Læsetid: 3 min.

Magnetskoler kan ikke tiltrække tosprogede børn

De såkaldte magnetskoler kan ikke besætte fripladser til tosprogede elever. Kommunen fastholder, at projektet er en succes
20. januar 2006

De havde plads til 20 nye elever, men kun syv ville ind. De ressourcestærke københavnske magnetskoler kan ikke besætte de fripladser, der som led i byens fordelingsmodel er afsat til tosprogede elever.

Selv om en ny undersøgelse fra kommunen viser, at godt halvdelen af indvandrerforældrene gerne vil vælge en anden skole end distriktsskolen, så ser virkeligheden noget anderledes ud. Kun en af de nuværende syv magnetskoler har fået samtlige pladser besat.

"Jeg må ærligt sige, at jeg havde forventet, at der ville være kommet flere ansøgninger. Det er ubegribeligt, for forvaltningen har gjort en kæmpe indsats for at tiltrække forældrene," siger Axel Bech, leder på Øster Farimagsgade Skole.

Han havde plads til 10, men har kun fået syv tosprogede elever udefra - alle drenge og primært fra velfungerende hjem med gode dansk-kundskaber.

Hverken kommunen eller skolelederne kan give en entydig forklaring på, hvorfor det kniber med at tiltrække de tosprogedes forældre. Men kommunens undersøgelse peger på, at lang transport, og frygten for at eleverne vil blive udsat for mobning, kan bevirke, at forældrene alligevel vælger distriktsskolen.

Den lokale skole først

På Sortedamsskolen på Nørrebro har man fået besat syv ud af 10 pladser, og det betragter viceskoleinspektør Kristian Borg som en succes.

"Jeg synes umiddelbart, at det er meget fornuftigt med syv ud af 10. Der har afgjort været interesse for det," siger han.

Alligevel er det også hans indtryk, at forvaltningens personale har måttet arbejde hårdt for at skaffe børnene fra de andre skoledistrikter:

"Der har været oplysningsmøder på skolen, og her har mange af forældrene sagt, at de synes, det er et godt projekt, men at de alligevel ønskede at vælge den lokale skole - der hvor kammeraterne går. Og det argument kan jeg sådan set godt forstå," siger Kristian Berg.

Selv om indskrivningen til skolerne formelt er overstået for halvanden måned siden, fortsætter jagten på tosprogede forældre, oplyser leder af kommunens afdeling for tosprogsudvikling, Søren Hegnby.

"Vi har erfaring for at indvandrerforældrene af en eller anden grund er senere til at lade deres børn indskrive. Men at vi allerede har så mange børn i hus, vil jeg kalde en kæmpe sejr," siger han.

Helt samme positive opfattelse har Axel Bech ikke, selv om han har stor ros til de overordnede bestræbelser og til kommunens indsats.

"Jeg har ikke forudsætninger for at kalde det en fiasko, men indtil nu har det ikke været den helt store succes. Nu bliver det så spændende at se, om børnene rent faktisk starter," siger han.

Søren Hegnby peger på, at tallene er et øjebliksbillede, der kan ændre på den endelige fordeling.

"Vi har erfaring for at mange forældre, også med dansk baggrund, rider på to heste og indskriver deres børn på en folkeskole, mens de venter på at få besked fra en privatskole."

Kommer fra privatskoler

Værst ser det ud på Vibenshus Skole, som kun har fået syv ud af i alt tyve pladser besat. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skolens ledelse, men Søren Hegnby medgiver, at der er et problem. Han peger på afstanden fra distriksskolerne som årsag.

"De skoler, vi forsøger at rekruttere fra, ligger for langt væk. Vi forsøger nu at finde nogle, der ligger tættere på," siger han.

Da Øster Farimagsgade Skole allerede er fyldt til bristepunktet i det kommende skoleårs 0.-klasser, standser man her for flere indskrivninger ind til videre.

Men skoleleder fra Øster Farimagsgade, Axel Bech så gerne, at han næste gang får en håndfuld piger ind, så kønsfordelingen bliver mere ligelig.

Til gengæld har Østerbroskolen åbnet for søskende-garantien til de syv nye elever, hvoraf tre søskende foreløbig har meldt om interesse. De går i dag på etniske privatskoler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her