Læsetid: 3 min.

Mænd uden slips

Joschka Fischer og Oskar Lafontaine er et par velklædte herrer, men i valgkampen er det ingen fordel
9. juli 2005

Til daglig er Joschka Fischer en proper herre. Glemt er de glade dage som cigaretrygende rebel blandt Frankfurts slumstormere (1970'erne), glemt er dagene som respektløs jeans-og-gummisko-klædt politiker i delstaten Hessen (1980'erne). Det seneste tiår er den nuværende tyske udenrigsminister vokset ind i respektable jakkesæt med vest.

Der er faktisk kun et tidspunkt, hvor Fischer dresser lidt ned; når et valg nærmer sig, og han for en tid må søge kontakt med vælgerne, ganske almindelige mennesker. Har man været til landsmøde hos De Grønne, ved man, hvilken tvangfri tøjstil de antiautoritære samfundsstøtter dyrker - åbentstående skjorte, forvaskede bukser, sandaler. Ifører en grøn sig endelig et jakkesæt, skal det i det mindste være krøllet for at markere distance til denne verdens ledere og stræbere.

Når valgene nærmer sig, må udenrigsministeren altså forklæde sig. Resolut affører Hr. Fischer sig vest og slips, øverste skjorteknap lader han stå åben, og så er Joschka klar til at møde folket. Naturligvis taler Joschka også anderledes end Fischer: Fischer befinder sig i et indviklet spind af internationale trusselsbilleder. Hans hang til udmaling af verdens undergang er legendarisk, heldigvis har han altid løsningerne parat.

Blandt potentielle grønne vælgere er udenrigspolitisk tænkning ikke så efterspurgt, og derfor tager han sig under valgkampene af det nære, det grønne - nej til atomkraft, ja til det homoseksuelle ægteskab, Tyskland som forbillede i den kinesiske miljøkamp.

Tag ikke fejl, rollen som Joschka spiller han stadig overbevisende. Ja, somme tider er det lige før man tror, at det er én og samme person. På det seneste har Fischer endog tabt sig 10 kilo og en enkelt dobbelthage for at komme til at ligne Joschka endnu mere.

Oskar Lafontaine må kende til Fischers overvejelser. Som folkefører for landets udstødte og arbejdsløse kan Lafontaine slet ikke tillade sig at bære slips. De første uger gjorde han det alligevel - og lignede en kongelig tallerken på en genbrugscentral. Nu har han lært at lade slipset blive i lommen.

Med synligt ubehag og sved på panden nærmer han sig masserne, men så snart han står bag talerstolen, er han tryg igen. Så kan han tale om social retfærdighed, de falske socialdemokraters mange fejl og fremmedarbejderne, der hugger tyskernes job.

Han ved, at dette daglige gedemarked kun er en overgang. Så snart valgkampen virkelig kører, når opturen i meningsmålingerne viser sig at holde, og hans nye venstreparti er etableret som en politisk faktor, flytter valgkampen over i airconditonerede tv-studier, hvor journalisterne bærer slips. Tv-studier ligger altid i nærheden af lufthavne, og det er også godt, for Lafontaine vil gerne hjem hver aften.

I Saarland nær grænsen til Frankrig har han ladet opføre en imponerende villa i fransk kolonistil. Tre etager, to balkoner og en velvoksen vinterhave. Byggesummen er ukendt. Den indhegnede have er målt til 25.000 kvadratmeter.

Naboerne kalder hånligt huset for 'Den sociale Retfærdigheds Palads'. Måske er det derfor, at Lafontaine er opstillet i en helt anden delstat, Nordrhein-Westfalen.

Angela Merkel har et andet problem. I sine fem år som konservativ formand har hun været konsekvent underdressed og dertil negligeret sit udseende.

Men nu er hun jo kronet til det borgerlige Tysklands kanslerhåb og tvunget til at finde en forklædning, der får hende til at se mindre boglig ud. I forsommeren sprang hun ud i abrikosfarvet jakke, inspiretet af De Grønnes formand, Krista Sager.

"Min mand siger altid: Kig på hende Sager, hun bærer nogle fantastiske blazere," har Angela Merkel fortalt.

Til sidst kunne hun ikke modstå presset længere - og indkøbte et par jakker. Hun afskyr at shoppe, og når hun endelig overvinder sig, køber hun stort ind. Tre par sko.

For ligestillingspartiet De Grønne er det naturligvis trist ikke selv at kunne stille med en kvindelig spidskandidat - det frabad Fischer sig - men de kan trøste sig med, at de har en aktie i Angie. På det seneste har hun også tillagt sig en kæk, tjavset frisure med reflekser à la Meg Ryan, der ikke passer helt til hendes nedadvendte mundvige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her