Læsetid: 4 min.

Mænd er nogle svin

- og kvinder er gode til at gøre rent
13. maj 2005

Søndag morgen klokken tre minutter i halv ni, kunne man se en ung mand med morgenhår køre over for rødt i krydset mellem Kløvermarksvej og Vermlandsgade på Amager. Det var mig, og jeg havde travlt. Så jeg fortsatte ind ad Kløvermarksvej med noget, der føltes som 40 kilometer i timen, men sikkert kun var det halve, fordi min cykel er latterlig og hele tiden takker over. Gennemsvedt - jeg var vågnet på Vesterbro 20 minutter forinden - smed jeg liget fra mig og kiggede efter mine holdkammerater fra fodboldklubben De Røde Djævle II (Københavns sandsynligvis dårligste fodboldhold - nok om det nu.) De var der ikke, holdkammeraterne, hvilket jeg tilskrev min sene ankomst - man skal mødes kvart over, når der er kick off klokken ni - de måtte være gået til omklædning. Der var mange trætte mænd på den lille plads, og jeg møvede mig igennem en flok, som stod og hang foran det skema, hvor man kan se dagens kampe - og de tildelte omklædningsrum. De Røde Djævle II stod ikke skemaet, hvilket jeg tilskrev en fejl. Men det var en fejl at tilskrive det en fejl, for det var mig, der havde lavet en fejl. For mens jeg stod og ledte efter mine holdkammerater foran Kløvermarken, stod mine holdkammerater og ledte efter mig foran Valby Idrætspark.

Først tænkte jeg bare 'øv'. Men så tænkte jeg, at det fandeme da også var typisk mig. Og at det aldrig var sket for min kæreste. Nu spiller hun slet ikke fodbold, så det er på sin vis meget logisk. Men hele konceptet med at stå og ligne lort et forkert sted en søndag morgen, var aldrig sket for min kæreste. Eller for nogen som helst andre piger, jeg kender. Kun drenge. Det er det, denne klumme handler om, hvis der ellers snart er mere plads tilbage.

For at begynde et andet sted: Piger - eller kvinder, som det muligvis hedder - er gode til at gøre rent. De læsere, der allerede nu er i gang med at skrive debatindlæg, vil jeg bede læse artiklen færdig. For det er faktisk en kompliment. Min påstand hænger sammen med det der på Kløvermarken i søndags. Det handler om orden og systemer. Og generelt er mænd dårligere end kvinder til at have tjek på tingene - i hvert fald i min omgangskreds. Det afspejler sig i alt, hvad vi laver. Også når vi gør rent. Der er ingen systematik. Vi tjatter lidt rundt med en grøn engangsklud og tror, vi støver af. Eller vi vælter rundt med støvsugeren, men kommer aldrig ind i krogene eller under sofaen, hvor støvet befinder sig. Til gengæld får de store åbne gulvarealer, hvor det er let at komme til, en ordentlig omgang. Så er der støvsuget. Her tror jeg - igen generelt - at kvinder er mere grundige og omhyggelige. Jeg tror det er en af de klareste forskelle på de to køn. Rod og orden.

Nogle gange får jeg brev fra skattevæsnet, og så er der igen ballade. Eller fra en hvilken som helst anden myndighed. Så står jeg med min forskudsopgørelse eller min SU-lån-oversigt i hånden og tænker 'øv'. Jeg har mest lyst til at smide brevet ud, men den slags skal man gemme i fem år, siger min kæreste. At efterlade papiret på køkkenbordet og lade som om, det ikke eksisterer, er selvsagt et dødfødt projekt. Igen er min kæreste et par skridt foran. Hun har mapper med systemer. En til SU-papirer, en til bankting, en til regninger osv. Jeg har også mapper - for dem har min kæreste lavet til mig. Og måske var der systemer i dem, da de var helt friske, men det er der altså ikke mere. Så resultatet bliver som regel, at brevet ryger ind i en tilfældig mappe. Gerne uden, at man behøver at åbne den og se dens tilstand - bare trække den ud af reolen og så oppefra kile det nye stykke papir ned mellem de øvrige.

Mænd er med andre ord nogle svin, for nu at bruge 70'er-inspireret retorik i en kønsklumme. De roder, og de er sjuskede.

Min mor læser avisen, og lige nu tænker hun sikkert, at det da bare er mig, der er en klovn og et rodehoved. Eller lasket, som hun siger. Men slutningen på historien fra Kløvermarken, tyder imidlertid på noget andet:

Søndag morgen klokken tre minutter i ni, kunne man se en storsvedende ung mand køre over for rødt i krydset mellem Ellebjergvej og vejen ind til Valby Idrætspark. Det var mig, og jeg havde djævelsk travlt. På parkeringspladsen så jeg Dennis fra De Røde Djævle II springe ud af sin bil (han er lidt længere i livets cyklus end mig). Dennis havde minsandten lige været et smut forbi Kløvermarken og studere opslagstavlen med dagens kampe. Det var aldrig sket for Dennis' kæreste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her