Læsetid: 2 min.

Må man tage et liv?

P3's ungdomsprogram Klubværelset kigger ind i et univers, hvor Ouagadougou betyder lykke, og ænder trampes i hovedet med Ecco-sko. Små hverdagsglimt som giver et billede af en mangfoldig ungdom
Unge kom til mikrofonen på Roskilde, og emnerne var alt fra døde ænder til bondeanger.

Unge kom til mikrofonen på Roskilde, og emnerne var alt fra døde ænder til bondeanger.

Klavs Bo Christensen

23. juli 2007

Fest i Jelling. En ung fyr på vej ud af byen får ikke sat langt lys på bilen. Sjask! Fjer klister til bilens forrude.

"Jeg går hen til den første and. Den ligger fuldstændig livløs med et tomt blik i øjet. Nummer to er stadig levende. Halvt til stede og halvt i det hinsides. Spørgsmålet er: Skal jeg lade den leve, til den dør af sig selv, eller slå den ihjel. Jeg bliver klam indeni. Tager min store Ecco-sko og tramper den lige i hovedet. Tænker på min mor. Og Mr. Poxy Cat fra TV2 Zulu. Jeg er også lidt skæv".

'Frihed uden ansvar' er betegnelsen for en serie interview med unge mennesker, der selv har valgt, hvad de vil interviewes om. Programmet er optaget på Roskilde Festival 2007, men handler om alt andet end musik. Det handler om at tage et liv (har tanken ikke strejfet os alle, når vi klasker et eller andet) til kæresteknepperi til en stjålet cykel genfundet på e-bay. Tilfældige ungdomsbilleder, som måske ikke siger så meget nyt, men som alligevel er betegnende for ungdommen i dag - og det er noget, alle aldre kan tåle at høre, selvom det er lavet af unge til unge.

Apropos Roskilde Festival fortæller en ung fyr om en musikfestival i Østrig:

"Første dag går fint. Jeg bliver fuld og mister desværre min mobiltelefon. Anden dag er min fødselsdag (samme dag som Hitler og cykelrytteren Rolf Sørensen). Vi står op, køber nogle bajere og om aftenen spiller mit yndlingsband. Jeg bliver meget fuld og ender med at ligge og sove. Det kan ikke gå værre - jeg er grædefærdig."

Nøgen færing med dolk

Dagen efter: "Mit andet yndlingsband spiller, og jeg ligger og sover. Det samme sker næste dag. Derefter skal vi hjem. Mareridtet er slut. Min ven brækker sig på min sko. Jeg har købt forkerte flybilletter og må købe nye til 400 euro stykket. Turen koster mig alt i alt 12.000 kroner".

"FRIHED UDEN ANSVAR" lyder det efter hver lille historie, efterfulgt af små sætninger som:

"Sproget er grundlag for frihed. Men sproget er begrænset. Hvis frihed er begrænset, er det ikke frihed".

Det skal sandsynligvis få lytteren til at tænke - men det er de små historier, som er tankevækkende.

Som når en ung pige går alene til rockerfest med den eneste konsekvens, at rockeren kommer forbi og ser Krøniken på tv dagen efter, og når en pige fortæller om at have den helt forkerte hudfarve i Zimbabwe.

Når en fyr leder efter et nyt ord for 'irrationel lykkefølelse' og vælger Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou, (lidt gymnasietrendy erkender han selv) eller når unges jagt på en bolig i København bliver konkret:

"Jeg fandt et kollegieværelse på 11 kvadratmeter. På gangen boede en midaldrende færing med ølmave og stor trang til at spise fisk. Min mor kom forbi og så min nabo: En splitternøgen færing med bar dolk og håret tilbage. Klubværelset var for mig det rene mareridt".

Programmet er fredeligt, ligesom årets Roskilde Festival, men det gør det ikke kedeligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her