Læsetid: 4 min.

Målet er at skille sig ud fra mængden

Den internationale managementuddanelse ved CBS er noget nær det tætteste, man kommer en eliteuddannelse ved et dansk universitet. Her forstås det elitære som noget særligt internationalt
6. september 2006

Om to år tilhører Lucie Seidelova, Giovanna Conzi og Pia Nykänen en paneuropæisk elite af unge erhvervsledere.

Det er i hvert fald ambitionen med den masteruddannelse, Copenhagen Business School (CBS) udbyder i samarbejde med 16 andre europæiske handelsuniversiteter og cirka 50 multinationale virksomheder til særligt dygtige studerende som de tre unge kvinder.

CEMS Master in International Management (MIM), som uddannelsen hedder, er noget nær det tætteste, man kommer en decideret eliteuddannelse ved et dansk universitet. Optagelseskravene er skrappe, den studerende skal skrive en motiveret ansøgning, beherske mindst to fremmedsprog og have et højt karaktergennemsnit. Den sidste prøvelse er et interview med et panel af professorer og erhvervsledere fra store europæiske virksomheder.

Tjekkiske Lucie Seidelova, italienske Giovanna Conzi og finske Pia Nykänen slap igennem nåleøjet.

"Jeg hoppede op og ned, da jeg fik at vide, jeg var optaget. Det var første skridt på vejen mod at opnå mere end en ordinær universitetseksamen," siger 23-årige Lucie Seidelova, da hun og studiekammeraterne har sat sig i kantinen på CBS efter første forelæsning i faget 'Managing Cultures as Strategic Resources'.

Mere end høje karakterer

Lucie Seidelova kom til København for 14 dage siden for at tage første semester af CEMS MIM sammen med 22 andre udenlandske studerende. Samtidig drog 42 af de 43 nyoptagne, danske CEMS MIM-studerende til universiteter rundt om i Europa for at tage første semester af den internationale masteruddannelse. Det er simpelthen et krav til de studerende, at de tager en del af uddannelsen i udlandet.

"Visionen for CEMS MIM er at give de studerende en faglig platform, så de tidligt bliver forberedt til en international karriere. At give dem kvalifikationer, så de kan begå sig i et internationalt, multikulturelt miljø og hurtigt får adgang til ledende stillinger i multinationale virksomheder," fortæller Sven Junghagen, lektor, ph.d. og Academic Director for CEMS MIM-uddannelsen ved CBS.

Han lægger ikke skjul på, at CEMS MIM er tænkt som en uddannelse for de skarpeste hjerner fra de fremmeste europæiske handelsuniversiteter:

"Vi vælger de bedste studerende og sender også de bedste dimittender ud," siger Sven Junghagen.

At være bedst handler imidlertid om mere end høje karakterer.

"Det kan godt være, du har 11,5 i snit, men det kvalificerer dig ikke nødvendigvis til CEMS MIM. Vi lægger også vægt på de personlige egenskaber, på at de studerende har lederambitioner og samtidig udviser forståelse for, hvilken rolle multinationale virksomheder spiller i verden. De studerende skal have en forståelse for den paneuropæiske idé. De skal ikke bare ville optages på CEMS MIM for at komme på udveksling, men skal have en modenhed og bevidsthed om, hvorfor det internationale vil styrke deres karriereambitioner."

"Er det så meget elitært," spørger Sven Junghagen retorisk.

"Ja, for fan'. Men det har jeg personligt ikke noget problem med. I den henseende er jeg måske meget udansk," siger Sven Junghagen, der er svensker.

Fremtidens ledere

For Lucie Seidelova, Giovanna Conzi og Pia Nykänen skurrer ordet elite en smule i ørene. Men de vedkender sig gerne ambitionen om en international karriere, og at optagelsen på CEMS MIM er et vigtigt skridt i den retning.

"Det er en måde, hvorpå jeg kan komme til at skille mig ud fra de øvrige kandidater fra Bocconi (handelsuniversitet i Milano, red.), og det vil give mig noget ekstra, når jeg skal finde et job," siger Giovanna Conzi, der er 21 år og fra Genova.

Pia Nykänen, 23 år, betoner særligt det internationale islæt som største fordel ved at være optaget på CEMS MIM.

"For mig handler det ikke så meget om elite, men om en særlig form for specialisering, hvor det er det internationale aspekt, der gør os til noget særligt," siger hun.

Den vurdering deler lektor og ph.d., Eric Guthey, der underviser de CEMS MIM-studerende i faget tværkulturel ledelse.

"CEMS MIM-studerende er gode, men jeg vil skyde på, at den bedste tredjedel på alle hold på CBS er på niveau med de CEMS-studerende. Det, der gør CEMS MIM-kurserne til noget særligt er diversiteten de studerende imellem. Det gør det til en fornøjelse at undervise i tværkulturel ledelse, fordi de studerende selv har så forskellige baggrunde," siger han.

"Men lige så forskellige de CEMS MIM-studerende er, lige så ens er de på samme tid. De er kloge, altid velforberedte og tør sige deres mening. De er fremtidens paneuropæiske erhvervsledere."

Ekstra indsats

Mens den status endnu ligger et par år ude i fremtiden for Lucie Seidelova, Giovanna Conzi og Pia Nykänen, står danske Bo Koch Christensen, 29, på tærsklen til en international karriere. Han er i færd med at skrive speciale, efter at han har læst et semester på universitetet i St. Gallen i Schweiz og været i praktik hos Novo Nordisk i Zürich. For Bo Koch Christensen var CEMS MIM-uddannelsen en attraktiv pakkeløsning, som han mener, har åbnet døre for ham.

"Jeg har haft en ambition om, at skille mig ud fra mængden. Med CEMS får jeg en dobbeltgrad, og jeg har vist, at jeg er villig til at gøre en ekstra indsats. Det er vigtigt, for virksomhederne vil gerne have fat i eliten og i talenterne. Jo større talent, man er, jo flere muligheder har man.

Og at der venter ham et udfordrende job, når han har afleveret sit speciale til november, er Bo Koch Christensen ikke et sekund i tvivl om.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her