fulgt Tjetjerov ind i sarkofagen, hans forskningsresultater op. Ifølge Pflugbeil er der, i modsætning til hvad atomindustrien og de internationale organisationer hævder, sket en voldsom vækst i antallet af kræfttilfælde i området i de senere år. Og ifølge ham er der tale om, at Den Internationale Atomenergikommission lyver om konsekvenserne.

"Tjernobyl er en skamplet på hele atomindustrien, og Atomenergikommissionen lyver, så det driver, når den forsøger at bilde folk ind, at ikke er grund til bekymring," siger Pflugbeil til DRs Jørgen Pedersen.

DR2 sender i aften en temaudsendelse om Tjernobyl med bl.a. Konstantin Tjetjerov og Sebastian Pflugbeil

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her