Læsetid: 2 min.

Måske skal det gøre ondt?

Smerte er ikke længere acceptabelt i vort samfund. På trods af at danskere har mindre ondt end nordmændene, bruger danskerne mere morfin
14. maj 2007

Danskere har svært ved at acceptere smerte som en naturlig del af livet. Den udvikling kan man se klart i det stadig stigende medicinforbrug. Danmark er det land, der bruger mest morfin pr. indbygger i Europa. Apropos på P1 dykkede i foregående uge ned i vores smerte. Det kom desværre til at handle om tal og ikke om essensens af vores smerte.

I gamle dage tog man det i stiv arm. Man så på smerte som en afstraffelse, som ikke skulle lindres medicinsk, men føles i krop og sjæl. I dag er vi fundamentalt imod smerte, både fysisk og psykisk.

Professor og smerteforsker Lars Arendt-Nielsen fra Institut for Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet var studievært Birgitte Dal-gaards første gæst. Han gjorde opmærksom på, at smertebehandling ikke kun handler om videnskab, men i høj grad handler om tradition og kultur, og hvordan forskellige samfund opfatter smerter. Hvad der gør ondt på danskere, gør ikke nødvendigvis ondt på afroamerikanere.

Birgitte Dalgaard fremlagde flere statistikker i løbet af programmet, der fik én til at overveje, om danskerne er klynkere.

Eksempelvis lever 16 procent af befolkningen i Danmark med kroniske smerter, mens 30 procent i vort naboland Norge lever med kroniske smerter. Alligevel forbruger vi mere morfin. Er nordmændene stærkere og mere udholdende?

Stress fylder i dag utrolig meget i den offentlige debat og i medierne. Lars Arendt-Nielsen spørger sig selv, hvorvidt det fokus er med til at skabe og/eller øge stress hos mange, der ikke nødvendigvis lider af stress. Han forklarede, hvordan nogle af hans elever begynder at udtrykke symptomer for en rygsmerte de ikke har, fordi man gør opmærksom på den.

For få får lykkepiller

Danskerne spiser lykkepil-ler som aldrig før. Sidste år blev 273.311 danskere be-handlet med pillerne. Men har så mange danskerne brug for piller? Lars Vedel Kessing fra Psykiatrisk Klinik på Rigshospitalet mener ikke, at 'ondt i livet' skal behandles medicinsk. På den anden side mener han, at tallet for lykkepille-forbruger burde være højere, faktisk helt oppe på 450.000. Mange har ikke brug for medicin, men terapi, alligevel er de på lykkepiller, mens mange af dem, der ikke bliver behandlet, kunne hjælpes med pillerne.

Apropos' tema hed 'Piller og lykke'. Pillerne kom Birgitte Dalgaard godt rundt om. Der blev talt om vitamin-piller, slankepiller og 'hukommelsespiller'. Men et af programmets indledende og mest spændende spørgsmål - nemlig hvorfor danskere har svært ved at acceptere og tackle smerte - blev der aldrig svaret på. Det må vi håbe, at Apropos vender tilbage til.

- Apropos, P1, sendetider mandag til fredag 16.10-16.40

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her