Læsetid: 3 min.

Magtfuldt fagforbund er i oprør over LO's flirt med Fogh

LO risikerer at blive misbrugt i et borgerligt spin, lyder den hårde kritik fra 3F-formand Poul Erik Skov Christensen i kølvandet på LO's nye samarbejde med regeringen om kvalitetsreformen
21. marts 2007

LO risikerer at blive misbrugt i et borgerligt spin, lyder den hårde kritik fra 3F-formand Poul Erik Skov Christensen i kølvandet på LO's nye samarbejde med regeringen om kvalitetsre-formen

Der er lagt op til stort rivegilde internt i LO.

Det største medlemsfor-bund, 3F, blev nemlig slet ikke taget med på råd, før LO i går lancerede et samarbejde med regeringen om den kommende kvalitetsreform.

Det har fået formanden for 3F, Poul Erik Skov Christen-sen, til at rette et usædvan-ligt hårdt angreb på LO-formand Hans Jensen.

"Anders Fogh Rasmussen har brug for at lukke en mas-se huller i sin karakterbog frem til næste valg. Og så ser det jo godt ud at kunne sige, at han har lavet en aftale med fagbevægelsen. Vi risikerer at komme til at stå i en situation, hvor LO er blevet misbrugt i et borgerligt spin," siger han.

Poul Erik Skov Christensen mener simpelthen ikke, at man kan stole på, at Anders Fogh har reelle hensigter, når han proklamerer, at han gerne vil samarbejde med fagbe-vægelsen:

"Jeg har meget lidt tillid til regeringen i denne her sag. Hvis vi var sikre på, at vi fik lavet en god aftale, ville det være i orden. Men vi har at gøre med en statsminister, der har løjet over for den danske befolkning, så det pisker om Irak-krigen. Derfor har jeg meget begrænset tiltro til hans motiver i det hele taget," lyder det fra 3F-formanden.

Ifølge Poul Erik Skov Chri-stensen er udspillet slet ikke blevet drøftet i LO's ledelse, som han selv er medlem af, før det blev lanceret i går.

"Det er et stort problem, at udspillet ikke har været til grundigere debat i LO's medlemsforbund. Jeg hørte først om, at der var et udspil på vej mandag eftermiddag. Det virker meget forhastet," siger Poul Erik Skov Christensen.

Truer dansk model

Udspillet fra LO indeholder blandt andet planer om bed-re uddannelse og mere efteruddannelse samt øget fokus ledelse, innovation og rekruttering.

På sit ugentlige pressemøde i går understregede Anders Fogh Rasmussen, at den danske model skal respekteres, og at trepartsforhandlingerne mellem regering, fagbevægelse og arbejdsgivere ikke vil gribe ind i de kom-mende overenskomstfor-handlinger på det offentlige område. Men Poul Erik Skov Christensen er meget bekymret for, at alliancen mellem LO og Fogh kan true netop overenskomsterne, der er fagbevægelsens hjerteblod.

"En lang række af temaer i udspillet hører hjemme i de kommende overenskomst-forhandlinger på de offentli-ge arbejdspladser. Man kan jo bare se, hvordan uddannelse er blevet et helt centralt omdrejningspunkt i de aktuelle forhandlinger om private overenskomster. Jeg er noget bekymret for, om LO kan skille tingene ad. Og at vi nu forhandler på områder, som vores medlemmer ikke allerede har stillet krav om, er både et demokratisk og et fagligt problem," siger han.

S er blevet skakmat

Socialdemokraterne kan blive den store taber af den nye alliance mellem LO og Fogh.

Konsekvensen kan blive, at regeringen og arbejdsmarkedets parter går sammen om en aftale om centrale elementer i kvalitetsreformen og dermed sætter fagbevægelsens traditionelle politiske samarbejdspartner på Christiansborg uden for indflydelse på partiets nok vigtigste politikområde.

Ifølge Informations kilder er der da også en del bekymring over det nye udspil internt hos Socialdemokraterne.

Men udadtil holder partiet facaden.

"Vi frygter overhovedet ikke alliancen mellem LO og Fogh. Det er kun naturligt, at fagbevægelsen varetager sine medlemmers interesser. Og når der er en diskussion om offentligt ansattes arbejdsvilkår, så skal fagbevægelsen selvfølgelig være med," siger Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov.

Kvalitetsgruppe uden 3F

3F-formanden, der selv er socialdemokrat, er dog en hel del mere pessimistisk på Socialdemokraternes vegne.

"Der er ingen tvivl om, at Socialdemokraterne er blevet sat skakmat på velfærden," siger han. Efter planen skal trepartsforhandlingerne skydes i gang den 29. marts på et møde i Statsministeriet.

Hele kvalitetsreformen skal forhandles på plads i løbet af foråret.

Det sker blandt andet i en såkaldt kvalitetsgruppe, som Fogh har nedsat. Blandt de 27 medlemmer finder man blandt andet Hans Jensen, FOA-formand Dennis Kri-stensen, Bente Sorgenfrey, formand for FTF, og syge-plejerskernes formand, Connie Kruckow, samt repræsentanter fra arbejdsgiverorganisationerne.

Men der er ikke blevet plads til Poul Erik Skov Christensen i denne gruppe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her