Læsetid: 3 min.

Målsætning: 50.000 nye boliger i København

18. august 2005

Hvis København skal være i stand til at løfte dårligt stillede ghettoerne ud af deres sociale problemer, blive i stand til at byde den fremtidige vækst velkommen – og løse en lang række andre af de omkostningskrævende udfordringer vi står overfor, så kræver det et byggeboom af dimensioner – og altså ikke blot 5.000 nye billige boliger, som det er foreslået. Det vil hverken kunne gøre fra eller til.
Jeg har en målsætning, som hedder: 50.000 nye boliger i København inden år 2020.
Et nybyggeri af den størrelsesorden vil skabe plads til billigere boliger til børnefamilierne og ikke mindst de mange sygeplejersker, lærere, pædagoger, politibetjente m.m., som i øjeblikket er henvist til at pendle hundredevis af kilometer frem og tilbage hver dag med store miljømæssige konsekvenser til følge. Og helt afgørende er det, at vi får svært ved at fastholde et højt kvalitativt niveau i den offentlige sektor, hvis ikke vi kan tilbyde
ordentlige boliger til de ansatte.

Pres på Christiansborg
Derfor skal Københavns Kommune også lægge et langt større stort pres på Christiansborg for få ændret den efterhånden meget rustne boligpolitik. Vi skal have lavet radikalt om på reglerne for den almene sektors lånoptagelse, så den kan blive konkurrencedygtig i forhold til den private sektor. Det skal være muligt at sælge udtjente, almene boliger som andelsboliger. Der skal udvikles nye hybrider i bolig- og ejerformer. Vi skal sikre lettere adgang til at konvertere erhvervslejemål til almindelige lejemål. Og arbejde for modeller, som kan lette og billiggøre låneadgangen for offentligt ansatte.

Svigtende tilflytning
Faktum er desværre, at København i øjeblikket er hæmmet af en række økonomiske begrænsninger.
Deprimerende tal fra Øresundsinstituttet har netop slået fast, at København ligger på en meget skuffende 14. plads (ud af 16 mulige), når det gælder befolkningstilvæksten inden for de seneste fem år. Ser vi over de seneste 25 år, ligger København helt i bund med en stigning på sølle 0,2 procent om året.
Den svigtende tilflytning, der jo bl.a. skyldes manglen på boliger, som er til at betale, sætter meget store begrænsninger for udviklingen af København på alle planer.
Vi har ganske enkelt ikke boliger at tilbyde til de mange mennesker, som gerne vil bo i vores by og deltage aktivt i dens udvikling og vækst.
Jeg vil gerne finde plads til disse mange nye københavnere, men det kræver, at vi er villige til at indgå i en fordomsfri dialog omkring udformningen af fremtidens København.
Når jeg agiterer for fordomsfrihed i denne sammenhæng, så er det fordi, jeg mener, at byplanlægningen i København i mange år har været præget af fordomme.

Byg i højden
Tag nu f.eks. debatten om højhuse: Skal vi finde plads til de mange nye københavnere, bliver vi nødt til at bygge boliger, som overstiger 5. sals højde.
Jeg taler ikke om at plastre byen til med glasskyskrabere eller betonkasser, men hvis vi skal byde den fremtidige vækst velkommen, har vi simpelthen ikke plads og rum til at fastholde den nuværende byplanlægningskurs. Vi må erkende, at ny og højere arkitektur er en nødvendighed, hvis vi vil undgå at inddrage nogle af byens grønne områder.
Det er et politisk valg, og der er min holdning klar. Byg i højden i stedet for i bredden. Jeg tror ikke på skrækscenariet om, at huse over 5. sals højde vil gøre København til en anonym og kold storby uden sjæl. Med en visionær og fremsynet byplanlægning, vover jeg at påstå, at dette aldrig vil ske.
De 50.000 nye boliger skal sikre, at vi kan skabe en øget cirkulation i den eksisterende boligmasse og frem over i højere grad blande mennesker og boligformer, så vi undgår ghettoer af den ene eller den anden slags. Hvis
ejerformerne i samme bebyggelse varierer, så tiltrækkes forskellige mennesker til det samme kvarter. Det giver både kulturelle og sociale løft.
Derudover vil en så massiv boligvækst være med til at sætte loft over boligprisernes himmelflugt.
.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her