Læsetid: 3 min.

Mageløs opfindelse

25. september 1997

FRA USA kommer meddelelsen om, at en helt ny opfindelse er blevet introduceret i al stilfærdighed. Bill Gates og hans kolleger i computerbranchen frygter den, fordi den kan så mange af de ting, som deres software kan, blot endnu bedre. Andre stiller store forventninger til dens fremtid. Opfindelsen er blevet produktudviklet i alle ender og kanter og afprøvet på generation efter generation af prøvekaniner og... den har stået sin prøve. 12-14 generationer kan ikke tage fejl.
Det nye produkt har den store fordel frem for computeren, at den ikke kræver store investeringer for at blive taget i anvendelse. Enhver, der har en almindelig skolegang, kan være med. Brugen af den svarer til, at man kan aflæse en diskette direkte uden at have en pc eller en Mac.
Vore kilder i USA oplyser, at der er tale om "et rent ud sagt revolutionerende gennembrud i moderne teknologi", idet apparatet - eller hvad man nu skal kalde det - "ikke behøver ledninger og kredsløb, ikke kræver batterier eller tilslutning til en stikkontakt".
En fabelagtig opfindelse, der er så nem at håndtere, at selv et barn kan.
Slut med de indviklede manualer. Man behøver ikke engang trykke på en knap for at få den til at fungere. Der skal ikke indstilles en hel masse, som man alligevel ikke kan finde ud af. Det er mageløst.
PÅ FLERE måder minder den om powerbook'en, idet den er særdeles handy. Man kan sidde med den i bussen, i ventesalen, hos frisøren, eller sågar hos ostehandleren og naturligvis i hjemmet, og den vejer kun nogle få hundrede gram. Er altså betydeligt lettere end powerbook'en, som jo ellers blev betragtet som et stort fremskridt.
Man kan holde den i hånden. Man kan sågar gå i seng med den. Og bliver man træt af den, kan man bytte den med en anden og mere interessant, uden at der bliver vrøvl med den gamle af den grund.
Nogle bekymrede voksne har ment, at den kunne have en ødelæggende virkning på børn, idet de bliver så optaget af den, at de isolerer sig. De kan sidde i timevis og glo på den, i den grad fanges de ind af dens verden.
Men har det ikke altid været sådan, når nye opdagelser blev gjort? Så træder de stokreaktionære i karakter med deres ildeanbragte skepsis. De anklager opfindelsen for at være ensomhedsfremkaldende, isolationistisk og usocial.
Hvordan var det med computeren? Havde børn ikke også en tendens til at sidde og glo på den samme skærm i timevis, mens de bare trykkede på nogle idiotiske knapper for at få en eller anden imaginær skytte til at skyde nogle imaginære bjørne eller ænder ned? I
timevis...
Den nye opfindelse giver både børn og voksne en masse differentierede oplevelser, lærer dem noget om livet og sætter tanker i gang.
Det kan vel være mindst lige så godt som at høre alt det ævl, folk siger, når de påstås at samtale.
DEN NYE opfindelse forventes at blive en bombe under de mange leksika og encyklopædier, som har udgjort en stor del af cd-rom-markedet.
Cd-rom'en, denne kluntede lilleput, som er nødt til at være pakket ind i et omslag i absurd overstørrelse for overhovedet at blive lagt mærke til, må forvente et backlash i sin videre udbredelse.
Den kan slet ikke konkurrere med det nye produkt, som arbejder langt hurtigere. Ligesom cd-rom'erne kan den stå på en reol, men modsat cd-rom'en tager det kun et øjeblik at slå op på den historiske person, det land, det ord, det begreb, man er interesseret i at vide mere om.
Ikke mærkeligt, at alle - fra Apple til IBM til menigmand - som har satset på og sat sparepengene i computergrej nu ryster som nervøse mænds knæ i vindomsuste bukseben.
VORE AMERIKANSKE kilder er så varme, at de kan fortælle, at produktet allerede har sine svorne tilhængere. Folk i computerbranchen siger, oftest med forlegne småsmil, at de ikke betragter det som en konkurrent, men som noget, der blot vil supplere interessen for computere. Og det kan de jo så tro.
Produktet er blevet præsenteret i store show-rooms, kaldet biblioteker og boghandeler, og der er tale om mange modeller, hvoraf de fleste har et meget smukt design. Dette blads arkitektur- og designanmelder, Allan de Waal, vil senere vende tilbage med en af sine sædvanlige saglige bedømmelser af fænomenet, som bærer fremtiden i sig. Vi vil også i avisen vende tilbage til indholdet i disse apparater. Forøvrigt planlægges der allerede en messe i Forum i Københavner til november - ligesom der er mindre messer i provinsens byer. De forventes at blive tilløbsstykker.Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her