Læsetid: 3 min.

Mænd er bare genetisk modificerede kvinder

Og desuden er vi udryddelsestruede: Genetiker giver manden 125.000 leveår - derefter må kvinder videreføre menneskearten
14. oktober 2005

"Hvorfor kan en kvinde ikke være som en mand?/ Mænd er jo så rare og regulære, så noble og retfærdige," funderede professor Higgins i My Fair Lady. Nu ser videnskaben omsider ud til at have fremskaffet en slags svar. For få år siden påviste britiske genetikere, at det er manglen på, hvad de kalder SRY (Sex-determining region of the Y chromosome) - der forklarer kvindens fuldkomne fravær af mandlighed.

Takket være denne lille klump dna, der rummer blot ganske få tusinde dna-par ud af de tre milliarder, der ligger i hver celle af vor krop, bliver et menneske til mand. Er vi udrustet med SRY, er vi ikke blot forudbestemt til at udvikle testikler og skægvækst, men sikkert også flere af de tilhørende tilbøjeligheder. Jeg nævner i flæng: at læse avis på toilettet i timevis, monopolisere brugen af remoten til tv og kun vise følelser, når vi ser landsholdet misse kvalifikationen til VM.

Hvorfor får en så smal strimmel genmateriale så store konsekvenser? Svaret er, hævder genetikprofessor Steve Jones' (i bogen Y: The Descent of Men), at SRY afstikker kursen for de øvrige gener. Det fungerer som en sporskifter på et rangérterræn: Med et enkelt ryk sender SRY hele kønsekspressen af sted imod en destination frem for en anden.

En kvinde har to X-kromosomer; en mand har et X og et Y. Men hvor X er en markant og robust klump dna, er Y er et undseeligt vedhæng, hvis funktion er at være bærer for SRY. Genet skrider til værket blot fire uger efter undfangelsen, og i resten af den pågældende hanpersons liv leder det hans hele væsen hen mod ét altafgørende mål: at hindre tilbagefald til kvindetilstand.

Siden vor arts oprindelse har SRY tjent som en avanceret biologisk aktør. Det er SRY, der instruerer drengefostre om at danne de testikler, hvori sæd senere bliver til, og hvoraf fremtidige generationers skæbne afhænger. Der er SRY, der slår de gener til, der varetager udvikling af det mandlige kønsorgan og alle øvrige nyttige, prydefulde attributter i den mandlige anatomi. Og det er SRY, der gør mænd fysisk stærkere, mere aggressive og mere konkurrencelystne end kvinder.

I den forstand er det også SRY, der må bære skylden for krige, stammeopgør, stormagtsrivaliseringer, junglelovskapitalisme og kampsport - ret modbydelige fænomener, men utvivlsomt også i nogen grad vækstfremmere i artens evolution og civilisationernes opspiring.

Men nu står SRY's storhedstid for fald. Det påstår i al fald en anden genetikprofessor, Bryan Sykes (i bogen Adams Curse). Årsagen er angiveligt, at "Y-kromosomet er blevet en sjusket rodebunke fyldt med ophobede genetiske skader og fejlmutationer". Y-kromosomet er trådt ind i sin forfaldstid og er i sidste instans dødsdømt, forudser Sykes. Sagen er nemlig, at Y-kromosomet ikke evner at reparere på sig selv, fordi det ikke har nogen partner. Derimod har kvinder jo to X-kromosomer og disse kan gå sammen og bytte gener for at minimere dårlige mutationer.

Tegnene på forfald er allerede synlige - ikke så meget i form af den stigende feminisering af hankønnet, der viser sig i fænomener som den metroseksuelle mand, som i problemet med den stadig ringere mandlige fertilitet. I løbet af det sidste halve århundrede er spermtallet hos gennemsnitsmanden faldet dramatisk. Så mange som syv procent af mænd i den vestlige verden er i dag infertile, og mutationer i y-kromosomet er i mange tilfælde synderen.

Fortsætter tendensen, vil den mandlige fertilitet om 125.000 år være én procent af, hvad den er i dag. I mændenes sted vil til den tid herske en biologisk overlegen kvinderace, der med kunstig reproduktion selv vil være i stand til at varetage slægtens videreførelse, lyder spådommen.

De radikale feminister synes således på sigt at skulle få ret i deres påstand: Manden er det sande svage køn.

Hvordan fremtidens fagre nye kvindeverden vil tage sig ud kan man kun gisne om. Visse problemer kan dog allerede nu forudses: Badeværelser risikerer at blive overfyldt med edderkopper, som kvinder er for frygtsomme til at fjerne, og der vil ikke være nogen tilbage til at forklare offside-reglerne i fodbold.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu