Anders Fogh Rasmussen vil ikke snakke prioriteringer af velfærdssamfundets ydelser. I stedet svinger han tryllestokken, siger de magiske ord, "mere udlicitering," lukker øjnene og håber, at der så ikke bliver brug for prioriteringer.
Der er ingen tvivl om, at konsekvent brug af udliciteringer kan spare ressourcer. Formanden for Statens Udliciteringsråd, Allan Andersen, forventer, at det offentlige kan spare mellem 30 og 40 mia. kroner på omfattende udliciteringer. Andre, mere uvildige eksperter forventer også besparelser ved udlicitering, men ikke i samme størrelsesorden.
Det gode spørgsmål er så, om udliciteringerne redder Anders Fogh Rasmussen fra at prioritere og foretage opgør med veletablerede gruppers rettigheder.
Efter alt at dømme er svaret nej. Selv med nok så mange fremsigelser af de magiske ord, kan Anders Fogh Rasmussen og Venstre ikke undgå, men højst udskyde, den ubehagelige diskussionen af prioriteringerne.
Det skyldes først og fremmest, at Anders Fogh Rasmussen vil nedsætte skatterne i takt med, at renterne på den offentlige gæld bliver mindre. Borgerne skal altså ikke forvente, at der her skulle blive plads til at udvide eller forbedre den offentlige service for de sparede penge til renterne.
Det er der ellers brug for. Når der om fem eller seks år for alvor bliver flere ældre, koster det en skattestigning på otte procent bare at levere den eksisterende service til langt flere ældre end i dag. Alene af den grund er der behov for en udvidelse af den eksisterende offentlige service. Det er her, Anders Fogh Rasmussen svinger sin tryllestok og peger på mere udlicitering som det redskab, der skal skaffe pengene.
Formanden for Venstres Ungdom, Peter Christensen, kritiserede på Venstres landsmøde i week-enden som en af de få Anders Fogh Rasmussens manglende vilje til at prioritere.
"Vi kan ikke fravælge prioriteringsdebatten, fordi vi vil udlicitere. Jeg vil også gerne udlicitere, men vi snakker om de områder, hvor vi kunne skære offentlige ydelser væk," siger Peter Christensen.
VU-formanden tager selv hårdt fat. Han vil af med folkepensionen og børnechecken. Som en begyndelse.
"Økonomisk set kan vi ikke undgå en diskussion af, hvad der er velfærdssamfundets kerneydelser. Ideologisk set må Venstre have et bud på, hvad vi mener, der er en offentlig opgave. Jeg mener ikke, folk skal have penge, fordi de får børn eller fordi de bliver gamle. Hvis borgere har brug for hjælp, skal de have det, men så må vi sikre dem hjælpen via den sociale lovgivning. Vi burde afskaffe folkepensionen, så folk på arbejdsmarkedet selv måtte spare op til deres alderdom. De unge handler allerede som om folkepensionen er på vej væk og sparer op," siger Peter Christensen.
Den slags politiske udmeldinger har Anders Fogh Rasmussen ikke brug for lige nu. Venstre-formanden afsluttede derfor landsmødet med en totalkritik af Peter Christensen og den lille flok VU'ere, der havde rejst kravet om en prioriteringsdebat i Venstre fra talerstolen.
"Jeg vil godt sige til VU'erne, at vi ikke vil spille Socialdemokratiets spil. Socialdemokraterne siger, at hvis nogle skal have det bedre, må det betyde, at andre skal have det dårligere. Prioriteringer betyder altså, at nogen skal have modet til at skære ned. Men den præmis accepterer jeg ikke, vi kan give borgerne en bedre service uden at sætte skatterne i vejret. Vi tænker dynamisk, socialdemokraterne tænker statisk," sagde Anders Fogh Rasmussen.
Peter Christensen mener ikke, at han tænker mindre dynamisk end Anders Fogh Rasmussen, Venstre-formanden er "bare mere optimist end jeg er."
Partiformanden nævner tre dele i sit nye billede af Venstres politik.
*Venstre skal arbejde for forandring i tryghed, så de "enkelte familiers økonomi ikke bliver kastet ud i utryghed."
*Venstre skal væve et sikkerhedsnet for dem, "det går galt for. Vi skal udrydde fordommen om, at Venstre ikke er ret gode til det med sikkerhedsnettet."
*Venstre skal fremlægge konkrete, realistiske og gennemførlige løfter.
Når Anders Fogh Rasmussen vil udrydde fordommen om, at "Venstre ikke er ret gode til det med sikkerhedsnettet," så er det svært at sætte gang i en prioriteringsdiskussion.
Så er det bedre at svinge tryllestokken og håbe, at udlicitering kan løse problemerne for ham.
Anders Fogh Rasmussen siger, at det 21. århundrede vil stå i liberalismens tegn, mens det 20. århundrede har været præget af Socialdemokratiets tankegang.
"Det var den industrielle tankegang med samlebånd, masseproduktion, ensartethed, centralisering og kollektivisme."
Og det 21. århundrede står nok i liberalismens, altså Anders Fogh Rasmussens pæne liberalismes tegn, her er signalordene, "forskelligartethed, decentralisering, valgmuligheder og personlig frihed." Signalord, som Anders Fogh Rasmussen ikke så overraskende forbinder med sit eget parti.
Det er liberalisme med et menneskeligt ansigt, men også liberalisme der sukrer verden godt ind og overlader afgørende, men ubehagelige diskussioner til Venstres Ungdom.M./jr